10/13/18 10:57
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ЛЯТНО ИЛИ ЗИМНО ЧАСОВО ВРЕМЕ – ТОВА Е ТЕМА ЗА РЕФЕРЕНДУМ, НЕ АЕЦ „БЕЛЕНЕ“

Пламен Асенов

Лятно или зимно часово време – какво да изберем?

Този сакрален въпрос, граждани, увисна със страшна сила над главите ни малко неочаквано. Явно обаче и напълно заслужено, след като изобщо имаме колебания по него.

Да, разбирам объркването на някои хора – близо 40 години разни шашкъни ни шашардисваха, като сменяха времето ката година, а сега още по-големи шашкъни ни изправиха пред избор, който сам по себе си няма никакъв смисъл.

По природа и по логика няма смисъл. И ще разберем това веднага, ако си дадем сметка, че на този свят няма лятно и зимно часово време, а има само едно – онова, което наричаме „зимно”; онова, според което човечеството живя някъде до към 70-те, когато започнаха експериментите; онова, което с пълно право можем да наречем „естествено време”, въпреки вътрешно антагонистичния характер на подобно определение.

Както го описа Волен Сидеров, става дума за „нормалното, астрономичното и от Бога даденото ни време”. Другото, „лятното”, наистина е от Лукаваго, една безсмислена човешка направа, която, както се видя, принесе доста вреди и нито една от изначално пропагандираните ползи.

Добре, де, хванахте ме. Да се цитира Волен в защита на каквато и да било нормална теза не е нормално. Но какво да направя, както знаем, в този свят понякога се получават флуктуации и чисто квантови събития избиват на повърхността. Щом има такива умни люде, които печелят пари само чрез съсредоточено търкане на картончета, защо и Волен веднъж в живота си да не уцели десетката, като изръси нещо наистина мъдро.

Но да се върнем на темата. Да, часовникът, времето по часовник, не е природна даденост, а човешка конвенция. В този смисъл – можем да си го променяме както си искаме. Или поне така изглежда.

Някой ще каже – същото е с календарите, вижте как стана преходът от Юлиански към Грегориански, малко време като мине, готово, никой вече не помни старото положение и не плаче за него.

Сравнението обаче не е коректно. За никой конкретен човек няма толкова голямо значение дали живее в пета или петдесета година, преди или след новата ера. Както знаем, по еврейския календар сега е година 5779 от сътворението на света, но това не пречи на евреите да бъдат в крак със света. Или дори крачка пред него.

Ако пък Френската революция не беше изяла децата си, според нейния календар сега щеше да бъде 225-та година. И така нататък, всичко това е свързано само с датиране на отминалите събития и не влияе пряко на всекидневието. Докато игричките с местенето на часовника напред и назад, са изцяло в сегашния момент, те имат отношение към всеки ден и час от краткия живот на всеки.

На всичкото отгоре, концепцията за времето, свързано с часовника, е едно от базисните открития, едно от великите постижения на човечеството. До него се стига след хилядолетия звездобройство и всякакви други научни и технически усилия, които са повод за гордост на цялото човечество.

И – да, хората не са се подписвали един по един под времевата конвенция, която можем да наречем „стандартна”, но са я приели за подходяща, ако не и за съвършена, именно защото тя отразява естествения ритъм на живота, с който всички сме не само пряко свързани, но и от който пряко зависим – ритъмът на Луна и Слънце, на ден и нощ, закодиран буквално в гените ни.

Освен това, продължавам да се чудя на кого в Брюксел му хрумна „гениалната” идея всяка европейска страна оттук нататък сама да решава дали да се придържа към сегашното „лятно” или да се върне към естественото „зимно” време. Явно този човек трябва да е или много тъп, или голям враг на ЕС, защото точно сега, в момент, когато Европа има нужда да използва всяка възможност, за да крепи разпадащото се единство, той отваря нови разделителни линии и буквално въвежда допълнителен хаос.

Защото представете си картинката – ние решаваме да сме в лятното, а Румъния и Гърция – в зимното часово време. Това означава, че в Атина и Букурещ слънцето ще изгрява един час по-рано, което е великанска глупост, след като се намираме на същия меридиан. И как ще синхронизираме, да речем, самолетните полети – особено онези, при които от тяхна територия натовските изтребители излитат да пазят и българското небе?

Ако Сърбия и Албания пък, които винаги са били един час след нас по „естествени” меридианни причини, също решат да останат в зимното време, тогава в Белград и Тирана, където още ще е тъмно като в нощен г..з, часовниците ще бият за закуска, заедно с тези в просветналите вече Букурещ и Атина.

В същото време адвокат Петър Славов от Гражданска платформа и Нова Република, когото иначе много уважавам заради неговите правилни законодателни инициативи през годините, този път защитава неправилната според мен теза, че България трябва да си остане в „лятното” време. Аргументите му са два: „Идеята се подкрепя от 84 процента от европейците и така денят ще е по-дълъг”.

Не знам, не знам. Подобни аргументи ми изглеждат малко слабички. Защото ако, да речем, 84 на сто от европейците кажат, че искат в ЕС да се въведе комунистическата система,  дали това ще е доказателство, че искането им е разумно и добро. Така де, нали се сещате – подобен процент мераклии не е трудно да се събере, само трябва в една масивна пропагандна кампания надлежно да им се обясни на хората, че при комунизма жените и всичко останало е не само общодостъпно, но и напълно безплатно. Кой в нашия консуматорски свят не би се навил на подобна красива опция…..

А ако пък въпросът опира точно до по-голямата дължина на деня, нека да направим така – Варна да мине към австралийско време, а Перник към калифорнийско. Тогава денят в България ще е практически безкраен и ще имаме цялото време на света за правене на типичните си глупости.

Но стига майтапи. Онова сериозното, което всъщност искам да кажа покрай въпроса за смяната на лятното и зимното часово време, е, че най-после сме в най-гъстата среда на демокрацията, защото попаднахме на тема, подходяща за провеждането на референдум.

Да, както знаете, аз съм лют противник на референдумите по принцип, доколкото като високомерен, гнил интелектуалец, смятам, че не може масата идиоти, само защото са преобладаващо количество, да казват какво да се прави в качествено отношение със света и да определят съдбата на всички, включително собствената си.

Нали се сещате защо не може? Ами точно защото са идиоти.

Няма как хората, които не знаят каква е разликата между президент и премиер, да гласуват да строи ли България АЕЦ „Белене” например или да не строи. За да гласуваш на референдум по такава силно специализирана тема, трябва да можеш да направиш информиран избор. А как ще направиш информиран избор, като си завършил заветния 8 клас, впрягайки целия си талант за четене, развит в първо отделение. И ако разбираш прочетеното колкото магаре, втренчено в ядрен реактор.

Та така, специално по нашите земи, смятам аз, референдумът е политически инструмент, противопоказен на светлото бъдеще на страната.

Смятах го обаче досега, докато възникна темата за смяната на времето, която намирам наистина подходяща да се проведе върху нея всенародно допитване.
Да, по тази тема всеки, от най-високият интелектуалец, до най-маргиналният тип, може наистина да има собствено мнение, което да тежи колкото мнението на всеки друг. Така е, защото всеки усеща промяната на времето с кожата си и, дори само по инстинкт, но трябва да е способен да прецени кое време е по-подходящо за него самия. Ако разбере какво го питат, естествено.

На всичкото отгоре, трябва да поясня, че на мен самия, извън логичните и, ако щете, леко сантиментални аргументи, преведени по-горе, ми е абсолютно безразлично дали ще живеем по „лятно” или по „зимно” време, тъй като май вече съм над тия неща и се опитвам да карам според някакъв собствен time. Тоест, в случай като този по-лесно бих могъл да преглътна, ако „волята на мнозинството” се окаже противна на моята.

Да, някои казват, че глупостта се е глупост, независимо от темата, но аз намирам, че глупостта все пак не е монолитна, а нюансирана – и нюансите крепят оптимизма ми. Иначе би било доста по-лесно човек да се гръмне – ако към депресиите от безумната смяна на времето, се прибави и отчаянието, че стената от глупост наоколо е изцяло и еднакво непробиваема.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване