07/28/17 09:10
(http://ivo.bg/)

Безсилието на поредния “силов” министър

За гресията по улиците, нападенията и убийствата – за това всички сме виновни, според министъра на вътрешните работи Валентин Радев, който сподели вчера в телевизионо интервю мнението си за споделената с нас вина за липсата на респект сред побойниците, развилнели се отново в България..

Ти, читателю, който се имаш за невинен, почувства ли се  виновен в графата “всички”?  Или се почувства като всички, които бяха обвинени, че солидарно носят вина за диктатурата като “вкупом виновни” за нея?

В самото начало на прехода към нещо като демокрация, контролрана от милиционерите, безпартийният по документи депутат Благовест Сендов провъзгласи от името на Партията от трибуната на парламента през 1990-та година колективната вина като извинение за персонално извършените безобразия на другарите и другарките с фразата “ вкупом сме виновни”. По онова време те си препираха съвестта, биографиите, авоарите ( от “преводни рубли” в долари) и др. подобни кирливи ризи, за да се изтъпанят отново начело на държавата- целите в бяло ( зелено и червено, а не само в червено, както преди).

Министерстващият вътрешно Радев търси сега в духа на гореописаната традиция външна спрямо повереното му ведомство причина за провала на МВР в борбата с видимата престъпност ( невидима за видокамерите).

“Не можем да сложим навсякъде камери. Гражданите имат по 2 очи и 2 уши. Ако 7 милиона умножим по 4, и гражданите подават сигнали, ще е много по-добре, отколкото камерите”, заяви той пред БНТ и постави диагноза на нацията. Защото допусна, че тя “може би е болна – макар сам да констатира наличието на чифт уши и очи у всекиго от нас, но не каза какво им липсва на органите на МВР, екипирани срещу съответното заплащане с допълнителни средства за превенция срещу престъпления ( освен с над 60 000 чифта собствни очи и уши).

С извинение към важната персона, но г-н министърът се изказа като изпаднал в делириум от препиване “честолюбец”, който призова към повече уважение към неговото министерство и полицаите. Звучи като “ ти мен уважаваш ли ме, бе”, заявено с фъфлене от страна на пияндурник. Как да му обясниш, че уважението е дължимо само в случай, когато няма причини за обратното…

Както казват актьорите, изиграващи ентусиазма на превъзбудения продавач  на стоки и услуги в телевизионните реклами, когато зарибяват зрителя с нарастващи суперлативи – “но и това не е всичко”!

Радев прибегна до американски коз в промотирането на милиционерската си теза с обяснението, че   “в щатите не можеш да застанеш на една ръка от него ( от полицая, а не от милиционера- бел. ivo.bg) – застанеш ли, той има право да извади оръжие и да стреля”.

Накрая кадърът на ГЕРБ ( чиито симпатизанти, участвали в протестите през лятото на 2013 г., бяха определяни като маргинално малцинство на фона на непротестиращите българи), изстреля още един рикоширащ довод във връзка с недоволството на полицаите:

“17 000 протестираха, 49 000 – не. Винаги ще има недоволни.”

Последното поне е вярно. Така е, винаги има недоволни и не непременно мнозинството недоволни е определящата велична, с която трябва да се съобразява един министър, натоварен с властта да решава проблемите в съответната обаст. Но да впрегнеш всички, буквално всички хора в страната в каруцата на колективната (без)отговорност, е признак на безсилие от страна на един “силов министър”.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване