Тарикатура на властта

http://ivo.bg/2018/01/26/%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%82%d0%b0/

16991011_1879604245588082_99999649_o-300x194

 

Известният карикатурист Христо Комарницки се оказа нежелан за гост и в единственото всекидневно предаване на културна тематика “Денят започва с култура” по БНТ, съобщава сайтът OFFNews.

“Това става ясно от пост на твореца във фейсбук по повод откриването на изложбата на невъзпитаните карикатуристи по повод родното европредседателство.

Около предаването “Денят започва с култура” наскоро се развихри скандал с новоназначения програмен директор на БНТ Емил Кошлуков. Журналистите от екипа обвиниха началника си в цензура заради негова намеса след гостуване на учителя Емил Джасим и бяха подкрепени от колегите си от дирекция “Информация” в обществената телевизия.

Ето какво написа Комарницки.

На откриването на изложбата на ПРАС-ПРЕС дойде репортерка от “Денят започва с култура” на БНТ. Полу-нашега, полу-сериозно и казах, че очаквах покана за участие на живо в предаването. Все пак нашата изложба е културно събитие, част от културния живот в страната. Тя притеснено заобяснява, че в момента това не може да се случи, понеже имали проблеми и т.н.

Категорично мога да кажа, че подобна свинска атмосфера на страх в обществото и в медиите съм виждал само по времето на соца, и след това при управлението на Жан Виденов.

Всъщност това не е първият подобен случай с Комарницки. Преди време той потърси като последна инстанция съдействие от предаването “Съдебен спор” по Нова телевизия, в което искаше да разкаже как разпространителските фирми на ДПС депутата Делян Пеевски бойкотират изданието ПРАС-ПРЕС.

От предаването обаче така и не поканиха известния карикатурист да постави проблема в национален ефир, въпреки заявената от него готовност да им гостува”.

В ivo.bg мога да добавя личния си опит: последното предаване на БНТ, което се осмели да ме покани – ако не броим двете ми гостувания за две години време ( но само по междунаредни теми, за да не настъпят мотиката на власта у нас) в “Още от деня” ( окупирано вече от Кошлуков) беше именно в “Денят започва с култура”.

Не помня точно кога за последно ми звъннаха от “Денят за почва с култура”. Беше много отдавна ( преди повече от година е най-малко).

Предишният път, преди да ми предложат да поприказвам в ефира на БНТ, им трябвах в предаване, защитаващо свободното им слово ( не, че някой някога в БНТ се е загрижил за моето, натикано в интернет миша ниша-дупка).

“Ритнах си столчето” и в това предаване като отказах участие заради факта, че получавам избирателна покана само по въпроси, с които “не дразня” началството в държавата ( и неговите проекции в БНТ).

Съответно вече и от “ Денят започва с култура” са ме добавили в черния списък на БНТ. В него пребивавам от 9 май 2015 г. след неделно сутрешно участие, в което си позволих да напомня, според Левски онзи , който ни освободи, той и ще ни зароби…

Денят в българските медии отдавна започва с цензура. Тя е избирателно хитроумна, но само по скалата на издайническата надежда на вярващите, че няма да бъде разкрит техния слугинаж.

Писмени следи нямаше и по времето на НРБ. Но белезите избиват и днес по фасада на фасадната ни журналистика. Днешните ученици на онази система я надграждат  с демократимна глазура.

Освен избирателна,  забраната в медиите е мека, авто и мълчалива по подразбиране – подразбира се, че си станал бивш коментатор, защото се “закачаш” с настоящите властелини на статуквото и с тяхното началство от петата колона на Москва, с което консуматорите на заплати ( държавни в БНТ), се чувстват длъжни да се съобразяват.

Системата от забрани, функционираща чрез вътрешноведомствени намеци, действа срещу “навлеци”, които могат да създадат проблеми на прекалено гостоприемните домакини. Прави се “тарикатски”, но е тарикатура на властта, която се бои от карикатурите в огледалото си.

Така започва денят не само в БНТ, но и  завършва със същото в останалите канали.

Share on Facebook

Ще строи Велика енерГЕПИйна стена

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/01/26/shte-stroi-velika-energepiina-stena.1590368

Така се изходи днес на Фейсбук стената си второто нищо в правителството. Същото, което наскоро построи "Великата китайска стена" на границата ни с Турция. Вече се досещате кое е то, но нека видим 1:1 поредната му безгранично алчна изцепка: ...

„Уейуърд Пайнс“ разкрива всичките си тайни

http://azcheta.com/wayward-pines/

С „Уейуърд Пайнс“ не се залюбихме от пръв поглед. Антиутопиите са ми страст и понеже трейлърът амбициозно намекваше за нещо подобно, подходих с големи очаквания. Героят на Мат Дилън – федерален агент Итън Бърк, претърпява тежка катастрофа. Събужда се в болница в уютно изглеждащо градче, където очевидно нещо не е наред. Той се опитва да разгадае...

Първият за тази година старт от Куру е преминал с осложнения

http://www.spacenewsbg.com/news/26/January/2018/4925

На 25 януари 2018 ( наше 0:20 ) от площадка ELA3 на космодрума в Гвиана , при съдействие на стартовите екипи на компанията Arianespace е реализиран старт на РН Ariane-5ECA (VA241) с телекомуникационните спътници SES-14 и Al Yah-3 на борда.

От SpaceX са обявили за успешно огнево изпитание на двигателите на готовата за старт Falcon Heavy

http://www.spacenewsbg.com/news/26/January/2018/4924

Американската компания SpaceX в сряда е провела първото наземно огнево изпитание на двитателите на новата тежка ракета носител Falcon Heavy.

10 любими роли на Мерил Стрийп във филми по книги

http://azcheta.com/10-lyubimi-roli-na-meril-strijp-vav-filmi-po-knigi/

Мерил Стрийп не спира да ни удивлява вече почти половин век. Тя притежава дарбата да сътворява особен вид магия с партньорите си в киното и в театъра, както и да пресъздава безкомпромисно, дори в малките детайли, всеки образ, с който се захване. С респектиращото си сценично присъствие, силната си социална позиция и неподражаемото си чувство...

Съд на ЕС: за компетентността на частните компании, опериращи платформи, да заличават съдържание

https://nellyo.wordpress.com/2018/01/26/fb-5/

Много важен въпрос е поставен пред Съда на ЕС,  засега не е публикуван на сайта на Съда – ще допълня, когато го публикуват.

Нарастващата мощ на интернет  компаниите да вземат решения по отношение на съдържанието не бива да остава извън полезрението ни.

Училищата вече могат да кандидатстват за лиценз за „Международната награда на херцога на Единбург“

http://azcheta.com/uchilishtata-veche-mogat-da-kandidatstvat-za-litsenz-za-mezhdunarodnata-nagrada-na-hertsoga-na-edinburg/

Чудесна възможност за личностно развитие на младите хора предлага Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България“. Тя обяви конкурс по лицензиране на училища като Независими оператори на Наградата с краен срок за кандидатстване 1 февруари 2018 г. Одобрените училища ще могат директно да предоставят програмата на Наградата на своите възпитаници. „Международната награда на херцога на Единбург“ е водеща...

6 сериала по книги, които предлагат по-добро изживяване от киното

http://azcheta.com/6-seriala-po-knigi-koito-sa-po-dobri-ot-kinoto/

Създателите на филми често черпят идеи за интересни сюжети от книгите. Новината за бърза филмова адаптация обаче не е задължително добра за страстния читател, твърди статия на Bookstr. Обикновено феновете на дадено заглавие държат филмовата продукция да се доближава максимално до оригиналната версия. Превръщането на роман от 400 страници в двучасов филм обаче често е за...

Съд на ЕС: Максимилиан Шремс може да предяви индивидуален иск срещу Facebook Ireland в Австрия

https://nellyo.wordpress.com/2018/01/26/fb_schrems/

На 25 януари 2018 Съдът на ЕС се произнесе по дело С-498/16 Maximilian Schrems/Facebook Ireland Limited по преюдициално запитване. Запитването е отправено в рамките на спор между г‑н Maximilian Schrems, с местоживеене в Австрия, и Facebook Ireland Limited, със седалище в Ирландия, относно искания за установяване, за преустановяване, за информация, за предоставяне на отчетна документация и за плащане на сума от 4 000 EUR, във връзка с личните профили във Facebook на г‑н Schrems и на седем други лица, прехвърлили му правата си, свързани с тези профили.

Максимилиан Шремс е австрийски студент, сега вече докторант по право,  завел дело за защита на личните данни във Фейсбук – което по-късно доведе до обявяване на невалидността на споразуменията ЕС-САЩ за личните данни (Safe Harbor).  По -късно ЕС и САЩ въведоха нов механизъм  –  “щит за защита на личните данни между ЕС и САЩ”  (Privacy Shield).  Шремс  смята, че мерките в рамките на щита отново не са адекватни за защитата на данните на гражданите на ЕС, в частност относно Facebook и програмата за събиране на данни на Prism на NSA чрез Facebook. Шремс се обръща към Ирландския орган за защита на личните данни,   който от своя страна внася въпроса в Ирландския Върховен съд – вж решението на Ирландския ВС.

Паралелно пред австрийски съд Шремс по същество твърди, че ответникът Facebook  е извършил редица нарушения на разпоредби относно защитата на данни. Шремс иска  да се установи  самото качество на ответника като доставчик на услуги и задължението му да следва указания;  недействителността на договорни клаузи от условията на Facebook;   преустановяване на използването на данните му за свои цели или за целите на трети лица;  информация за използването на данните  и  отчетна документация. Нещо повече – Шремс твърди, че представлява и седем други потребители на Facebook от различни държави със същите искания.

В Австрия възникват въпроси дали Шремс има статус потребител – ако ползва FB за професионални цели, може ли да представлява други лица и каква е подсъдността.

Преюдициалните въпроси

ВС на Австрия пита:

1)      Трябва ли член 15 от Регламент (ЕО) № 44/2001 да се тълкува в смисъл, че „потребител“ по смисъла на тази разпоредба губи това качество, когато след сравнително дълго ползване на личен профил във Facebook във връзка с реализирането на правата си това лице публикува книги, чете лекции, в някои случаи и срещу заплащане, управлява интернет сайтове, събира дарения за реализирането на правата и многобройни потребители му прехвърлят правата си срещу уверението, че той ще сподели с тях евентуално спечеленото, след приспадане на процесуалните разноски?

2)      Трябва ли член 16 от Регламент (ЕО) № 44/2001 да се тълкува в смисъл, че потребител в дадена държава членка може едновременно със собствените си права, произтичащи от потребителска сделка, да предяви в съда по местоживеенето на ищеца и права със същата цел на други потребители с местоживеене:

а)      в същата държава членка,

б)      в друга държава членка или

в)      в трета страна,

ако правата на тези лица, произтичащи от потребителски сделки със същия ответник в същия правен контекст, са му прехвърлени и ако сделката по прехвърляне не попада в обхвата на професионална или търговска дейност на ищеца, а служи за общото реализиране на правата?“

Решението

По първия въпрос:

40      Всъщност тълкуване на понятието „потребител“, което изключва такива дейности, би попречило за ефективната защита на правата на потребителите спрямо съдоговорителите им търговци, включително правата на защита на личните им данни. Едно такова тълкуване би било в разрез с целта, прогласена в член 169, параграф 1 ДФЕС, да се съдейства за тяхното право на самоорганизиране с цел защита на техните интереси.

41      С оглед на изложените дотук съображения на първия въпрос следва да се отговори, че член 15 от Регламент № 44/2001 трябва да се тълкува в смисъл, че ползвателят на личен профил във Facebook не губи качеството „потребител“ по смисъла на този член, когато публикува книги, чете лекции, управлява интернет сайтове, събира дарения и многобройни потребители му прехвърлят правата си, за да ги предяви той по съдебен ред.

По втория въпрос

48      Както Съдът е уточнил в друг случай, всъщност цесията на вземания сама по себе си не може да има значение при определянето на компетентния съд. Оттук следва, че компетентността на съдилища, различни от изрично посочените с Регламент № 44/2001, не може да бъде обоснована с концентрирането на множество права у само един ищец. Ето защо, както е отбелязал по същество генералният адвокат в точка 98 от заключението си, цесия като разглежданата по главното производство не може да обоснове нова специална подсъдност за потребителя цесионер.

49      С оглед на изложените дотук съображения на втория въпрос следва да се отговори, че член 16, параграф 1 от Регламент № 44/2001 трябва да се тълкува в смисъл, че не се прилага спрямо иска на потребител, с който този потребител предявява пред съда по неговото местоживеене не само собствените си права, но и права, прехвърлени му от други потребители с местоживеене в същата държава членка, в други държави членки или в трети страни.

Веднага след произнасяне на решението Шремс е казал, че щом може да съди FB във Виена,  така и ще направи.

“Нам-големият шегаджия” , както сам се определя Борисов, бил също и “най-религиозния човек в управлението на държавата”

http://ivo.bg/2018/01/26/%d0%bd%d0%b0%d0%bc-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%88%d0%b5%d0%b3%d0%b0%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b0%d0%bc-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%bf/

“Надали има по-религиозен човек в управлението на държавата от мене”, съобщи вчера “скромният” , както винаги, Бойко Борисов чак от Швейцария.

 

Unknown-1

С тази реплика, предизвикана от решението му да отстъпи от заявенето му намерение да накара още тази седмица парламента да одобри анатемосаната от БПЦ Истанбулска канвенция, премиерът добави още едно “най” в богата си колекция от самохвалства.

Броил съм ги не веднъж. В една от равносметките , съотнесена към 17 септември миналата година, списъкът на Борисов от “най“ пред огледалото наброяваше по непълни мои сведения 13 суперлатива за човека без алтернатива ( който смята, че самохвалството му отива).

Припомням за статистиката:

13 “най” за Пожарогасителя според самия него

ИВО ИНДЖЕВ ⋅ СЕПТЕМВРИ 17, 2017

Борисов най-големият пожарникар ( както сам твърди), който също е най-големият демократ, най-големият експерт, най-големият главен секретар, най-големият кмет и най-големият работодател за протестиращи, е най-малкият ни проблем.

Борисов е притежавал и на още суперлативи в категориите за най-ярко присъствие в селкия футбол и най-смехотворна градска легенда в тениса сред непрофесионалистите, който очаква противниците му на корта да се предаваат без бой дори и да са професионалисти като Борис Бекер и Мануела Малеева. http://afera.bg/мануела-малеева-с-потресаваща-случка.html

 

Unknown

 

Ласкателите му, като Вежди Рашидов го определят още и като най-добрия началник. Георги Марков, за когото Виктор Орбан е единица мярка за съвършенство в политиката, оприличава Борисов на унгареца и изрази щастието си в интервю миналата седмица, че европейското председателство на България ще протече именно по негово време – защото Борисов е най-популярният политик от 30 години насам ( т.е. от “времето на Тодор Живков”, който ни управляваше допреди 30 години).

А че е Борисов е най-желаният събеседник в медиите и най-ухажваният от тях, не ще и дума. И без статистика всеки потребител на медийна стока може да се закълне в това.

Най-голямото предизвикателство пред нас обаче е във факта, че този човек е на най-важния пост в държавата и от тази камбанария ни се подиграва като на най-смълчаната публика пред най-арогантния управник в наше време.

Той обясни, че по никакъв начин не може да преговаря за коалиционно правителство нито с БСП, нито ДПС, нито с „Атака”. http://www.novinite.bg/articles/38014/Borisov-Az-sam-naj-golemiyat-ekspert-ot-vsichki-premieri

Е, с “Атака”, управлява днес заедно, което само добавя щрихи към портрета му на най-голям лъжец. Още едно “най”.

Но и това не е всичко. Борисов също така е и “най – големият шегаджия”, когато се майтапи, че бил най-големия работодател на протестиращи. http://pik.bg/борисов-аз-съм-най-големият-работодател-на-протестиращи-получават-по-50-на-час-news116160.html

 

Share on Facebook

Европейски Доклад 301? ЕК открива консултация за наблюдение на пиратството по света

https://nellyo.wordpress.com/2018/01/26/euro301/

 Известно е, че правителството на САЩ осъществява наблюдение върху защитата на интелектуалната собственост по света  и ежегодно изготвя Доклад 301.

ЕК открива обществена консултация за създаването на първия си световен списък за наблюдение  – и няма как да избегнем аналогията с наблюдението, основано на американския Търговски закон, специален раздел 301.

Целта е да се идентифицират пазарите извън ЕС, където фалшифицирането, пиратството или други форми на злоупотреба с интелектуална собственост са обичайна практика. Инициативата е част от стратегията на Комисията, обявена в съобщението от 2017 г. “Балансирана система за прилагане на интелектуалната собственост в отговор на днешните социални предизвикателства”.  Комисията   ще следи и  мерките, предприети от държавите, за намаляване на наличието на стоки и услуги, нарушаващи правата върху интелектуалната собственост на определени пазари.

Консултацията продължава до  31 март 2018 г.

Експертна дискусия за свободата на медиите в България: три препоръки

https://nellyo.wordpress.com/2018/01/26/ecpmf/

Според прессъобщение на Европейския  център за свобода на печата и медиите  (ECPMF) на 25 януари 2018 г. е проведена експертна дискусия за състоянието на свободата на медиите в България – държавата, която в момента и  през първите шест месеца на 2018 г.  председателства Съвета на Европейския съюз. В този контекст се предполага, че България е пример, който другите страни трябва да следват –  със сигурност  и в областта на свободата на медиите и медийната политика.

След дискусията ECPMF формулира  три препоръки към България:

1) Правителството да насърчава плурализма и разнообразието на медиите. В момента медийният пазар се отличава с висока степен на концентрация.

2) Част от средствата на ЕС, които се изплащат за проекти в България, се получават само от проправителствени  медии. Правителство  да гарантира равнопоставеност при получаване на средства – вкл. и от медии, които са критични към правителството.  ЕС активно да наблюдава как се разходва този публичен ресурс.

3) Независимите журналисти в България са застрашени. Правителството да се отнесе много сериозно към сигурността  на независимите журналисти, вкл. да се въведе подходящо законодателство и  престъпления срещу журналисти да се разследват незабавно и ефективно.

ECPMF е неправителствена организация, създадена с подкрепата на Европейската комисия.

*

Бяла книга за свободата на медиите в България

Постапокалиптична трилогия на Маргарет Атууд ще бъде адаптирана в сериал

http://azcheta.com/postapokaliptichna-trilogiya-na-margaret-atuud-shte-bade-adaptirana-v-serial/

Трилогията на Маргарет Атууд MaddAddam ще се превърне в телевизионен сериал. Това стана ясно след оспорвано наддаване за правата, съобщава Entertainment Weekly. Paramount TV и Anonymous Content ще подготвят продукцията, която се очаква да повтори сензационния успех на сериала на Hulu по „Разказът на прислужницата“. Все още не е ясно коя платформа ще излъчи адаптацията. През 2016 г....

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване