Насрани след БАНя

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/01/13/nasrani-sled-bania.1588013

Днес се навършват точно ДЕСЕТ ДНИ от публикуването на доклада на БАН за АЕЦ "Белене", а също така започва ЧЕТВЪРТИЯТ МЕСЕЦ откакто реактор №2 и останалото оборудване е предадено за доставка в България (на 12/10/2017г.), но то все не идва...

Руската ревност веднага роди фалшива новина за Туск като за българска консумация

http://ivo.bg/2018/01/13/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d0%b0-%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8-%d1%84%d0%b0%d0%bb%d1%88%d0%b8%d0%b2%d0%b0/

Както можеше да се очаква, руската ревност срещу Туск, който успя с една реч на български да спечели българските сърца на терена на историческите интерпретации ( ообичайно поле за руски манипулации в България), моментално се прояви.

В обичайния за производителите на фалшиви новини стил, “братушките” скорострелно са произвели “новина” за нацистко минало на дядото на Туск.

Българският обслужващ персонал на руската хибридна война срещу ЕС и България с ентусиазъм се е включил вече в разпространението на фалшификата.

 

Евтина руска пропаганда срещу България и Европейския съюз

Ето как работи пропагандата срещу Европейския съюз. Само ден след речта на Доналд Туск в София, в българския Фейсбук се разпространява масово една лъжа, създадена в Русия. Ето я – такава, каквато се вижда на стената на Яна Митева:

 

Истината, разбира се, е далеч от цитираното от г-жа Митева, но е интересно да се види как троловете смесват фактите с лъжата, за да се разбере по-добре защо опасността от фалшивите новини и дезинформацията е толкова голяма.

Първо, за снимката.
Тя може да се намери в Уикимедия и действително е от германските архиви. Важното е да се знае, че това е снимка от септември 1939 г., а описанието ѝ е: “Полша, септември 1939  г., близо до Устроние/Опатовице; пътен транспорт на арестувани евреи под надзора на полицията и SD. Четирима души в униформи на SD са в кабриолет, отляво надясно: обершарфюрер (сержант), ротенфюрер (ефрейтор), унтерщурмфюрер (старши лейтенант), обешарфюрер (сержант).

С други думи, човекът в кръгчето, за който се твърди, че е дядото на Туск, е ефрейтор от германската армия, но няма как да е дядото на Туск, защото…

Второ, да видим какво е правил той по това време, според страницата му в Уикипедия.

“На 1-ви септември 1939 г., когато Германия нахлува в Полша, свободният град Данциг е включен в германския райх и гражданите му стават германци. Туск е нападнат в къщата си същата сутрин и по-късно става свидетел на арестите на поляци на жп-гарата, както и на защитата на пощенската станция в Данциг. Туск докладва за нападението в данцигската полиция и впоследствие е арестуван като полски активист, описан като “полски фанатик, опасен за сигурността на германската държава”; семейството му е изгонено от дома им. Туск е принудително накаран да работи в строителството на концлагера Стутхоф. През 1941 г. е разпитван от Гестапо и затворен в концлагера Неуенгаме, откъдето е освободен през август 1942 г. На 2-ри август 1944 г. Туск е принуден да влезе в редовете на вермахта. След около четири месеца, на 24-ти ноември 1944 г. той или дезертира в полските въоръжени сили на запад, или е затворен в лагер на съюзническите сили.”

Следват логичните въпроси:

Откъде идва ментето на стената на г-жа Митева?
От сайт на руски език, Политфорумс (важен детайл: от базата данни за домейна politforums.net се вижда, че собствениците му са поискали да бъдат анонимни!); в него за автор на статията е посочен Олег Лурие от “Живия журнал”. Ако се чудите защо го е публикувала, не се чудете много – от заглавната страница на нейната стена човек не може да не забележи няколко факта: руското и българското знаме, преплетени приятелски. Профилните снимки на госпожата, в които се вижда, че е отбелязала (с носталгия?) 100 години от болшевишкия преврат. Както и фотографии, в които си личи ясно руската пропаганда. По-долу пускам картинна галерия за онези, които искат да се позабавляват.

Кой е авторът на оригиналния руски текст?
Ако се чудите кой е г-н Лурие, не се чудете много. Накратко – бивш журналист, осъден за мошеничество (два пъти), излежал 7 години. Разполага с имущество, което далеч надхвърля официалните му доходи (джипове „Порше Кайен“ и „Ауди All Road“, леки коли „Мерседес S-500“, „Ауди ТТ“, както и две „Ауди А6“).
А какво е мислил, когато е писал ментето в “Живия журнал” се разбира от избраните от самия него тагове към статията:  Гданьск, Гиммлер, Гитлер, Дональд Туск, ЕС, Евросоюз, Иосиф Туск, Киев, СД, СС, Украина, евреи, европейские ценности, каратели, концлагеря, фашизм. Какво прави впечатление в тези тагове? Ами наличието на “Хитлер”, “Химлер”, “Киев” и “Украина”, разбира се.

Защо тъкмо сега този текст се появява на български език?
Очевидно е защо – защото повсеместната реакция в българските медии и общество към речта на Туск от 11-и януари 2018 г. в София е положителна. А антибългарската пропаганда не може да подмине спокойно подобни емоции.  Иначе текстът е написан отдавна, но не може да не се запитате дали не е бил преведен на български сега, когато е станало належащо да се “вкара в обръщение”, за да подрони авторитета на г-н Туск и да накара хората да гледат на него с недоверие.

 

Впрочем, ще бъде интересно да се види кои хора ще се хвана на куката на евтината антибългарска и антиевропейска пропаганда и ще продължат да популяризират фалшивата новина за “дядото на Туск”. И кои ще се усетят, че са жертва на тази пропаганда. А и кои ще се изправят срещу нея.

 

 

Share on Facebook

Новите книги на седмицата – 13 януари 2018 г.

http://azcheta.com/novite-knigi-na-sedmitsata-13-yanuari-2018-g/

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече! „Лице“ от Блага Димитрова Издава: „Хермес“ Дата на публикуване: 9 януари 2018 г. Редактор: Ивелина Дервишева Дизайн на корицата: Мариана...

Товарният космически кораб Dragon напусна МКС и се завръща на Земята

http://www.spacenewsbg.com/news/13/January/2018/4917

Американският космически товарен кораб Dragon е напуснал МКС и е запоянал спускане към Земята. Корабът ще върне на Земята около 2 тона полезни товари , резултати от експерименти и др.

САЩ изстреля РН със секретен военен спътник

http://www.spacenewsbg.com/news/13/January/2018/4916

САЩ изстреляха РН Делта-4 със секретен военен спътник NROL-47. Компанията United Launch Alliance (ULA) проведе транслация на старта в реално време от базата Ванденберг.

Проект подпомага цифровата икономика в България чрез развитие на обществените библиотеки

http://azcheta.com/proekt-podpomaga-tsifrovata-ikonomika-v-balgariya-chrez-razvitie-na-obshtestvenite-biblioteki/

Oбществените библиотеки могат да се превърнат в достъпен център за придобиване на съвременни цифрови знания и умения от собствениците и заетите в малките и средни предприятия. Това стана ясно на проведената на 12 януари пресконференция на Фондация „Глобални библиотеки – България“ (ФГББ). Представен беше проектът „Дигитални умения за малките и средни предприятия в България“, изпълняван от...

Това (само)убийство не е като онова (раз)следване 2

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/01/13/tova-samo-ubiistvo-ne-e-kato-onova-raz-sledvane-2.1587946

Продължаваме усилията за преборване на 80% от населението, дето неистово се прави на "експерти" по всякакви видове натрапени от "медиите" убийства и самоубийства, но само не и на собственото си, чието начало беше положено в "Това (само)у...

De Profundis: ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОГНОЗИ НА ОЩЕ ПИЯНА ОТ ПРАЗНИЦИТЕ ГЛАВА

https://asenov2007.wordpress.com/2018/01/13/de-profundis-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%be%d0%b7%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d0%b8%d1%8f%d0%bd%d0%b0-%d0%be/

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg – http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/de-profundis-politicheski-prognozi-na-oshte-piyana-ot-praznitsite-glava

Докато още не съм изстинал след затоплянето с вино през новогодишните празници и тъй като да бъдеш идиот е по-лесно, отколкото да не бъдеш, взех, та се напънах и родих някои истински прогнози за очакваните развития през започналата вече 2018 година. И така – какво ни чака, независимо от това дали ние също го чакаме или не.

Българският президент го чака най-вече българската президентша. Може би с любов, може би с точилката – чак дотам не ми е дадено да видя. Пък и частният им живот не ме интересува.

Освен това обаче го чакат тежки политически дни, защото през следващите 6 месеца на сакралното българско председателство премиерът Бойко Борисов ще има много опции да натрупа много червени точки, докато президентът Румен Радев няма как да спечели дори една. За сметка на това пък има как да спечели доста черни точки – ако продължи и по време на председателството да ни излага пред чужденците. С други думи – ако продължи да си бъде все така автентичен играч на политическата сцена, да играе самия себе си и да се раздава без остатък, за да разсмива публиката.

Българският премиер го чака каквото той самият нареди. Поне докато „големите началници” не наредят нещо друго. Забележителното е, че тогава пак ще го чака онова, което той нареди, само че друго.

Иначе през следващите 6 месеца времето за Бойко Борисов ще бъде изключително добре прекарано, ако радостите на председателството си останат радости, а не се превърнат в мъки на председателството.

Например, не съм сигурен, че българската активност по въпроса за бързото развитие на отношенията между ЕС и страните от Западните Балкани се харесва твърде на Русия. Даже напротив, имам усещането, че Кремъл е малко на нокти по темата и се готви да покаже въпросните нокти. Но, така, де – няма да дойде на мен да ми ги покаже, щото аз дори не съществувам като дупка на кавала, ще ги покаже на някой, дето наистина свири.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова през тази година я чакат още по-големи проблеми, отколкото през миналата.

Мога да твърдя това със сигурност, защото с удоволствие наблюдавам регреса на тази  партия вече толкова време, че аз побелях, а тяхното плъзгане надолу продължава и прогнозата, че ще продължи до пълната победа над комунизма вече се прави малко или много автоматично.
Не знам защо така се случва с горките социалисти, но може би е просто защото са социалисти, както твърдят самите те. Или защото не са никакви социалисти, както ги виждат всички останали. Така или иначе, със своята глупост, тесногръдие и лакомия, БСП вече пропиля не само електоралната си подкрепа, но и всички онези възможности, чрез които червените пари и власт трябваше да се превръщат в повече червени пари и власт. Така беше замислен тъй нареченият „преход” още от другаря Андропов, но ето, че нашите основни изпълнители се провалиха вече почти напълно и упорито са зациклили на едно място. Мъка е да ги гледаш, но съм сигурен, че за тях мъката е още по-голяма, затова гледам.

Нещо повече обаче, с Нинова начело, БСП е на път окончателно да загуби дори своето най-свидно – пълната и безусловна подкрепа на Москва, положението си на български монополист в реализация на най-родолюбивото и патриотично поведение, познато на света – защитата на свещените руски интереси, представени като свещени български.

Е, тази промяна още не е крайна и тенденцията може да се обърне. Начинът обаче е другарката Корнелия Нинова да се прекръсти на Нина Корнелиевна. И пак не е съвсем сигурно, че ще убеди в своята искреност наследниците на другаря Решетко Леонидов, които пряко отговарят за съдбата на България. Та нали почетният консул Георги Гергов ще ги убеди на бърза ръка да не слушат Нина Корнелиевна, защото тя пак иска да ги изработи нещо.

А какво да кажем за Великия Председател на ДПС? Има тотално заблудени хора, които смятат, че него вече никъде нищо не го чака, защото той всичко си има. Е, едно човешко безсмъртие сал му е останало да постигне, но това, както се знае, никому не е дадено.

Аз обаче ще ви кажа, че през 2018 Ахмед Доган го чака лично Ахмед Доган.

Той ще трябва да изтърпи собствените си критики на тема защо и как умен човек като мен допусна другарите Путин и Ердоган да се разберат и разцелуват внезапно зад гърба ми, с което да усложнят и без това трудното изпълнение на възложената ми сакрална роля на заклет български патриот.

Доган ще трябва също да си отговори на ред други мъдри философски въпроси – как другарят Пеевски контролира толкова хора и парични потоци в държавата, а въпреки това остава прекрасен човек и изряден член на ДПС, ако се съди по редовно платения му членски внос; как може ДПС да управлява, без изобщо да е във властта – защото опозицията е хубаво нещо, но за кратко, а за дълго е лошо нещо; как да различим приятел от ДОСТ; кое е най-скъпото уиски на света и дали качеството му отговаря на цената…..такива неща.

За сметка на очертаващите се мъки Доганови, светото патриотично трио Сидеров-Симеонов-Каракачанов не го чакат никакви въпроси през новата година. И не защото тримцата са толкова умни, та вече са си отговорили на всички, а защото те са тук не да задават въпроси, но да изпълняват заповеди. Като казвам „тук”, имам предвид изобщо в българската политика, а в частност – в управлението на България. Тези марионетки бяха настанени във властта по метода на тишината – накараха ги да млъкнат, временно да прекратят изцепките и да се снишат дори до леко неприлична степен и така да пропълзят нагоре. Това свърши работа. Сега светата троица е готова за подвизи, с които могат да допринесат много повече полза на кукловодите си от онази, която им носеха, крещейки някъде отстрани.

Кога онези ще ги насъскат за действие ли? Не знам, но подозирам, че времето на българското председателство е съвсем подходящо да видим някаква голяма магария. Или няколко големи магарии – кой може да каже докъде се простират интересите на хората, които дърпат конците.

За тъй наречените „традиционни десни партии” нямам никаква прогноза, защото не успях да зърна дори парченце от тях в кристалното си кълбо. Това означава, че те не само отсъстват от българския политически живот, което не е новина, а и няма възможност да бъдат съживени чрез българските магически практики. Който си прави илюзии за това, греши и само ще си загуби времето.

При тази пъстра картинка на тукашната политическа зоология, какво му остава като опция за светло бъдеще на тъй наречения „обикновен българин”?

Остават му стандартните неща – да се зъби отдалече на тирана, да се напива редовно от мъка, да се хапе отзад, щом се усети, че някой друг идиот го прави на маймуна, да ругае потисническата Европа, да приветства освободителката Русия и да отказва да мисли, за да не се промени по този начин автентичното му и напълно независимо мнение, което има по всички въпроси.
Съжалявам, така стояха нещата през миналата 2017 година, затова така ще стоят и през новата 2018. Няма да мръднем ни на йота напред, но на кого му пука, ние сме свикнали да сме зле – да му мислят европейците.

За мен лично, не знам от скромност или поради нещо друго, но успях да прогнозирам само няколко простички неща – първа среща с Мишел Пфайфър, последна с Владимир Путин и малко пари за обувки на жена ми.

Е, да, това са повече пожелания, отколкото прогнози, но, както всички знаят, винаги има опасност от известни отклонения, когато предсказваш на все още пияна глава.

 

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Полякът Туск се прицели в българските сърца по руски маниер

http://ivo.bg/2018/01/13/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d1%82%d1%83%d1%81%d0%ba-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%86%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5/

“С речта си Доналд Туск спечели завинаги сърцата на българите”, заяви днес в интервю за Нова телевизия министърът на външните работи Екатерина Захариева и…”позна”.

Ако Туск беше поставил акцента върху ръста на доходите в България след присъединяването към ЕС – или върху тяхното увеличение през миналата година с 14 процента ( както направи в интервюто си Захариева), най-малко половината български зрители и слушатели просто щяха да го пратят по дяволите.

Справедливо или не спрямо фактите и цифрите, но такова е отношението на българите към икономическото развитие на страната, съотнесено към личния им джоб. Защото не се сравняваме с България от 2006-та, а с Германия или Великобритания през 2018-та. Няма как в рамките на такова сравнение да не “открием” колко продължаваме да сме изостанали.

Друг е въпросът, че в резултат на умората от борбата срещу посткомунистическата пропаганда, жилава и нахална като руска мечка, пусната да вършее в предния ни двор, все по-малко българи правят връзка между отдалечаващото се минало на комунизма и днешната ни неспособност да догоним ефективно и в рамките на собствения ни живот по жизнен стандарт високоскоростните локомотиви на европейския влак, към който се прикачихме като последен вагон.

Уловката е в това, че вагонът крета с приблизително същата скорост като локомотива, а би трябвало да развие паралелно двойно и тройно по-висок икономически ръст, за да могат пътниците да придобият качеството на живот на пътуващите в първа класа в първите вагони. Но в държава, в която се краде толкова наедро, колкото масово се крадеше на дребно при социализма ( т.е. по навик), това няма как да стане – ако и начело на крадливата ситуация да стои пазвантинът Борисов, който може и да може да уплаши с вида си всеки древен тракиец ( по думите на Туск), но прилича много повече на съучастник, отколкото на противник на голямото крадене.

Само от приличие възпитаните европейци наричат голямото крадене у нас “корупция”. Но ние си знаем, че става дума за раздаване на порциите от върха на пирамидата, за което фараонът няма как да бъде невинен наблюдател. Вместо да носи отговорност и да си плати политическата цена за зрелищното си върховно (съу)частие в този процес, той получава подкрепа от достатъчно поданици, съгласни да ги управлява по този начин само и само да не стане по-зле – с което го крепят на върха.

Всичко това се вижда кристално ясно и от Брюксел, но по липса на друг български гръб, който да тупат бащински, окуражават кондуктора на нашия последен вагон. Доволни са, че все пак не дерайлираме като Великобритания или не се клатим сепаратистки като Каталуния. Влачим си се по коловоза и не създаваме проблеми на пируващите в първа класа, които ни се отплащат с признание за това колко сме древни, колко сме Спартак, Стойчков и … Борисов.

В този смисъл Екатерина Захариева наистина “позна”: думи като маниста изскочиха от устата на Туск и зарадваха сърцата на аборигените,” друг път невидели” ( по Вазов) европейци да говорят врели-некипели (за приемствеността между траките и Борисов).

Трябва да призная в същото време, че Туск е първият представител на Запада(?), който се обръща към нас по …руски маниер. Демонстрира пълен отказ от западния прагматизъм в изтъкването на материалните предимства на западния свят, признати де факто и от най-блеещия русофил у нас, “принуден” да живее сред западните предмети, както и самите руснаци, неспособни да предложат тяхна алтернатива.

Ето защо, учейки се от руския подход в битката за влияние в България, Туск извади историческата баданарка и хубавичко лакира посланието си, което ние приехме със сърцата си. Факт!

Само Бил Клинтън, който пя с множеството на площада край руската катедрала “Александър Невски” на 22 ноември 1999 г. ( две години след посткомунистически колапс на българската икономика), беше успявал да постигне подобен успех на емоционално ниво. ( на снимката : Клинтън аплодира двата химна, изпълнени акапелно от оперната певица Росица Павлова, бъдещата госпожа Инджева)

 

Top

 

Предполагам, че руските наблюдатели на този феноменален успех на европейския началник си гризат ноктите завистливо и ще вдигнат мизата при първа възможност в битката за българските сърца на терена на същия фриволен прочит на историята ( на друг нямат шанс в битката за сърцата ни).

“Боят настана, тупат сърца ни…”

Share on Facebook

10 нежни цитата от стихотворенията на Пейо Яворов

http://azcheta.com/10-nezhni-tsitata-ot-stihotvoreniyata-na-pejo-yavorov/

Пейо Яворов се нарежда сред най-големите български поети не само на XX век, но и в литературата ни изобщо. Символист, интелектуалец и революционер, животът на Яворов е изпълнен с цяла палитра от емоции, които намират израз в поезията му. Любовта го съпътства през целия му живот, като името му е свързвано с Дора Габе и...

Предопределена среща в „Утрото идва навреме“

http://azcheta.com/andji-stantan-utroto-idva-navreme-2/

Анджи Стантън е млада авторка, която е отраснала „с книга в ръка и глава в облаците“, както сама казва. Корицата на романа й „Утрото идва навреме“ (изд. „Ера“, превод Емилия Карастойчева) определено беше първото, което привлече вниманието ми. Фиделия Косева е виновник за художественото му оформление и дори бих казала, че се е справила по-добре...

Новият сезон и българският Пучдемон

http://sulla.bg/2018/01/13/4105.html

Винаги съм казвал, че прекомерното гледане на телевизия е вредно и че има хора с по-крехка душевност, на които то или трябва да се забрани, или драстично да се ограничи престоят им пред телевизора. Един такъв човек ни показаха из онези дни. Тръгнал да събира подписи за отделянето на Северозапада от България: „Първо ще се отделим като автономия или независима държава (това още не е съвсем ясно) и тогава вече тепърва ще се обърнем към Румъния да видим дали ни искат или не ни искат. Ако не ни искат, ще си останем независими“. На което румънските медии, които не са много по-читави от нашите, веднага отговориха с гръмотевични заглавия: „Българи искат в Румъния!“.

Освен за Пучдемон и за далечна и романтична Барселона, достатъчно „борбена“, въпреки че чак Септемврийско въстание не е вдигала, човекът е гледал по телевизора и друго: „Всеки ден се говори за корупция и това почти никой не го отрича. Ако се отделим било като автономия, било ако Румъния ни поиска като част от Румъния, начи би требвало да не сме част от тази корупция!“.

Обикновено човек не е част от корупцията, когато не дава и не получава подкупи, но българският Пучдемон е решил да се справи с проблема по геополитически начин, просто защото е проследил тези две теми в медиите и ги е свързал. Ако вместо Каталуня беше следил темата за ядрената програма на Северна Корея, сигурно щеше да поиска врачанска атомна бомба да се пусне над София. Вероятно, ако го попитате дали иска за Северозапада повече пари от еврофондовете, той ще каже, че иска, но едва ли ще успее да ви обясни как и кога новата му държава ще стане член на ЕС. Е, освен ако Румъния не ги поиска, разбира се. Тогава от Букурещ към Видин, Враца и Монтана ще рукнат такива еврофондове, че няма да смогват да ги харчат.

Но дали българският Пучдемон е просто един безобиден смехурко, тръгнал да привлича внимание към себе си с „велики“ идеи? Със сигурност го има и това, но има и друго: когато един гражданин, макар и инстинктивно, макар и с панаирджийски средства като български Пучдемон поиска да се отдели от държавата си, то дали и държавата не е направила нещо, за да го наведе на тези мисли?…

През изминалата седмица се откри новият политически сезон. Мисля, че вече трябва да престанем да наричаме всяко поредно завръщане на депутатите от ваканция „нов сезон“. Сезони имат театърът и операта. Те са зрелища, те предлагат спектакли, докато парламентът вече не си дава труда и това да предложи. Преди поне имаше шоу. Сега от трибуната се мърморят заучени фрази и дори царете на хоръра от БСП (те са такива само в опозиция) не успяват да отделят достатъчно адреналин.

„На 17 януари ще внесем вот на недоверие за корупция. Някои казват – защо го правим на прага на председателството. Правителството няма да падне. Правим го, защото правителството създава условия 10 млрд. лв. да се крадат годишно“ – рече К. Нинова.

Наистина, защо го правят, щом знаят, че правителството няма да падне? Правят го заради безплатното телевизионно време. Много отдавна вот на недоверие не се иска, за да се събори кабинетът. Много отдавна вотът на недоверие е само медийна кампания между изборите, в която партиите развиват опорните си точки, отправят предварително разработени политически послания и се обвиняват взаимно в чудовищни дела. А ние сме принудени да ги слушаме, защото по закон медиите са длъжни да ги отразяват. Вотовете на недоверие не са нищо повече от монополно гарантирано рекламно време.

И изглежда раздразнени от онези 10 млрд., които ги краде някой друг, социалистите запяват рефрена си, недочакали същинските дебати по вота:

Саниран блок тече, авторитетни чуждестранни медии ни „заляха“ с обвинения в корупция, 8 дни – 8 трупа („труп“ е задължителна за употреба от парламентарната трибуна дума – б.м.), убийства на семейства… протести, полицаи, зелени… Топим се като народ, обедняваме… Видин, Монтана и Враца искат в Русия… пардон! – в Румъния… корупцията е превзела всичко… народът не може да търпи, излиза на улицата…

Да, подобно на депутати, когато камерите се обърнат към тях, и „народите“ излязоха на улицата, когато ги осветиха прожекторите в първия ден на председателството. Доколкото прочетох, само в София девет „народа“ са излезли да протестират, а протестиращите в цялата страна „народи“ са още 25. Разбира се, всеки „народ“, излязъл на улицата, „не може да търпи“ нещо различно – един не може да търпи лифт, друг не може да търпи липсата на лифт, трети изнемогва от това, че Истанбулската конвенция още не е ратифицирана, вече не издържат полицаите, пенсионерите, защитниците на суверенитета на Българя и на държавите по света…

Ако самите полицаи не бяха едни протестиращите, сигурно щяха да се видят в чудо как да регулират всички тези шествия на „народите“, за да не се пресекат, да не се омешат и да не се размият исканията им. Представям си пред какво затруднение е бил изправен в четвъртък обикновеният гражданин, който също „вече не издържа“, решил е да излезе на улицата, обаче не знае към кого да се присъедини. „Я да видя – ще си каже той: – трябва да заведа детето на цугтромбон и на връщане да купя кисело зеле. Значи мога да хвана първо шествието по „Витошка“ до „Патриарха“ и там вече ще се прехвърля на другото до „Раковска“.

Разбира се, Бойко Борисов гледа като баща как „хората вече не могат да търпят“ и сърцето му се къса. Може ли да помогне на всички? Не, дори и той не може – толкова повсеместни са разрухата и отчаянието. Може да помогне само на най-закъсалите, на онези, които вече наистина, ама наистина не могат повече да издържат. И това са на първо място полицаите, после учените от БАН и накрая преподавателите от Университета, които са толкова изпосталели от мизерия, че даже не могат да излязат ефективно на протест, а само заплашват от аудиториите с пресеклив гласец.

Лошото е, че парите са като материята – не се самозараждат, а само сменят притежателите си. За да плати на едни, г-н Борисов ще трябва да вземе от други, може би не толкова шумни и толкова организирани. Но всичко се прави в името на спокойствието и единството. За спокойствие и единство призова ГЕРБ от парламентарната трибуна, като се закле, че борбата с корупцията е приоритет, че е важна едва ли не колкото и самата корупция.

Другите парламентарни сили също взеха отношение към началото на политическия сезон.

Патриотите казаха, че правителството е стабилно и кротко се приготвиха да довършат мандата. От ДПС обясниха, че няма да участват във внасянето на вот на недоверие, но това не означавало, че няма да го подкрепят „със свои си аргументи“ – един вид, много зависи как ще протекат тайните преговори с ГЕРБ между внасянето и гласуването. За всеки случай намекнаха за програмно правителство, подчертавайки, че на този етап, в рамките на тази „моментна снимка“, щракната от великия фотограф Ахмед Доган, те не виждат алтернатива на ГЕРБ. Но всеки, който малко от малко познава ДПС, ще знае, че те с лекота утре няма да виждат алтернатива и на всеки друг, стига това да обслужва ролята им на вечния изнудвач и „балансьор“. Накрая Карадайъ повтори, че патриотите трябва да бъдат извадени от властта, тъй както Картаген трябва да бъде разрушен.

Докато другите се занимаваха с политическа стратегия и тактика, Марешки обяви, че ще повиши жизнения стандарт в страната. Как? Ами, от парламентарната зала блика просперитет и благополучие, което трябва да се разлее и върху все повече български граждани. Така каза.

Неприятното е в това, че много лесно можем да си представим целия спектакъл с разменени роли и той пак ще бъде същият. Днес ГЕРБ е Одета (белият лебед), а БСП е Одилия (черният), но утре може да е точно обратното. В ролята на Одета може да е БСП, а на Одилия ГЕРБ. Но либретото ще остане същото – Одета ще шумоли с пачка из обществените поръчки и ще ги разпределя на своите обръчи, а обръчите на Одилия ще са гладни и ще вият като родопски мечки. Одилия ще вещае катастрофа за народа и ще го вижда излязъл на улицата от ужас и безизходица, а Одета ще призовава към спокойствие, стабилност и единство в името на националните интереси. Одета ще отчита нечуван растеж и успехи във всички сфери на обществения живот, докато Одилия ще доказва как сме ударили дъното и продължаваме да копаем надолу. И двата лебеда ще звучат съвсем убедително, а вездесъщият зъл магьосник Ротбарт (ДПС) ще се смее сатанински отстрани, ще балансира и ще танцува па-дьо-дьо ту с белия, ту с черния лебед. Това е българският политически модел и в него няма нищо уникално, както се мъчи да го изкара Хидроинженерът от Цанков камък.

Ето всички тези неща не остават незабелязани. Вижда ги и българският Пучдемон от Северозапада (така и не разбрах от кой град или село е точно) и без да се опитва да ги облече в сценичните костюми от „Лебедово езеро“, отсича кратко и ясно: „…начи, би требвало да не сме част от тази корупция“. Удри, бай Пучдемоне! Каквато държавата, такива и пучдемоните – каквито пучдемоните, такава и държавата. Току-що научих, че едно бутиково протестно шествие тръгва от Петте кьошета към „Витошка“. Смятам да го взема и да отида до кварталната кръчма, където, без да се съобразявам с джендъра на сервитьорките, да удавя една богата на холестерол пържола в половинка червено вино. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване