05/18/18 06:58
(http://ivo.bg/)

Младежите от Математическата гимназия се изплезиха на настъпващия “консерватизъм”

 

От неочаквано за размножилите се напоследък у нас червени, герберски и прочее патриотарски “консерватори” място изригна либерална закачка с тях. Направо е декадентска, за да не кажа дисидентска спрямо днешното патриотарско статукво.

Младежите от най – престижната гимназия в България, каквато е математическата в София на бул. “Левски”, са провокирали пуританите с дефиле в женски дрехи. Бас държа, че между тях няма нито един травестит, а че става дума за типичен случай на младежка провокация срещу течението. https://offnews.bg/obshtestvo/video-momchetata-ot-smg-s-rokli-i-peruki-na-bala-si-pod-saprovoda-na-680823.htmlphphswdfj_800x*

 

 

Кадрите от събитието предизвикаха лични спомени в пишещия тези редове. Защото това е същото училище, срещу което моя милост живя 18 години прозорец, срещу прозорец и го завърши в далечната 1972 г. – само година, след като 11 -та гимназия беше превърната в Математическата.

В годините, когато Математическата все още беше 11-та ( и Първа гимназия в другата смяна), нашите юношески провокации към статуквото бяха по – скромни. Мъчихме се да си отгледаме малко по-дълги коси от разрешеното. Бойкотирахме униформите ( които разкъсахме в последния учебен ден). Най – много мразехме шапките. Беше въпрос на чест целият клас, ако е възможно, да мине през проверката на входа с една и съща шапка, която първият носеше, след което хвърляше от прозорец откъм ул. “Екзарх Йосиф” на следващия от класа. И така- колкото се може повече от нас да влезнем с една и съща козирка през парадния вход. 

Бяхме “шантав клас”, който извърши колективно бягство от час още в първата есен на своето съществуване през 1969 г. Искаха да ни разпускат. 

Лудориите в час ( като да избутаме чиновете от последния ред в амфитеатрална класна стая така, че да се сринат и да затиснат бюрото на учителката) бяха безчет. Пробвахме и други номера. Например да се наведем в час по даден сигнал и всички да започнем да си връзваме връзките само на десните обувки. След това на левите по същата схема. 

Днешните млади обаче са отишли доста по-далеч в предизвикването на статуквото. Направо “избиват рибата”, за да не кажа “шараните”, които си въобразяват, че могат да озаптят младежката енергия със забрани. 

Не е нужно да харесваш хрумването им мъжете да се направят на жени, но е добре да се огледаме в огледалото на своето минало и да си спомним, че нашият бунт го имаше също, но можем единствено да завиждаме благородно на днешните подрастващи, за които свободата е като водата за рибите.

Дали ще се намери умник сред политиците, който да заклейми това ексцентрично деяние на гимназистите, с чиито успехи на международни олипиади се гордеем все едно, че имаме някакъв личен принос за победите на най-умните ни младежи? Ще дръзне ли някой да ги нарече “глупаци”?

Сещам се за една инстанция, която обикновено реагира по такъв начин: това е нашенският синод. Синодалните ни старци си умират да анатемосат нестандарните и да се скрият страхливо, когато трябва да постъпят стандартно- например, ако трябва да приемат протегнатата македонска ръка, за което от Москва бият през пръсти. Тези слуги на Кремъл толкова прекалиха, че дори и отявленият русофил Каракачанов тази сутрин не можа да преглътне предателството им и обвини Матушката в натиск, под който БПЦ отказа да става майка на макенодската църква. 

Твърде много нашенци не искат или не могат да свикнат със свободата. Младежите от Математическата гимназия в София просто им се изплезиха по почина на Айнщайн – малко неприлично, но как иначе да зашлевиш тесногърдието на настъпващите отвсякъде “консерватизъм”, ако си на 18 години и искаш да шокираш заспалите си сънародници!

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване