07/06/17 11:03
(http://ivo.bg/)

Америка на първо място, както и Русия, но като мишена на полски ракети “Пейтриът”

Че Полша ще се въоръжи с ракети “Пейтриът”, както стана ясно днес, не е кой знае каква изненада. Страната и без това е сред най-ентусиазираните домакини на противоракетния американски щит за страните от НАТО, които го пожелаха ( и е антипод в този смисъл на България).

Новина е обаче, че за разлика от случая с ракетния щит, чието инсталиране беше обосновано с потенциалната заплаха от неназован източник ( или от Иран – поне за страните, които са в обсега на съответните ирански ракети), това е първият случай, в който Русия е спомената като причината за подобно (пре)въоръжаване на натовска държава. При това не каква да е, а страната, в чиято столица беше създаден “Варшавският договор”.

Изявление в прав текст направи по време на посещението на американския президент Доналд Тръмп в Полша полският министър на отбраната Антони Мачеревич. Без обичайните ( досега) заобикалки, той декларира, че американските “Пейтриът” ще бъдат разположени в Полша именно срещу руските ракети “Искандер”.

Ще бъде интересно да се види как ще се отрази тази новина и прямота в полската позиция на срещата на Тръмп с руския президент Путин, която предстои в Хамбург в рамките на групата на 20-те най-развити страни в света Г-20. Едно е сигурно: предизборният девиз на Тръмп “Америка на първо място” се сдобива с продължение : “ и Русия също-като мишена”.

За което Кремъл трябва да благодари предимно на себе си. Ако не беше руската намеса в американската политика, заради която Тръмп трябва сега всекидневно доказва, че не е колаборационист с Путин, може би нямаше да се стигне до унижението за “велика Русия” бившата й колония Полша да й отправя предизвикателства от позицията на …по-силния. Защото в рамките на НАТО Полша е точно това, по-силният съсед, предизвикан да се държи предизвикателно спрямо путинска Русия, налитаща на бой на по-слабите.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване