12/14/18 01:18
(http://psabev.blogspot.com/)

Монорейл в София? Защо не!

Преди време, когато през 2013 г. писах за трамваите и тревната настилка, почти никой не беше оптимист, че подобно нещо може да се случи в София. И все пак – година по-късно се направи проект, а още през лятото на 2015 г. пуснаха „зеления трамвай“ около Руски паметник – да, броени метри, но все пак – нещо.

Ето защо днес ще напиша една друга моя отколешна идея – монорейл. Всеки път, когато мина по пешеходния надлез над бул. Цариградско шосе в района на Sofia Tech Park, си казвам, че има място да се направи едно бързо влакче-совалка, движещо се между автомобилите.

В последните години трафикът по бул. Цариградско шосе много се натовари – главно заради The Mall, Sofia Tech Park, Megapark, Capital Fort и редица по-малки сгради и шопинг-зони, нароили се около тях. Реално всички тези сгради и комплекси нямат хубава релсова връзка с центъра на града и всички можете да видите какво се случва на Цариградско шосе в 8-9 ч. сутринта и 17-18 ч. вечерта. А такава може да бъде изградена с минимум средства, ако сравняваме цената на метрото и евентуалния пътникопоток. София расте на юг и това ще даде нова възможност за развитие на ж.к. Горубляне, вилна зона „Лозен“, парк-музей „Враня“ и ще даде по-добра свързаност между кварталите. Но за тази идея все още никой не е говорил (или поне аз не намирам информация към момента).

Изображенията в тази публикация са набързо скалъпени с малко фотошопване и използване на такива от монорейла в Дубай.

Историята на монорейла започва още от 1820 г. в Русия, като първите вагони са били дърпани от коне. Първите електрифицирани се появяват през 1901 г. в Германия – в градовете Дрезден и Вупертау (все още работи), а през последните 20 години такива са се появили в 22 града по света. Към момента над 70 града по света имат монорейл и се подготвят проекти (или вече са в строеж) за поне още толкова. Най-голямата монорейл мрежа е в Чунцин, Китай – към момента с 64 станции.

Колкото до моето предложение, мисля си, че една почти права линия, свързваща центъра с парк-музей „Врана“ и общо осем станции, ще оптимизира транспорта ни изключително. Ето и предложението за станции:

  1. Софийски университет – връзка с метрото;
  2. Борисова градина, ж.к. Яворов;
  3. хотел „Плиска“, ж.к. Изток, ж.к. Гео Милев;
  4. Sofia Tech Park, Арена „Армеец“, БАН;
  5. The Mall, Мегапарк, ж.к. Младост-1;
  6. Интер Експо Център, Capital Fort, Metro Cash & Carry, Sofia Outlet – връзка с метрото;
  7. НПЗ Изток, ж.к. Горубляне, ж.к. Дружба-2, ж.к. Експериментален;
  8. Парк-музей „Враня“, участък на МВР.

За съжаление, аз не съм нито с транспортно образование, нито съм строителен инженер, нито пък имам нужните знания – но участъкът е сравнително равен и прав, трасето може да се изгради между двете платна на бул. „Цариградско шосе“, а най-бързият такъв влак развива над 600 км/ч, така че може би има хляб в идеята хората бързо да се придвижват по Цариградско шосе с релсов транспорт… Ще видим!

Ще се радвам да пиша, че през 2020-и-някоя и това се е случило.

Материалът Монорейл в София? Защо не! е публикуван за пръв път на Блогът на Биляна и Петър Събеви.

Публикувана на 12/14/18 01:18 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/edVxx5Ztecs/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване