07/14/17 19:25
(http://ivo.bg/)

Турция и саудитците флиртуват с Путин за завист на смълчаните путиноиди у нас

Турция е готова да плати 2,5 милиарда долара, за да се сдобие с най-модерната руска система за противоракетна отбрана, съобщи високопоставен турски служител, участвал в сделката. Това е сигнал за завой от военния алианс на НАТО към Русия след повече от 60 години членство на Турция в Алианса, пише изданието “Блумбърг”.

Предварителното споразумение предвижда Турция да получи два ракетни комплекса С-400 от Русия още през следващата година, а след това да произведе още две в Турция, заяви турският чиновник, който остава анонимен заради чувствителността на въпроса. Говорител на руската компания за износ на оръжие “Росообронекспорт” отказа да коментира подробности за сделката. ( Медиапул)

Не е трудно да се досетим, че изразената от страна на Турция готовност да купи практически единствената търсена на международния пазар руска продукция извън онова, която страната добива като полезни  изкопаеми, е резултат от политическо решение. Не е плод на “внезапно” прозрение за  неустоимите качества на руското оръжие и конкретно на ракетните комплекси, за които става дума.

Посланието на Ердоган е ясно и неговата символика, която демонстрира линията на еманципация от САЩ и западните съюзници, за сметка на сближаването с Путин и неговата Русия, не се нуждае от кой знае колко дълбокомислен коментар.

Погледнато от България обаче си заслужава малко да се замислим за някои аналогии.

Демонстрацията на Анкара идва във време, когато у нас се разрази спорът за принципите, върху които да бъде построена тактиката ( и стратегията) при превъоръжаването на българската натовска армия- особено по отношение на въздушната отбрана. В този смисъл привържениците на доста лицемерната позиция, че трябвало само да си гледаме финансовия интерес при избора на продавач на бойни самолети  като за нас, би трябвало да подскочат от радост, че Турция ни дава пример как една от най-старите натовски държави, която притежава втората по големина армия в Атлантическия пакт, не се притеснява да си купи руско оръжие в големи количества и на доста голяма стойност. Докато ние, “американските подлоги”…

Обаче нашенците не скачат от радост. Поне не и публично. Защото живеят в клетката на собствения си капан. Гърчат се в рамките на конструкцията, според която руските братушки са ни освободили от Турция в праистерическо време и така сме направили избор веднъж и завнаги кого да обичаме и кого да мразим в този руско-турско тандем.  Не върви някак да похвалиш турците, че се сближават (отново) с Русия, защото в умовете и сърцата на заразените с русофилщина това не се връзва с черно-бялата картинка на патриотизма, от който стрижат дивиденти всякакви популисти.

Радарите на по-задълбочените търсачи на основания да се възмутят от нашата зависимост от САЩ и Запада в превъоръжаването вероятно са регистрирали и друга мъчнотия от подобен характер. Защото руският вестник “Комерсант” написа, че Саудитска Арабия обмисля вероятността да си купи руски оръжия за 3,5 милиарда долара. От една страна- това е възхитително признание за любимото руско оръжие, в което се кълнат като в модерна хоругва нашенските русофили. Пък и изпадналата в икономическа криза Русия ще захлеби някой и друг полезен за нея милиард валута. Обаче как да се зарадваш истински на такава новина, когато става дума за арабската монархия, сочена като спонсор на крайни ислямисти, с които нашенците обичат да плашат населението, за да печелят избори от позицията на защитници на отечеството от радикалния ислям?

Изобщо, тежка е съдбата на българския рашизоид. Непрекъснато трябва да се озърта и да внимава дали да се радва или не новините, свързани с Русия. Първо го карат да аплодира вожда на американския пролетариат Доналд Тръмп като един добър капиталист, който ще накаже лошите капиталисти в страната си, а междувременно ще протегне най-сетне ръка на Путин направо от Белия дом. После в Москва осъзнаха, че нещо не е наред с очакванията им по линия на американско-руската дружба и хвалбите по адрес на американския милиардер бяха прекратени в Русия. Медиите в матушката козируваха и коригирха възторга си от Тръмп. Ударената спирачка кара сега нашите тръмписти да се правят на ударени – щом в Кремъл са разлюбили Тръмп, значи и българските тръмписти ще си плюят ( ако не на петите, то поне) на физиономията.

Обърканите путинофили се чудят как да похвалят турците и саудитите за патриотичното им контактуване с Русия в довъоръжаването на техните и  без това въоръжени до зъби армии, без да се изложат (този път) пред българите. От тях те очакват да мразят турските вековни врагове и проамериканските спонсори на ислямския екстремизъм. Няма как да ги похвалят за приятелството им с тяхната Русия.

Добрата новина за този род нашенци е все пак, че тяхното не се губи- дали и Руската Федерация ще отиде в небитието, както СССР, за тях не е толкова важно. Важна е любовта, вярата в непреходната ценност, която се видоизменя като държавна форма, но не изменя на себе си в поддържането на стремежа към величие, с което компенсира комплекса за малоценност на тукашните слънчогледи, обърнати винаги към топлината на сибирските ветрове и техния пореден вожд-слънце.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване