08/11/18 08:25
(http://ivo.bg/)

Гърция показа ( на България) как трябва да се държи една независима държава спрямо Русия

 

Че кризата в отношенията между Анита и Москва се задълбочава, както се вижда от отзоваването на гръцкия посланик от руската столица, е видно и без задълбочен анализ. Има обаче една подробност от лаконичното съобщение на гръцките власти за скоропостижното прекратяване мандата Андреас Фриганас, посланик на Гърция в Русия едва от две години, която е повод за размисъл в София. “ Господин Фриганас е отзован в Гърция. Той приключи мисията си в Москва и ще бъде заменен от нов посланик”.

За разлика от Атина, София очевидно смята русофилството на своите дипломати в Москва за предимство, а не за недостатък. 

Както се вижда, не става дума за намаляване нивото на дипломатическото представителство, а за кризисна реакция чрез замяна на един дипломат с друг. Каква ли може да е причината, освен оценка за работата на отзования господин Фриганас, която вероятно не е в крак с твърдата позиция на Атина срещу руската шпионска намеса във вътрешните работи на страната с цел да повлияе на външната й политика? Казано опростено, досегашният гръцки посланик вероятно е  несъгласен с изострянето на гръцко-руските отношения или дори е бил твърде пристрастен към руската гледна точка. 

Ако в тази маневра все пак догадките са повече от фактите, макар и “намекът” да е прозрачен по адрес на оттегления гръцки дипломат и на факта, че Атина няма да толерира отклонение от правителствената й политика в спора с Кремъл, то в предварителното изявление на гръцкото външно министерство няма и помен от “дипломация” в смисъла, който влагаме в термина “дипломатичност”. Заявява се в прав текст, че обявената като реципрочна мярка с прогонването на двама души от персонала на посолството на Гърция в Москва не е огледална мярка, а  решение, окачествено от гръцкото външно министерство като “своеволно и реакционно и не се базира на никакви доказателства”.

Още когато гръцките власти експулсираха миналия месец двама руски шпиони под дипломатическо прикритие и забраниха на други двама да се завърнат в Гърция, в изявлението им по този повод се предупреждаваше, че в посолството на страната в Москва не работят дипломати с “двойно предназначение” и поради това Кремъл не бива да отговаря със същото. 

Гръцките власти съобщиха необичайно подборно за подобни случаи с какво са се занимавали прогонените руснаци: с опити да повлияят чрез подкупи на гръцката политика около промяната на името на Македония и на гръцката патриаршия в нейната политика ( най-вероятно във връзка с готовността й да признае автокефалността на Украинската православна цъква, смятана за “анатема” от Московската патриаршия и нейните началници в Кремъл). 

По този начин гърците негласно предизвикаха московците да извадят на показ нещо сравнимо като аргумент за прогонването на гръцки дипломати. Но както се вижда, нищо подобно не се случва  и това явно разяри още повече гръцкото правителство. Неспособността на Москва да постигне истинска реципрочност в обвиненията потвърждава основателността на гръцката теза.

От реплика на опозиционната гръцка партия “Нова демокрация”, която на пръв поглед е критична към изострянето на връзките на страната с Москва, се подразбира, че гръцкото общество е раздразнено и от нещо още по-неприемливо в руското поведение от гръцка гледна точка: дружбата на Путин с Ердоган. ”Нова демокрация “ изрази “голяма загриженост” от факта, че руският премиер Медведев е споменал неприемливо “Турската република Северен Кипър” в неотдавнашно интервю за руския вестник “Комерсант”. 

Колко типично за Кремъл: разиграва “турската карта “ и срещу Гърция, когато иска да й покаже, че Москва е ядосана! 

По същия начин и Путин обяви на 1 декември 2014 г. преименуването на “Южен поток” на “Турски поток” именно по време на посещение в Анкара – с явната цел на “натрие носа” на София, която се видя принудена да спази изискванията на ЕС, а не на Русия за строителството на тази примка за Украйна. С тази разлика, че  София никак не се засегна, а продължи да се умилква на Москва. 

 

… Гърция непрекъснато се стреми към добри отношения и сътрудничество със своите съседи с цел да разреши дългогодишни проблеми като този с името, в полза на себе си, на Балканите, на Европа и на всички народи.

В момента Русия изглежда не е в състояние да разбере принципните позиции на гръцката външна политика. Тя започна да се бие като другар по оръжие с Турция, предоставяйки й редица улеснения в сектора на сигурността и изглежда постоянно се дистанцира от позиции, съответстващи на равнището на приятелство и сътрудничество, което характеризира гръцко-руските отношения през изминалите 190 години. 

Русия изглежда не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. В този контекст човек трябва да прочете решението на Русия да изгони персонала на гръцкото посолство в Москва”, се посочва в изявлението”, се казва в официалното гръцко изявление. 

В едно обаче гръцката дипломация греши, отбелязвайки:

“Искаме да напомним на руските ни приятели, че никоя страна в света няма да толерира опити да:

а) подкупи държавни служители,

б) да подкопае външната й политика и

в) да се намесва в нейните вътрешни работи”.

Има такава страна. Тя граничи на Север с Гърция и политиката й към Русия граничи също така с онази, която НРБ водеше спрямо СССР.

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване