04/07/18 08:41
(http://ivo.bg/)

Санкциите на САЩ срещу Путин смълчаха тръмпетите на нашите обединени “консерватори”

САЩ обявиха нови санкции срещу 38 руски физически и юридически лица, обвинени в участие в “атаките на Русия срещу западните демокрации”, предадоха Франс прес и ДПА, цитирана от БТА.

“Руското правителство действа в диспропорционална облага на олигарси и управляващи елити”, заяви финансовият министър Стивън Мнучин. Той обвини руското правителство в “злонамерени действия по цял свят, включително с продължаващата окупация на Крим и подстрекаване на насилието в Източна Украйна”.

Освен това Русия снабдява правителството на сирийския президент Башар Асад, “което бомбардира собствените си цивилни, с оборудване и въоръжение” Русия също така “се опитва да подкопава западните демокрации и извършва злонамерена кибердейност”, каза Мнучин.

Седем олигарси, представени като близки на Кремъл и 12 фирми, които те притежават или контролират, са сред санкционираните. Сред тях са собственикът на алуминиевия гигант “Русал” Олег Дерипаска, Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, които са важни играчи в енергийния сектор, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов.

Санкции са наложени и на 17 високопоставени руски правителствени представители, сред които шефът на “Газпром” Алексей Милер, и шефът на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин. В списъка са и вътрешният министър Владимир Колоколцев, командващият Националната гвардия Виктор Золотов и генералният секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Горната информация има някои косвени бългрски проекции. За начало: русофлите трябва да се успокоят. Ако приложим техните критерии, по които обичат всичко руско, санкциите не могат да са антируски. Те са срещу Ротенберг, Векселберг, Милер… Направо са ударени от “бумеранга на злото” ( по Сидеров) роднините на Ротшилд. Или на Ердоган в лицето на Керимов?

Банално е да се каже, че САЩ не са България – в каквото и да било отношение, а не само заради несравнимите мащаби. И все пак българските патриоти, ако са автентични българи, трябва да благодарят да САЩ ( или направо на Тръмп), че може да си позволи да накаже Русия от името на България, която тя ( в лицето на Борисов) не смее да направи за себе си като се протиповостави на Русия. Защото санкците срещу най-близкото обкръжение на Путин наказват лицата на руския тормоз над България поне в две области: например удрят по изнудвачите от “Газпром”, на които плащаме най-високите цени за внос на газ в Европа.

Сред поводите за новите американски санкции американските власти посочват и кибертерора, практикуван от Русия срещу западните демокрации. Независимо от многократните призиви на президента Плевнелиев, който посвети на тази тема цял Консултативен съвет по националната сигурност, Борисов продължава вче две години да се прави на ударен за руската кибернамеса в българските избори. Сега би трябвло да благодари за американския бумерангов удар – все пак “някой” се е осмелил да защити България, макар и със задна дата, но с превантивна цел.

Или Борисов не признава България за западна демокрация?

Апропо, какво става с превъзбудените от перспективата за американско-руската дружба, породена от избирането на Тръмп за президент нашенски тръмписти? Защо са оклюмали? Никакви ги няма да похвалят своя кумир Тръмп откакто се оказа, че наказва Путин, вместо да го радва с предизборните си комплименти, които превърнаха папагалстващите българските путинисти в тръмписти.

Отговорът на въпроса какво става с домораслите ни тръмписти наподобява заглъхналото до пълно мълчание ехо от неотдавнашните патриотични крясъци срещу всичко турско от страна на обединените по този признак “патриоти”. Те вече са обединени в мълчанието си по темата за лошия Ердоган и би трябвало да бъдат припознати за все по-малко патриоти, след като спряха да истеризрат отношенията с Турция и дори да хвалят своя коалиционен началник Борисов за политиката му на рахатлък с авторитарния си комшия.

Ако за някого този обрат е необясним и не може да се ориентира на кой бог да се кланя в обърканата ( на пръв поглед) картина, нека  не се бои от настъпванто на някакво многобожие в лагера на тръпмистите и патриотарите от всякакви партии. Достатъчно е за целта обединеният консерватор  ( от БСП, ДПС, ГЕРБ, “Атака” и т.н.) да се вгледа в позицията на кремълското божество и ще види, че всичко си идва на мястото.

Когато в Москва  вдигаха тостове за Тръмп, тук вдигаха “патриотична” врява поникналите като гъби след руско шампанско, изпито по този повод в Руската Дума, “спонтанни” тръмпистки общества. “Гъбите” обаче се спихнаха като изсъхнали мухоморки, когато руското шампанско спря да се лее в чест на Тръмп.

Същият е и случаят със заклеймяването на Ердоган. Докато с  това се занимаваха в Москва, резоньорите в София ставаха и лягаха с имитации на руските пропагандни кампании. Но Путин и Ердоган отново се прегърнаха ( както преди това – нали помните, как заедно откриваха най-голямата джамия в Европа в самата Москва преди временния разрив между тях около аферта със сваления руския изтребител в Сирия?). Следователно за обединените в “консерватизма” си нашенци Ердоган престана да бъде демонът на турската империя, надвиснал над бащно ни огнище. 

Добрата новина се отнася до наблюдателите. Няма нужда да са кой знае колко наблюдателни, за да анализират и прогнозират събитията в България. Просто трябва да следят какво прави Путин и ще им стане ясно какво следва в България на фронта на “консерватизма” и “патриотизма”. 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване