07/06/17 06:32
(http://ivo.bg/)

На БСП вече не й стига цинизма- посяга и към антициганизма

Първо- малко предистория за прехода ( комунизма към национализма) в няколко изречения…

Бившите интернационалисти у нас наденаха страдалческата плащеница на национализма още при първото си бягство от отговорност за създадената от тях разруха в България, определена на ноемврийския пленум на партията от Петър Младенов през 1989 г. като “апокалипсис”. За целта още на 7 януари 1990 г.  създадоха патерицата Общонароден комитет за защита на националните интереси ( ОКЗНИ), чиито учредил и първи говорител беше Георги Първанов. Но сговорът им с клонингите им от върухшката на ДПС по-късно остави ниша за техния червендалест национализъм, преди той да се превърне в писта за бързо изстрелване в парламента – първо на вълната на откровено руския проект “Атака” през 2005 г., а след това и чрез рояк от “стари” и нови формации.

По пътя към политическия пробив на този дълго шлифован с нащърбения сърп и разклатения чук национализъм червените опитаха да го сервират демонстративно като хапче срещу западния либерализъм с чисто руски етикет. На него кандидатът за президент на БСП през 2011 г. Ивайло Калфин написа знаменитата си формулировка за българския патритизъм като производна на любовта към Русия. Но се провали заедно с етикета си. Продължението на този провал се видя и на последните парламентарни избори, но пък се започни, че откровен русофил, като Каракачанов, може да се докопа до вицепремиерски пост след дълго, настървено и целенасочено антициганско говорене.

Новото ръководство на БСП явно се напъва да вземе ноухауто на Каракачанов и компания, но ако може по някакъв малко по-различен начин. Корнелия Нинова, която си пада по патриотичните послания ( дори се дегизира предизборно с народна носия) все още се пази да не предизвика въпроси по тази линия сред левичарската бюркрация в Брюксел, но вече пуска своите “лейтенанти” да пробват почвата.

orig_257409_bg

По едно и също време две ярки петолъчки в нейния отбор се прознесоха по темата, което няма как да е случайно. “Видяла жабата , че подковават коня…” Такъв е случаят с доклад на Валери Жаблянов, в които той се опитва да прехвърли вината за проблемите с циганите на проклетия ( като за него) либерализъм, използвайки паралелния термин “мултикултурализъм” – явно внушението черпи вдъхновение от руските атаки срещу ролята на Германия като европейска крепост на либерализма, удържала на вълната на популизма и чуждомразието.

Още по-директен и провокативен е неговият събрат от парламента Иво Христов- и той политолог, като Жаблянов. Христов направи пралел между Косово и България, като общото било в това, че предстояло циганите да взривят България както албанците направили с Югославия. А общото между Жаблянов и Христов, освен че са с претенцията да бъдат политически мислители по образование и професия , е също в това, че представят своите “научни тези” за солови акции.

По този повод, щом ще правим аналогии ( като тази с Албания), да припомня баналната истина, че мирът в Югословия всъщност беше взривен тъкмо от страна на едни учени в Сърбия , провокрали с редица свои изявления сръбския национализъм, ашладисан с остатъчни издънки на залязващия комунизъм.

Ако заиграването на Борисов с националистите може да бъде представено като принуда, породена от парламентарната аритметика, то в случая с БСП се сблъскваме с рецидивизъм, обърнат към зората на 90-те години, когато Партията си сменяше козината и взе за кратко на въоръжение нрава на национализма като “последно убежище на комунизма”. Явно модата на рваншизма, демонстрирана от днешната БСП чрез поклонението пред родния дом на Тодор Живков ( в което също се родее с Борисов и компания), включва в пакет и завръщане към корените на успешното препъване на България по пътя към демокрацията от страна на тази партия в онзи период, когато пременената БКП се оказа единствената подобна партия в Европа, която си препра одеждите чрез избори, признати от света като свободни. “Славни времена”, как да не се върнат към опита от онова врме!

Сред любимите шегички на носталгиците по епохата на държавната собственост беше тъпото остроумие, според което реституцията щяла да се осъществи, но само ако горите бъдат върнати на бившите им собственици заедно с партизаните. После се “оказа”, че от приватизацията,  а и от реституцията –  особено след рециклирането на собствеността, най-много са се облагоделствали онези с “връзките” в областта на сложената на тезгяха икономика.

Справка по въпроса за рециклираната реституция ( извън “баналната тема” за руския монопол в захранването на енергетиката със суровини): аптеките, за които в парламента плачеха кресливо червени агитатори като за бъдещ изчезващ вид услуга за населението след евентуална градска реституция, в днешно време се оказаха в ръцете на руски собственици и техни местни братушки.

Защо обаче кошерът на “Позитано” жужи сърдито, след като доста червени търтеи са захлебили от меда на “прехода”? Много просто: апетитът идва с яденето, а екипът на големите лапачи от втория отбор на  БКП им прави скомина.

На “Позитано” , изглежда, са преценили, че за успеха на реваншизма не е дотататъчен само цинизма- активират и антициганизма.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване