08/23/17 08:18
(http://ivo.bg/)

Ще (пре)открие ли Америка Румен Радев подобно на Тодор Живков

В сайта  Debati.bg се появи интересна статия на Константин Мишев, гарнирана с не по-малко любопитни илюстрации. http://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-todor-zhivkov-v-amerika-fakti-i-syuzheti-ostanali-zad-kadar/

hrushchov-palubata-na-korab-baltika-696x464

Сред илюстрациите има фотография на Хрушчов на палубата на кораб по пътя му към Америка през 1960 г. Виждат се край него сътрудници с раирани чорапи ( да не се бърка с “раирани костюми”, каквито половината жители на СССР са обличали по политически причини) . Съветските пътешественици седят уж непринудено край декорирания за снимката съветски вожд, който се прави, че чете нещо задълбочено, нахлупил не особено пролетарска шапка. Прави се, че не “забелязва” участието си във фотосесията ( представяте ли си вождът да бъде сниман без негово разрешение в държавата, в която параноично са разстрелвали не толкова отдана обикновени хора за най-обикновено вдигане на фотоапарата на улицата по подозрение, че е шпионин – поради което познаваме съветско-германската война извън пропагандните кадри предимно по фотографиите, правени от германци).

Хрушчов се е надявал да изглежда по-висок със западняшката шапка ( и Путин не носи будьоновка, а каубойска шапка на снимките по време на риболов). Днешният дребосък в Кремъл се качва дори на токчета токчетата.http://ivo.bg/2014/11/20/нейно-височество-путин-на-високи-токо/

След като открива Америка заедно с Хрушчов през 1960 – та,, Живков също, сменя каскета с бомбето в духа на новата съветска мода ( тя, впрочем, беше продължена и от доста едрия на ръст и килограми Брежнев, който не си падаше по работническо-селски аксесоари, а любимото му хоби беше колекционирането на скъпарски западни автомобили).

Колцина от вас, признайте си, знаят, че България е била единствената съветска европейска колония без дипломатически отношения със САЩ за цели 9 години ( между 1950 и 1959 г.) ?

Отново сме били уникални, след като България е единственият съюзник на Германия през Втората световна война, запазил дипломатически отношения със СССР. И същевременно царството ни ( не съвсем небесно) е било неповторимо с факта, че не причинява с български куршум смъртта на нито един съветски окупатор, но се оказва шампион по пренаселване на своята територия по времето на НРБ с монументи на благодарността за съветската окупация.

zhivkov-nyu-york

Живков е прекарал цял месец в рамките на  визитата си в САЩ само година след възстновяването на димполатческити отношения. Престоят му е български американски рекорд, който дори ученикът му Бойко Борисов не е подобрил до днес.

Да ме прощават наивниците, които биха си въобразили, че съхранявам в ума си подобна база данни, но не си спомням Живков да е изкарвал цял месец на територията на СССР дори по време на прословутите му участия в т.н. “кримски срещи” в троен формат в разгара на летните ваканции, когато Брежнев правеше летни тройки с Живков и Хонекер, а нас ни осведомяваха как вождовете са обсъдили в непринудена обстановка проблеми на мира, сътрудничеството между братските народи и световното комунистическо движение.

На територията на СССР много български комунистически дейци са прекарали далеч по-дълго време, но все в концлагери с еднопосочен билет до Москва.

Дали Живков си е припомнял видяното и наученето в САЩ, когато близо три десетилетия по-късно призна, че “социализъмът е едно недоносче”? Можем само да се надяваме, че новият ни държавен глава Румен Радев, комуто предстои да стъпи на американска земя в ново качество през идния септември, ще си направи съответните изводи за недоносчетата от собственото му обкръжение доста по-бързо от правешкия “гений”.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване