12/14/18 08:48
(http://asenov2007.wordpress.com/)

АКО НЕ МОЖЕМ ДА ПОМОГНЕМ, ПОНЕ ДА НЕ ПРЕЧИМ НА МАКЕДОНИЯ

 Радио SBS, Мелбърн, Австралия, разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Министърът на отбраната Красимир Каракачанов поиска ревизия на Договора за приятелство с Македония и предупреди, че България може да блокира пътя на Скопие към членство в ЕС и НАТО. Защо се стигна дотук и докъде могат да доведат подобни заплахи – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, доколко реална е заплахата България да блокира македонското членство в основните европейски структури?

– Съмнително е подобно нещо да се случи, Фили, по няколко причини. Първо, самото българско правителство подготви и миналата година с фанфари сключи Договора за приятелство с Македония. Разбираем успех, след като през 1992 България официално призна независимостта на Македония, но нито един български кабинет досега не можа да сключи подобен Договор. Второ, като част от управлението, министър Каракачанов беше сред най-активните застъпници на Договора и твърдеше, че той слага край на измислените от Коминтерна в интерес на Сърбия македонска нация, македонски език и фалшива македонска история. Трето, за тази решителна стъпка България получи сериозно международно признание от демократичния свят, който видя в Договора за приятелство стъпка към намаляване на напрежението на Балканите. И четвърто, този Договор се оказа катализатор за споразумението между Македония и Гърция, което 30 години блокираше пътя на Скопие към ЕС и НАТО. Така че един български министър с няколко по-агресивни думи сега едва ли ще успее да зачеркне всичко това.

– Добре, но защо Красимир Каракачанов изобщо предприема подобен ход, защо се обръща срещу собствената си позиция от миналата година?

– Неотдавна пред депутатите в Скопие македонският премиер Зоран Заев каза, че Договорът с Гърция „дава идентификация за наличието на македонски език и никой няма право да противоречи на това”. Това беше поводът, по който пък Каракачанов заяви пред депутатите в София: „Заев да не злоупотребява с темата за македонския език, за да не се прости страната му с членството в ЕС и НАТО”. По-късно той повтори това с твърде цветист език: „Да не стане така, че Македония да гледа НАТО и ЕС през крив макарон”. От Македония последва отговор, който обаче е доста по-дипломатичен: „Изявлението на вицепремиера Красимир Каракачанов е отлична възможност за контра отговор и създаване на отрицателни нагласи, които ще ни отдалечат едни от други и ще създадат враждебност, вместо приятелство.” Но в текста се уточнява, че Скопие няма да подходи по този начин, а „ще продължи и в бъдеще активната си, конструктивна и добросъседска политика, в духа на Договора с България и европейските ценности, зачитани от двете страни”.

– Добре, Пламен, но няма ли право Каракачанов да настоява за истината по темата за македонския език, а и за различни исторически факти, които често се изкривяват?

– Има право, Фили, но нека направим някои уточнения, за да изясним ситуацията. Според българо-македонския договор за приятелство, решаването на подобни трудни въпроси в историческите отношения, е предоставено на смесена двустранна комисия от учени. Идеята е политически да се върви напред в момента, а не миналото да ни дърпа назад, тоест, да развиваме приятелски отношения между нашите народи, а паралелно с това да изясняваме какви са били тези отношения през 10-ти, 19-ти или в средата на 20-ти век. От тази гледна точка изказването на Зоран Заев за македонския език е политическо изказване. Какъв да е езикът на държавата Македония, която толкова настойчиво се бори за своята независимост, освен македонски?

– А не е ли ситуацията например като с немския език в Австрия?

– Различни са нещата, Фили. Да, в исторически план македонският и българският език имат общи корени и дълго общо минало, но днес се различават, и то не малко. Ходил съм доста в Македония и аз, по различни причини, разбирам езика, но това е много трудно например за жена ми. Обратното също не е лесно. Някои македонци нямат проблеми с българския, защото, както казват, слушали са този език от майка си в къщи. Но за повечето хора там българският си е чужд език, нещо като руския за българите – виждаш ред прилики, но ако не си го учил специално, всъщност не го разбираш, питай всички млади българи. Това обаче е само една илюстрация. Истината е, че по принцип става дума за македонски език в чисто политическия план. Как искаме една нация, едва от 30-тина години обявила своята истинска независимост и още бореща се да я наложи, да започне да се чуди – ама сега езикът ни български ли е, северно-гръцки ли или пък южно-сръбски. Защото, нали се сещаме, че не само България, но и всички други околни страни, с повече или по-малко основание, имат претенции към македонската история и език. Така че в случая най-добрият подход ми се струва следният – ако можем да помогнем на македонците, да го направим, ако не – поне да не им пречим.

– Пламен, но защо Красимир Каракачанов все пак предприе изобщо тази акция със заплахите срещу Македония, какъв е интересът и каква е целта му?

– Обяснението, което ми идва наум, е свързано с европейските и местните избори следващата година, Фили. Основните партии в България вече се стягат за тях, но точно в този момент коалиция „Обединени патриоти”, в която ВМРО на Каракачанов участва, е в разпад. Така че той е длъжен да стегне редиците на собствената си партия. А какъв по-добър начин за това от една шумна, показна акция, прицелена в самото сърце на партийната политика – македонският въпрос. Разбира се, това поведение е укоримо като проява на партиен егоизъм, която може да навреди на общонационалните интереси. Но в България май сме свикнали политиците да действат всеки за себе си, без да им пука за общия интерес. Силно укоримо е обаче това поведение и от друга гледна точка, защото недопускането на Македония до членство в ЕС и НАТО е от изключителен интерес за Русия и приоритет в руската балканска политика. Дали в случая Каракачанов обслужва руските интереси съзнателно или по случайност, защото има съвпадението с неговия партиен интерес, не мога, а и не е моя работа да кажа. Важното обаче е, че, както и да се погледне ситуацията, акцията му не е в полза на Европа, на мира на Балканите и на самата България.

Забележка:  

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване