Бисквити с лешников тахан и парченца шоколад

http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/UGfdrJxhydk/

В този момент от моя живот изпълнен с всякакви рецепти за бисквити, смело мога да нарека тези тук най-хубавите бисквити с парченца шоколад. След няколко години може и да открия още по-хубава рецепта, но точно сега тази е любимата ми и като изпълнение и като вкус. Комбинацията от шоколад и лешници не се среща само в Нутела, а малдонската сол не е само за завършване на ястия, затова виж как няколко добри продукта се обединяват в един, още по-добър.

Бисквити с лешников тахан и парченца шоколад

Основата на тази публикация е рецептата на Danielle Oron за бисквити със сусамов тахан, която видях за първи път във food52.com, а след това и версията на Дейвид Лебовиц в неговия блог. Беше момент, в който тъкмо бях купила лешников тахан за да го пробвам и реших да го направя точно с тази рецепта, като заменя сусамовия тахан с него. Последваха още няколко приготвяния, едно от които и със сусамов тахан (все пак трябваше да разбера за какво говорят всички), през което време тези бисквити станаха любими и на мен, и на Вальо, но струва ми се най-много на Даниел. С лешников тахан ни харесват повече. И не си мисли, че са големи. Не, не са. Една толкова перфектна бисквита, колкото и да е голяма, никога не е достатъчна.

Приготвяне на бисквити с лешников тахан и парченца шоколад

И понеже вече се чувствам достатъчно напреднала с рецептата, споделям алтернативи и какво е важно. На мястото на лешниковия тахан може да се използва всеки един друг тахан – сусамов, слънчогледов, орехов, бадемов или дори фъстъчено масло. Ако много харесваш приятната соленост от малдонската сол в сладки храни, тогава използвай 1/2 чаена лъжица в сместа. Може да се добави 1/4 чаена лъжица в сместа (обикновено така правя), а останалата част да се поръси върху самите бисквити (правя го само върху част от тях, заради Даниел), по моя преценка преди изпичането им.

Бисквити с лешников тахан и парченца шоколад

Не подценявай жълтъка, който се добавя заедно с едно цяло яйце. Той допринася за по-пръхкави и леко дъвчащи бисквити. Използвай черен шоколад, който обичаш да ядеш самостоятелно, защото той е един от основните вкусове в тези бисквити. В този случай, също като Дейвид Лебовиц ми харесва да нарязвам шоколада от блок, вместо да използвам готови капки/калети/дропс от него. Но също така ми харесва да добавям всички парченца от този нарязан шоколад – големи, малки, на трохи и накрая старателно обирам фините от дъската. По този начин в една бисквита е пълно с шоколад. Имам предвид – равномерно пълно, доколкото може да бъде, макар че всички се радваме повече, когато ни попаднат по-големите парчета. А и на кой не би му се харесало така? Питай Даниел.

Бисквити с лешников тахан и парченца шоколад

Бисквити с лешников тахан и парченца шоколад

Рецептата е адаптирана от iwillnoteatoysters.com. Бисквитите са най-хубави в деня на изпичане и се запазват добре до три дни съхранени в кутия на стайна температура. По предложение на източника, в момента изпробвам как ще се държат след замразяване на тестото, така че да имам подръка готово тесто и възможност да изпека колкото на брой бисквити искам, за да бъдат всеки път прясно изпечени. Ще допълня с информация за това, когато съм готова с пробите.

За 20-22 броя бисквити с диаметър около 8 см.

Продукти:

  • 120 г меко масло
  • 120 г лешников тахан [1], хубаво разбъркан
  • 200 г захар
  • 1 яйце
  • 1 жълтък
  • 1 чаена лъжица ванилов екстракт
  • 150 г брашно
  • 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 1/2 чаена лъжица бакпулвер
  • 1/4 до 1/2 чаена лъжица малдонска сол
  • 200 г черен шоколад, нарязан на парчета

Фурната се нагрява на 180ºC. Подготвят се две големи тави и се покриват с хартия за печене.

В купа се смесват маслото, таханът и захарта. Разбиват се с миксер докато се образува пухкава еднородна смес. Добавят се яйцето, жълтъкът и ванилията. Разбиват се с миксера докато се усвоят от сместа. Отделно се смесват брашното, содата, бакпулверът и солта. Добавят се към маслената смес и се разбъркват за кратко, колкото да се смесят.

С лъжица за сладолед с обем 35 мл се правят топки в една от тавите на по-голямо разстояние една от друга. Бисквитите сами се разстилат много по време на печенето. Тавата се слага на средно ниво в предварително нагрятата фурна и бисквитите се пекат 14-16 минути или докато краищата им станат съвсем леко златисти, а в средата са все още бледи и меки. След като се извадят от фурната се оставят в тавата минимум 5 минути за да се стегнат и тогава се прехвърлят върху решетка докато изстинат напълно.

Съхраняват се в кутия на стайна температура 3-4 дни след изпичането, но най-хубави са в деня на приготвяне.

Бисквити с лешников тахан и парченца шоколад

Още рецепти за дребни сладки и бисквити

Други предложения с шоколад

Още предложения с тахан

[1] Моят опит с няколко марки тахан показа, че разликата в консистенцията на тахана влияе върху консистенцията на тестото и изпечените бисквити след това. Затова ако твоят тахан е много рядък, ще бъде необходимо да се добави още между 50 и 80 грама брашно. Все пак внимавай да не утежниш тестото – то трябва да бъде пухкаво, меко и лепкаво, но не разливащо се. Когато се оформя на топки с лъжицата за сладолед, то трябва да запазва формата си, но по време на печенето, от топлината във фурната да се разстели само на тънка бисквита. Рецептата не би трябвало да се променя, ако се използва тахан малко по-гъст от мед – да се стича от лъжицата, когато се гребне от него, но стичането да става бавно, а не течащо.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Бисквити с лешников тахан и парченца шоколад е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Лазурният бряг с деца (10 ден): Канал дьо Миди, Безие и Каркасон

http://patepis.com/?p=79261

Продължаваме пътуването на Тони из Лазурния бряг, което започнахме в Милано, Ница и Монако,продължихме в Кан, Антиб и Ез, в Сен Тропе, Каси, Марсилия и Мартиг. Бяхме в Марсилия и замъка на граф Монте Кристо, после – в делтата на река Рона и град Арл, Монпелие и в Пещерата на младите дами и Нарбон, а за последно ходихме до Африканския резерват Сижан – при лъвовете и слоновете. Днес ще тръгнем из каналите Миди, ще се разходим и Безие и Каркасон.

Приятно четене:

Ден 10

Канал дьо Миди, Безие и Каркасон

07.07.2015 г.

част десета на

Лазурният бряг с деца

Заобиколени от толкова много очарователни плавателни канали нямаше начин да пропуснем да се повозим по тях и отново да минем през уникални по рода си съоръжения. Петя отново с много мъка беше извадила от къде и в колко часа

тръгва корабче от Безие

Имахме адреса на пристанището и часа на тръгване, бяхме сравнително близко, но искахме да стигнем поне 30 мин. преди потеглянето на корабчето, тъй като не беше много ясно как точно ще стане товаренето. Информацията беше най-оскъдната за цялото ни пътуване. Имаше няколко варианта за маршрути, като цените бяха строго неясни. Повечето варианти бяха пакетни с обяд и за цял ден. Ние не искахме цял ден и обяд, а и цената беше доста солена на човек. Имаше един вариант, който трябваше да ни закара до пристанище на 8 км от началната точка и после да има осигурен автобус за връщане.

Хапнахме набързо и тръгнахме. Пристигнахме на пристанището и се оказа отново, че има проблем с паркирането. Гледах някакви се бяха напаркирали в тревните площи и реших да се мушна там. Не ми беше много приятно, само си мислех как ще ми цопнат дебела глоба, но и местните там спираха. Слязохме до пристанището и междувременно се освободи едно нормално парко място, сложих Петя и децата да го пазят и изтичах да преместя колата. Така вече ми беше по-спокойно.

На снимките от интернет имаше извадени няколко корабчета, които обслужваха туристи. Едното беше паркирано точно в началото на пристанището. Когато пристигнахме нямаше никой и започнахме да се чудим дали сме на правилното място. В един момент започнаха да се раздвижват, показа се екипажа и започнаха да си подготвят корабчето. Насъбраха се хора и решихме, че няма грешка. Малко е затънтено това място и туристите бяха 100 % Французи, като изключим нас :). Повечето държаха някакви ваучери от туристически агенции и започнахме да се замисляме ще може ли да се качим свободно като си платим.

Корабче – Безие, Лазурен бряг, Франция Корабче – Безие, Лазурен бряг, Франция

По едно време изкараха една маса на кея и сложиха една много интересна кутия, тип детски сейф </p>
				</div>

				<div class=

Когато самотата НЕ боли

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/02/18/kogato-samotata-ne-boli.1594584

За ДЕВЕТИ ден този месец, утре 19-ти февруари, борсовата цена на електроенергията у нас е НАЙ-НИСКА на стария континент, но за първи път с толкова голяма разлика. Направо може да кажем, че Европа пак ни изостави сами да се борим за енерг...

Джеф Даниелс влиза в ролята на Атикус Финч в пиеса по „Да убиеш присмехулник“

http://azcheta.com/dzhef-danials-vliza-v-rolyata-na-atikus-finch-v-piesa-po-da-ubiesh-prismehulnik/

Джеф Даниелс е избран за ролята на Атикус Финч в новата бродуейска постановка на Арън Соркин по класичесия роман на Харпър Ли „Да убиеш присмехулник“, съобщава Deadline. Това ще е втори съвместен проект на актьора заедно със създателя на култовия сериал „Нюзрум“, донесъл на Даниелс награда „Еми“ за превъплъщението му в телевизионния водещ Уил Макавой. Продуцент на пиесата ще...

Пир

https://asktisho.wordpress.com/2018/02/18/feast/

Димят скарите

Боговете пируват

Тълпите ликуват

Жреците сънуват

Световете лудуват

Тихомир Димитров 

Какво каза Тереза Мей в Мюнхен и какво чухме тук в София

http://ivo.bg/2018/02/18/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%b9-%d0%b2-%d0%bc%d1%8e%d0%bd%d1%85%d0%b5%d0%bd-%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d1%87/

https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-kakvo-kaza-tereza-mey-v-myunhen-i-kakvo-chuhme-nie-tuk/

На Конференцията по сигурността в Мюнхен, за пореден път и вероятно окончателно, британският премиер Тереза Мей отхвърли вероятността Великобритания да преразгледа решението за напускане на ЕС. Тя се обоснова с аргумента, че гражданите на Великобритания са взели това решение и не може да им бъде заявено, че са сгрешили.

Тази нейна реплика беше отговор на журналистически въпрос. С други думи, Мей не беше поставила такъв акцент в изказването си, смятайки темата за затворена. Като приоритет в нейното изявление обаче прозвуча темата за сигурността и британският ангажимент по този въпрос.

“Ще противодействаме на идеологията на групировката ИДИЛ, ще разработим нов глобален подход към въпроса за имиграцията, ще гарантираме прилагането на иранското ядрено споразумение и ще се противопоставим на враждебните действия на Русия, било то в Украйна, на Западните Балкани или в киберпространството”.

Няма да е много преувеличено да се каже, че Великобритания беше и остава европейски стълб на общата отбрана от гледна точка на своя опит, ядрен и конвенционален военен потенциал. В този смисъл Мей явно държи да подчертае, че напускането на общността не се отнася до тази област от европейското сътрудничество, за да не каже направо, че Лондон не отстъпва от лидерската си роля в сферата на колективната отбрана. Добра новина за Европа, но лоша за нейните противници, сред които тя спомена и Русия.

Констатациите на руския външен министър Сергей Лавров, направени също в Мюнхен, че очакванията на Москва за подобряване на отношенията с Вашингтон при управлението на президента Доналд Тръмп не са се оправдали и дори двустранните отношения са се влошили, важат напълно и по отношение на провалените надежди на Кремъл Брекзит да извади стария британски противник от ролята му на ключов фактор на европейската солидаронст в областта на сигурността. Ако има европейска държава, която при всичките метамофорфози на властта в Русия – от царско време през епохата на СССР до наши дни, който да е противостоял твърдо на руските опити за хегемония на континента ( а и другаде), това е именно Великобритания.

Кремъл се надяваше този факт да се промени, но е искрено разочарован. Лондон не само не дава признаци за “омекване”,  но напротив, втвърди тона срещу руската политика на агресия и незачитане на установените след Втората световна война правила и ангажименти ( да споменем само измамата, чрез която Москва се представи за гарант на украинската сигурност след разпадането на СССР,  слагайки ръка над разположения в Украйна ядрен арсенал, но вместо това наруши споразумението от Будапеща, скрепено и с подписа на Великобритания като гарант на сделката).

Сигналите от Лондон за още по-голяма неостъпчивост пред руските домогвания до статута на безнаказана “велика сила” в разправата с по-малки и по-слабо въоръжени съседи явно бяха възприети от Москва с не по-малко разочарование от покрусата на привържениците на европейското единство от самия Брекзит.  Лавров нарече тези сигнали “русофибия” , а прибягването до този термин, измислен от самите руснаци, винаги звучи като акт на отчаяние в опитите да бъде защитена незащитимата руска позиция,  довела Руската Федерация днес до невиждана в историята на империята международна изолация.

Паралелно с новините от Мюнхен в София се състоя неофициално събитие, на което на 16 февруари бяха поканени дипломати, политолози и журналисти ( вкл. и един блогър, както се подразбира от този текст).  В рамките на работна закуска Председателят на комисията по външните работи в Европейския парламент Дейвид Макалистър  ( на снимката) сподели с аудиторията актуална информация за състоянието на европейската сигурност, за която, по думите му,  ЕС е направил през последните 18 месеца повече, отколкото през последните 15 години. Той даде да се разбере, че това никак не се харесва на “враговете на Европа”.Unknown

 

 

Изкушавах се да го помоля да се конкретизира кои са тези врагове ( той само веднъж спомена Русия в този контекст), но се въздържах в името на запазването на дипломатичната атмосфера- макар да не беше излишно да видя реакцията на седящата до него министър Лиляна Павлова…

За разлика от Тереза Мей, председателят на външната комисия в Европарламента Макалистър определи Брекзита категорично като “най-голямата историческа грешка” в историята на ЕС. Така смятат също всичките живи бивши премиери на Великобритания,  добави той, но изрази песимизъм относно вероятността Лондон да се откаже. Както видяхме,  ден по-късно в Мюнхен Тереза Мей потвърди основанията за неговия песимизъм.

Общото между нейното изказване и акцентът в брифинга на Макалистър в София обаче наистина беше в необходимостта от задълбочавне на европейското сътрудничество в областта на общата сигурност – област, в която Великобритания по нищо няма да се отличава в своята политика след напускането на съюза, подчерта в Мюнхен Тереза Мей.

И знаете ли кое е най-интересното? Това е фактът, че изобщо не става дума за…пари. Парите ги има в ЕС, който разполага с бюджет за отбрана два пъти по-голям от този на Русия и Китай взети заедно, отбеляза Макалистър ( но въпреки това призова Германия от тази софийска трибуна да засили ангажимента си към общата отбрана ). Проблемът е как се харчат средствата на европейците, а в това отношение резултатите са явно незадоволителни, ако се съди по резултата ( имайки предвид широко разпространето мнение за недостатъчния принос на ЕС в колективната евроатлантическата отбрана пред лицето на нарасналата руска заплаха – заплаха от страна на икономическо джудже, като Русия, с по – малка икономика от една Италия, но въоръжена с агресивна милитаристична доктрина, стряскаща близки и далечни на Русия столици в Европа).

Ще има ли Европейска армия, за каквато все по-усилено се говори в ЕС?

Ще има армия на европейците, афористично заключи Макалистър, което вероятно трябва да се разбира по-скоро като увеличаване на европейския отбранителен потенциал на национално ниво. Или?…Май никой не знае с точност, но ясно декларираният  в Мюнхен от Тереза Мей приоритет на  Великобртания на практика да остане в “европейския отбор” по въпросите на отбраната, както и констатацията на Макалистър в София, че ЕС вече е направил за 18 месеца в това отношение повече, отклокото през послединте 15 години ( той наблегна два пъти в речта си на тази “аритметика”), е послание, на което разочарованите врагове на Европа нистина могат да противопоставят само безсилния си яд срещу измислената от самите тях “русофобия”.

Share on Facebook

Вижте официалния трейлър на „Клуб на любителите на книги и пай от картофени обелки от остров Гърнзи“ [видео]

http://azcheta.com/vizhte-oficialniya-trailer-na-klub-na-lyubitelite-na-knigi-i-pai-ot-kartofeni-obelki-ot-ostrov-gurnsey-video/

Ако сте сред многобройните почитатели на творбата на Мери Ан Шафър и Ани Бароуз с причудливото заглавие „Клуб на любителите на книги и пай от картофени обелки от остров Гърнзи“ (изд. „Colibri“), то със сигурност ще се насладите и на официалния трейлър на едноименния филм.  Епистоларният роман от 2008 г. разказва за младата писателка Джулиет Аштън, търсеща вдъхновение след...

В „Райският проект“ поезията и психоанализата вървят ръка за ръка

http://azcheta.com/rayskiyat-proekt-james-hollis/

Винаги чета Джеймс Холис с лека резервираност, но като я изключа, мога да заявя, без да преувеличавам, че думите му приемат характера на просветление. Преди години прочетох „Под сянката на Сатурн“, друг негов шедьовър, и тази книга завинаги промени отношението ми към мъжете. Започнах да ги разбирам, освен да ги обичам. Посегнах отново към Холис...

Поклади, Прочки, Сирни заговезни

http://rumiborisova.blogspot.com/2018/02/blog-post_18.html

Всеопрощение преди Великия пост
Празнуваме прощалната неделя с клади


В своята традиция православната Църква е установила точно седем седмици преди най-големия си празник за Христовото Възкресение вярващите да си простят и след това да започнат Великия пост. В "неделя на всеопрощението", както е известен този ден, в храмовете се четат Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви." (Мат. 6:15).


Прието е след вечерното богослужение всеки човек в църквата иска прошка от другите чрез "ритуала на прошката", за да може да влезе в поста, който е време за очистване, размисъл, усъвършенстване и примирение със събратята.
В стиховете, които Църквата пее в началото на Великия пост се припомня, че „истинският пост е отдалечаване от злото, задържане на езика, успокояване на гнева, отлъчване от похотта, празнодумството, лъжата и клетвопрестъплението, а лишаването от всичко това е пост истински и благоприятен.” От всичко това, установено от Църквата, съвременният човек сякаш доста се е отдалечил и днес празникът се нарича повече Сирни заговезни , отколкото Прощална неделя. И вместо да си искаме прошка, ние се отдаваме на палене на клади. Това си има своите обяснения, защото във времето на атеизъм и утвърждаване на духовно невежество по-трайно сме запазили народните вярвания и обреди за този ден. Едно време хората смятали, че на този ден небето и земята се срещат, за да си простят грешките през годината. А щом те можели да го направят, така трябвало да постъпват и хората. Така в Пернишко и до днес на този празник му се вика "Поклади" , но и "Прочки".
Според традицията по-младите отиват у по-възрастните, за да им поискат прошка - децата при родителите, младоженците при кумовете, по-младите комшии при старейшините в махалата. Предната неделя за последен път на трапезата е имало месо, а сега за последен път ще се хапват яйца, мляко и производните му. Празничната вечеря започва чак след като млади и стари са си простили с целуване на ръка, а в Пернишкия край това било съпроводено и с отпиване на глътка ракия. Обикновено се казвало „Прощавай" с обръщение към този от когото се иска прошка, а той отвръщал: "Простено да ти е и от мене, и от Бога!".
На масата и досега в много домове, даже и да няма стара баба, се подреждат баници със сирене и с праз, варени яйца, бяла халва с ядки, кисело мляко, топла домашна погача и сирене. Ако домакинята е по-ръката и не разчита на купени кори за баница, а сама ги „точи” ако ще ги завива на зелник, ги ръси обилно с царевично брашно, което ги хем ги подсушава, хем им придава неповторим вкус.
Като има деца в семейството не се изпуска ритуалът ламкане (хамкане). След празничната вечеря на червен вълнен конец се връзва парче бяла халва или сварено, обелено яйце. Най възрастният в семейството го върти, а всички на трапезата и най-вече децата ги "ламкат" с отворена уста и без да си помагат с ръцете. Някога за ламкане се връзвали и сирене, и даже въглен. Според суеверието, който пръв успеел да "ламне" може да е сигурен, че ще е здрав през цялата година. Ако пък само докосне вързаната халва или яйце - зъбите му ще бъдат бели и здрави. После конецът се пали като се нарича за всеки присъстващ и от това колко буйно гори се съдело как ще живее.
По много краища на българската земя около Сирни заговезни се правели маскарадни игри. Днес етнолозите са решили, че това са кукерски игри, за разлика от сурвакарските в Пернишко, които са в навечерието на Новата година, но понеже в миналото това бил просто празникът Васильовден, те се свързват с него, а постепенно се утвърдило като име на обичая и Сурова или Сирова, дал началото на големия пернишки маскараден фестивал "Сурва". Изследователи твърдят, че всъщност паленето на огньове и носенето на факли сурвакарите заимствали от кукерите, след като си дали среща на този фест преди повече от 50 години. Дали е така, ще трябва да се доказва, но в Пернишко да се палят огньове на Поклади и да се "оратува" е традиция, запазена и в съвремието. И сега даже в големия град се палят огньове, не само по кварталите с къщи, но и между панелните блокове. Това налага всяка година кметовете да издават заповед със забрана да се палят автомобилни гуми и пластмаси, да се използват запалителни течности за разпалване и поддържане на горенето на ритуални огньове по повод празника Сирни Заговезни.

Някога хората въртели огън като на разцепена дълга тояга натъпквали слама и това се наричало "оратник". Днес дядовци и татковци в пернишко правят на децата "кишки" - връзват с тел парцали и ги напояват с лесно горима течност. В много от селата са запазени и традициите да се палят големи клади и после да се прескачат. Такъв обичай има във витошкото село Кладница, където местните самодейци разиграват "прошката" като спектакъл в читалището, а на самия ден на площада в селото се пали голям огън и се събират много хора.
В брезнишкото село Конска и сега хората се качват на хълм, наричан "Стражата" и оттам към ниското "търкалят" огън, е сега може да е и запалена гума.
Такава традиция имат и в трънското село Зелениград. Там много хора се изкачват на стръмния "Шильи камик" и на върха на зъбера палят големи клади. За тези, които не могат да стигнат на върха на "Шильи камик" , по достъпна е местността "Кръста", където за здраве също се палят огньове. Този обичай обаче се изпълнява вечерта в събота преди простената неделя, за да може на другия ден хората да се върнат в София, където повечето от тях живеят. Може би мнозина от тях са си поискали прошка, защото всъщност това се прави през цялата седмица след т. нар. Месни заговезни, но за всеки случаи прибягват и до пречистващата сила на огъня.



Лесно ли е да простиш?

Църквата учи, че Възкресението на Божия син трябва да бъде посрещнато с чисто сърце и затова човеците си искат прошка, за да освободят от тежест сърцата и съвестта си, да ги изпразнят от съмненията и тъмни мисли и да се изпълнят с любов и помирение. Вярващите знаят, че опрощение на хората можа да даде единствено Господ, но всеки човек е длъжен да прощава независимо от всичко.
За съвременния човек, отдалечен и от народната традиция и от вярата, прощаването и искането на прошка често изглежда трудно, но в същото време е известно, че нищо не обърква повече живота и не отключва болести и нервност, колкото омразата, завистта, обвиненията, сплетните, угризенията. Прощавайки, човекът се освобождава от яда и омразата, с които всъщност затормозява себе си. Някой би казал, че прошката е изкуство, но всъщност това е израз и на самоуважение. За да простиш само трябва да се поставиш на мястото на другия, да погледнеш истината през неговите очи. Нали Господ ни учи да постъпваме с другите така, както бихме искали те да постъпват към нас.

* Снимките от Зелени град са на Василка Валериева.

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване