07/14/18 07:12
(http://ivo.bg/)

Евроатлантическа България все повече прилича на НРБ по своята сервилност към Москва

Реакцията на Македония на опитите на Москва ( отново) да се “застъпва” за нея показаха, че поведението на държавите пред лицето на големите побойници, като Русия, не е право пропорционално на техния размер. Защото миниатюрната Македония се изрепчи на Кремъл така, както България нито веднъж не посмя да го направи при всичките руски грубиянщини спрямо българския суверенитет. 

Външният министър на Македония Радмила Шикеринска използва спокоен на вид, но категоричен по своето съдържание език в реакцията си на руската декларация, според която Македония била въвлечена в операцията по присъединяване към НАТО против нейната воля. Напротив, това е волята на нашите граждани, каза тя.

Особено ясен е намекът на Шикеринска, че Македония няма да търпи повече “ ничия намеса” с акцент върху думите “този път”. “Ничия намеса” изключва опекунството на Москва, а “този път” е повече от намек за факта, че Русия от години ( Шикеринска спомена като отправна точка, блокирала възможността за покана през 2008 г.) се месеше в опитите си да предотврати присъединяването на страната към НАТО, включително като подстрекаваше противниците на този процес в Гърция да поддържат огъня на гръцкото вето. Видя се и от обявеното преди два дни прогонване на руски шпиони с дипломатически паспорти от Гърция, обвинени от Атина в опити да влияят върху решението на Гърция за името на Македония.

Апропо, “малка” Гърция също показа, че няма да търпи повече руските хибридни номера с това експулсиране и постигна нещо наистина рядко, за да не кажа уникално: предупреди Москва да не ескалира ситуацията с реципрочни мерки и за изненада на мнозина Кремъл се съобрази с този гръцки ултиматум. Руското външно министерство повика стандартно гръцкия посланик за обяснение, но заяви, че няма ( засега ) да гони гръцки дипломати. https://www.kommersant.ru/doc/3684137

Значи можело “малките” да се озъбят на голямата Русия! Видя се, че е просто въпрос на политическа воля при това от страна на две правителства, които с левия си профил би трябвало да са русофилски според отколешната традиция на Балканите, създавана грижливо от самата Русия.

А къде се намира по този показател България на “десния” Бойко Борисов? Как къде: отново на последно място в Европа ( където дори държавици, като Молдова и Албания не се церемонят с Москва при своята самозащита), не само в ЕС. Путин му свирна да идва на отчет в края на май и му изпрати послание седмица по-рано по конкурента му в борбата за руските “симпатии” Румен Радев, че до края на юни София трябва да даде отговор какво смята да прави с АЕЦ “Белене”. Борисов дотича в Москва за почуда на самите руски медии, които се питаха що за аномалия е в рамките на седмица да се извървят там президентът и премиерът на една и съща държава отделно един от друг. Добави още извинения, към онези, които вече поднесе Радев и след няколко седмици спази ултиматума като задейства процедурата по реанимирането на уж  закопания лично от него руски атомен “гьол”. Типично за един “гьолсурат”!

В този контекст и в рамките на сравнението с другите ни “малки” съседи, поведението на България все повече прилича на онова от времето на НРБ, когато всички, включително и най-бедната югославска република Македония, ни се подиграваха като на най-сервилните слуги на Москва. 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване