Практически въпроси на защитата на личните данни след 25 май 2018

https://nellyo.wordpress.com/2018/04/10/gdpr-2/

Комисията за защита на личните данни предлага този материал в помощ на прилагането на GDPR.

Практически въпроси на защитата на личните данни след 25 май 2018

Съгласие за обработване на лични данни

Правото да бъдеш забравен
Профилиране
Длъжностно лице по защита на данните
Отчетност
Оценка на въздействието
Защитата на личните данни на етапа на проектирането (privacy by design) и по подразбиране (privacy by default)
 Административно-наказателна отговорност

Връщат "най-евтиния" ток на пазара

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/04/10/vryshtat-quot-nai-evtiniia-quot-tok-na-pazara.1603216

По време на Великденските празници енерГЕПИйната мафия реши да намали със 150 Мега-Вата мощността на АЕЦ "Козлодуй". От тази нощ се очаква частично възстановяване на "скритите" на 6-ти срещу 7-ми април количества от атомната централа. То...

Красен Николов: Държавата си призна, че няма никаква идея какво да прави със затворите

http://nakratko.bg/category/42/157580/


Държавата днес си призна, че няма никаква идея какво да прави със затворите. Това каза в предаването „Нещо повече“ журналистът от "Медиапул" Красен Николов.

Плащане за метро в Лондон с българска безконтантна карта

https://georgi.kodinov.net/?p=1269

Ако сте ходили в Лондон знаете че е много по-удобно и по-евтино да плащате в метрото с безконтантна карта. Преди години алтернативата беше или хартиени билети или т.н. Oyster (стрида) карта. Билетите бяха горе-долу 2 пъти по-скъпи при пътуване. А пък картата се издаваше само по гарите в Лондон, чакаше се на едни опашки и […]

„Приказки за кучета“ разказва истории за най-добрия приятел на човека

http://azcheta.com/prikazki-za-kucheta-rusel-puntur/

Както и останалите малки сладки книжки от Библиотека „Славейче“, „Приказки за кучета“ (изд. „Фют“) не прави изключение. Освен трите интересни истории с едър шрифт, подходящ за неуверените читатели, книгата съдържа и множество игри, показващи доколко малчуганите са прочели текста с разбиране. Историята за Ник и кучето му Спрайт е белязана от почти провалено състезание за кучета, един...

Интервю по Би Би Си нарушава медийните стандарти

https://nellyo.wordpress.com/2018/04/10/bbc_sanction/

Британският регулатор за медии санкционира обществения доставчик Би Би Си.  Това е първият случай, в който се санкционира обществената медия, откакто регулирането беше поето от OFCOM. Случаят  е свързан със стандартите на поведение на водещия при интервю в ефир.

По сигнал на Media Guardian регулаторът санкционира Би Би Си за радиоинтервю с експерт в областта на климатичните промени. Според решението Би Би Си  не са се противопоставили в достатъчна степен на гледната точка на госта на предаването, който не признава климатичните промени, твърди, че според експертите на ООН числата не ги потвърждават и че през  последните  години не е имало увеличение на екстремните метеорологични явления. Това не е вярно,  както посочват от британската метеорологична служба.  Зелените също имат изказвания, че гостът има очевидно/демонстративно неверни твърдения. Но възгледите му не са оспорени от водещия.

Според регулатора това води до проблем с две изисквания: точност и безпристрастност : Би Би Си е трябвало  да гарантира, че темата е била отразена с необходимата точност и безпристрастност.

Регулаторът:

 Предаването не показва ясно на слушателите, че възгледите на [лорд Лоусън] за науката за изменението на климата противоречат на преобладаващото научно мнение в тази област.

 

  Според нас  водещият трябва да е подготвен да предложи аргументи против и контекст на вижданията на лорд Лоусън по подходящ начин.

Решението (стр.12-24)

Накратко, не може как да е в студио.

Ако си водещ, да говориш неверни неща е против правилата.

Сега се потвърждава, че да мълчиш, когато говорят неверни неща, също е против правилата.

Книгата е удоволствие с издателство „Ера“

http://azcheta.com/knigata-e-udovolstvie-s-izdatelstvo-era/

Advertorial Издателство „Ера“ се появява на българския книжен пазар през януари 1996 година. Малко известен факт е, че името на издателството е вдъхновено както от думата „ера“, значеща епоха и век, така и от името на гръцкия учен Ератостен – математик, географ и астроном, стоял начело на най-големия научен център на древността – Александрийската библиотека....

Ревизията на авторското право в ЕС: отлагане на гласуването в ЕП

https://nellyo.wordpress.com/2018/04/10/censorship_machine/

Отлагане в Европейския парламент на гласуването за Директивата за авторското право, която се обсъжда в момента – включително censorship machine  (член13 от проекта).

Гласуването в парламентарната комисия по правни въпроси JURI  е насрочено за 20-21 юни, Юлия Реда съобщава в Туитър:

И една нова публикация в The Guardian, според която измененията на правната рамка създават риск за свободата на изразяване и за свободата на достъпа до информация.

 

Великденски (у)дар на "Америка за (унищожаване на) България"

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/04/10/velikdenski-u-dar-na-quot-amerika-za-unishtojavane-na-bylgar.1603142

Той беше нанесен в късния следобед на Страстната събота, часове преди настъпването на Великден, от любимата (дез)информационна групировка на фондация "Америка за (унищожаване на) България" с публикация, която изглежда ето така (за по-доб...

Може ли химическата атака на Асад край Дамаск да стане негов Пърл Харбър?

http://ivo.bg/2018/04/10/%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%bb%d0%b8-%d1%85%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d1%81%d0%b0%d0%b4-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9/

ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ ЛИ ХИМИЧЕСКАТА АТАКА НА АСАД КРАЙ ДАМАСК В НЕГОВ ПЪРЛ ХАРБЪР?

Употребата на химическо оръжие в Сирия срещу контролиран от врагове на сирийския режим район е на път да се превърне в детонатор на ескалация на американското военно въвличане конфликта буквално дни, след като президентът Тръмп изненада собствените си съветници с изявление, че смяда да оттегли американските военни от този театър на бойните действия. Сега се случва точно обратното: броим часовете, които остават до обещание вече от Тръмп отговор на химическата атака всрещу град Дума, за която отговорността е на сирийския режим. Кой друг би могъл да извърши подобно нещо срещу упоритите му врагове, окопали се там?

Именно поради абсурдността на предположението, че някой друг би го направил, Москва избра да адвокатства на Асад с тезата, че всъщност нищо подобно не се е случило. Но САЩ, Франция и Великобритания са твърдо убедени във вината на сирийския режим. Австралия посочи, че и Русия няма как да избегне отговорността.

 

За разлика от ядрената война, каквато никога не е избухвала и е по-вероятно да не се случи заради разбирането на ядрените държави колко фатална може да бъде тя дори и за победителите в нея, необявените химически войни практически не са спирали откакто са започнали по фронтовете на Първата световна война. Можем само да се чудим на факта, че през Втората световна война те не се разраснаха, каквито очаквания е имало.

Например във Великобритания, подложена на въздушен терор от нацистка Германия, от най-малките деца до най-възрастните хора са били обучавани и снабдявани с милиони противогази, оказали се в крайна сметка ненужни ( нещо като неоправдан разход на средства в резултат на презастраховането). На архивните кадри се вижда как  и войниците от различни армии не се разделят с винаги носените на гърба кутии с противогази. Поне за автора на тези редове остава загадка защо въвлечените в смътносната схватка на живот и смърт военни машини са се се въздържали от използването на това относително лесно за производство оръжие за масово поразяване и дали страхът от ответни атаки с химическо оръжие не е изиграл спасителната роля в това отношение.

В най-горещия конфликт на планетата през последните години, при който гражданската война в Сирия прерасна в конфликт от регинален мащаб, употребата на химическо оръжие отдавна се е превърнала в рутинен факт. Можем само да гадаем със задна дата, дали другиет виден аребски социалист , иракският диктатор Саддам Хюсеин, родоначалани на употребата на химическо оръжие в региона ( не само във войната с Иран, но и срещу собственото население за потушаване на бунта на курдите в Халабджа през 1988 г.), щеше да постави рекорда в тази област, ако беше оставен да властва. Но в момента Сирия определено е теренът, където по брой химически атаки е счуен този печален световен рекорд.

Да, джихадистите също са сред заподозрените. Към тях има реципрочни обвинения. Главният заподозрян обаче, е самият сирийски режим, закрилян от Русия, която също така рутинно отрича от името на Дамаск клиентите му да използват забранениете отрови като оръжие за масово поразяване.

С какво сегашният случай на обгазяване в Дума е по-различен от досегашните, че разгневи до такава степен Тръмп и промени буквално в противоположна посока намеренията му за (не)намеса в конфликта?

Ако не броим грозният спор дали жертвите са много или повече от “обикновено”, както и доколко значим като процент сред тях е броят децата, главната улика срещу Дамаск е нанесеният от въздуха химически удар. Бунтовниците дори и да искат да извършат “провокация” от такъв род ( за да дискредитират “невинния” Асад и неговия покровител Путин?), както се твърди в руските пледоарии в защита на Асад, те просто не разполагат нито със самолети, нито с летища. Иначе всяка достатъчно боеспособна фракция от воюващите страни може на теория да превземе някакви складове с химическо оръжие, но за онези, които нямат свои военновъздушни сили авиационните бомби биха били напълно неизползваеми.

Можем да теоретизираме дали Башар Асад,  решен на всяка цена да избие от ръцете на бунтовниците насоченият от Източна Гута към главата му пистолет, не е поставил Москва пред свършен факт с бомбардировката над Дума в този близък до столицата бунтовнически район и дали изобщо подобна вероятност е за вярване. Сигурно е само това, което виждаме: Москва обявява за измислица бомбардировката на базата на доклади на свои военни на този терен, където няма независими наблюдатели. Доката западните разузнавание се позоват да свои данни за засечен сирийски самолет – истински “димящ револвер” на мястото на престъплението.

Вместо да избие въпросният пистолет от ръцете на врага пред неговата порта, Асад си навлече гнева на “тежката артилерия”. Заявлението на Тръмп, че ще има отговор на това предизвикателство независимо от решението на Съвета за сигурност на ООН ( т.е. независимо от руското вето) е стъпка, от която няма връщане назад. Употребата на химическо оръжие е прекрачване на международна забрана, която позволява подобна реакция в рамките на съществуващото международно право и влече след себе си наказателни последици.

Остава да видим какво точно ще бъде възмездието и дали този път самият Путин няма да съжалява, че голямата му победа на главен диригент в сирийската какафония ще се обърне в някакво подобие на предизвикателството на имперска Япония с бомбардировката над Пърл Харбър през декемдври 1941 г., мотивирала президента Рузвелт и американците да се ангажират военно в един конфликт, в който дълго отказват пряко участие.

 

Share on Facebook

Издатели ще обсъждат „малките“ европейски литератури на българския пазар в нова дискусия на НЦК

http://azcheta.com/izdateli-shte-obsazhdat-malkite-evropeyski-literaturi-na-balgarskiya-pazar-v-nova-diskusiya-na-nck/

Национален център за книгата – НДК организира дискусия на тема „Малките“ европейски литератури на българския пазар. Среща с издатели“ на 14 април (събота) от 16:00 ч. в Литературен клуб „Перото”. Модератор на дискусията ще бъде Александър Кръстев  – основател на сайта „Аз чета”.  Участие ще вземат издателките Доротея Монова („Парадокс”), Василка Ванчева („Емас”) и Невена Дишлиева („ICU“). Дискусията...

Две изслушвания на Марк Зукърбърг пред парламентарни комисии в САЩ

https://nellyo.wordpress.com/2018/04/10/fb_hearings/

Предстоят две изслушвания на Марк Зукърбърг  на 10 и 11 април 2018 г.  пред три парламентарни комисии в САЩ

Подготвените писмени показания на  Зукърбърг могат да се прочетат в американските медии.

Показанията имат  две части – за Кеймбридж Аналитика и за   намеса в изборите, свързана с Русия, като по всеки от двата въпроса Зукърбърг излага какво се е случило и какво прави компанията FB в отговор.

Изслушванията ще се проведат по предварителни съобщения  днес от 21.15 българско време (пред две сенатски  комисии – на живо тук –  https://cs.pn/2IxEXj7 ) и утре от 17 часа българско време (пред комисия на Камарата на представителите – на живо тук  https://cs.pn/2uMK392)

Междувременно той е провел и предварителни срещи с представители на Конгреса, а медиите предлагат нови и нови въпроси, които да му бъдат поставени.

Nielsen Book: Продажбите на аудиокниги са се удвоили през последните пет години

http://azcheta.com/nielsen-book-prodazhbite-na-audioknigi-sa-se-udvoili-prez-poslednite-pet-godini/

Продажбите на аудиокниги във Великобритания са се увеличили двойно през последните пет години. Това сочат данните, които Nielsen Book представи по време на конференцията Quantum, традиционно предшестваща Панаира на книгата в Лондон. Ръстът на пазара е двуцифрен през всяка една от изминалите четири години, като през 2017-а се е равнявал на 15%. Покупките на аудиокниги обхващат 5% от разходите за книги...

„Новото фамилно име“ – заровете вече са във въздуха

http://azcheta.com/novoto-familno-ime-elena-ferante/

Елена Греко продължава да ни разказва наситената със събития и нюанси история на приятелството й с Рафаела Черуло, за която знаем, че в настоящето е изчезнала и е заличила всяка следа за съществуването си. Ако „Гениалната приятелка“ проследи порастването на двете момичета, то „Новото фамилно име“ (изд. „Colibri“) ни води през живота им на млади жени...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване