12/08/18 13:08
(http://ivo.bg/)

Президентът Радев се бори за доверието на Русия

Американският социологически център “Пю” ( Pew Reseаrch Center ) публикува изследване сред 25 държави ( сред които България не попада) за отношението на хората по света към Русия и конкретно към нейния президент Путин. Резултатът е катастрофален за образа на руската държава и държавния й глава. Едва в 4 държави, водени от Филипините и Тунис, той е позитивен. https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/08/3358579_putin_i_rusiia_ne_sa_haresvani_po_sveta_sochi/?ref=home_main_news

Тенденцията в чужбина да се гледа на Путин и Русия с все по-малко доверие се е засилила особено след руската окупация на Крим. При това изследването не отчита задълбочаването на това недоверие след вълната от прогонване на руски дипломати като резултат от скандала с отравянето на сем. Скрипал от руски агенти, действали на територията на Великобритания.

България може да не е изследвана от социолозите в това проучване, но подкрепеният на мажоритарните президентски избори от повече от милион български граждани Румен Радев даде пореден сигнал за втълпяваните от русофилщината обърнати с хастара нагоре нагласи на персони, като неговата. В интервю за БНТ президентът Радев се изказа в типичен за него дух спрямо Русия, изразявайки надежда да преодолеем нейното недоверие към нас.

Не трябва ли да бъде обратното? Не е ли редно президентът на България да  се безпокои повече за доверието на българите в държавата, която натовските съюзници определят като най-голямата заплаха за евроатлантическия свят? 

Иначе казано, на върха на нашата държава имаме човек, който пледира да угаждаме на Москва, за да не ни се сърди и гълчи, както самият той беше демонстративно нахокан от маскирания като руски патриарх полковник Гундяев.

Едно не може да се отрече на Радев: никакви лупинги не прави в преследването на целта си да се хареса на Кремъл. Последователен е в това отношение. Дори да се отклони за миг, както стана с присъединяването му към позицията на гостуващия полския президент Анджей Дуда в София, призовавайки за незабавно освобождаване на пленените от Русия украински моряци, бързо се поправя след това.  Сега вече твърдо отстоява опорната точка на Москва, че въпросното пленяване било свързано с украинската вътрешна политика. 

Румен Радев спечели доверието на мнозинството гласували на президентските избори България, за да ни съобщи сега, че всъщност се бори за доверието на Путин. Честито на измамените!

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване