01/18/19 17:27
(http://ivo.bg/)

Българските баби станаха прекалено нагли – да им бутнем ли къщите?

Дълго се сдържах да не реагирам на новините за поредица от убийства на жени, заклани, застреляни или удушени от техните тестостеронни господари в нашата хетеросексуална, бореща се срещу Инстанбулската конвенция все по-консервирана на дъното на толерантността държава.

Не броя колко станаха тези убийства. Но май са поне 5 умъртвените. Все от ревност. Или поради сезонната разпродажба на женския живот в контекста на галопиращата хетеросексуална консервативност?

Наканих се да дам воля на възмущението си  след поредното зверство от страна на представители на “силния пол” по повод факта, че тази серия от приличащи си убийства на ( предимно млади) жени не предизвиква специална обществена и институционална реакция. В този момент дойде новината – новина на баналния журналистически принцип, че не е сензация куче да ухапе човек, а обратното.

Този път жена е убила мъжа си. Опитала се да скрие престъплението. Случило се е в пловдивското село Труд.  Една “баба” ( както се изразяват едни новинари по адрес на 67 годишната жена, без да знаят дали има внуци)  убила нейния “дядо”. 

Дотук – “новината” е половинчата. В края на краищата и на жени им се случва да убиват “половинките” си, макар и доста по рядко ( поне според криминалната традиция у нас напоследък). Но се замислих: какво ли е общото в в тази черна поредица от престъпления с фатален край?

Нещо липсва в картината по повод резонанса в медиите, партиите и партиотичните им реакции. Досещате ли се какво си спестяват?

Точно така. Българи убиват българ(к)и. Но в никое заглавие този факт не получава внимание, подобно на случаите, когато роми са нападнали нероми ( защото всички български граждани са българи пред закона – застанат ли на подсъдимата скамейка, ще ги съдят като такива). 

Не си правете труда да търсите подобна смислова конотация в медиите нито за престъплението в село Труд, нито за някои от останалите убийства, спомената по-горе.  Няма да намерите такъв наратив, когато избиващите се помежду си са “бели хора”. Това не е акцент за чувствителните души и клавиатури на патриотарските чукундури.

Става дума за убийства, а не за побой или за буйстване на някой ром с брадва срещу мъжаги, които все пак са имали поне на теория шанс да се защитят срещу “извънредно наглите цигани” ( по  Каракачанов, който си запази място в късопатмената ни история като образец, единица мярка със своя принос в речника на омразата по расов признак ).

Сега става ли ясно какво не е наред в подстрекаването на истерии срещу цял един  етнос, когато отделен негов представител посегне на “бял човек”? 

За съжаление расовите предрасъдъци са толкова устойчиви, че се налага ”конска доза” сарказъм срещу тях. За целта, както и поради ненормалната ситуация,  ще си позволя по изключение да прекрача границите на нормалността и да предложа по аналогия с въпросната истерия няколко огледални примера за това, как би изглеждала реакцията, ако имаше нещо логично в това да се заклеймяват престъпниците по етнически признак. 

Започвам от най-щадящото ехо: “ Българин уби ( закла, удуши, гръмна) българка”!

Но има и по-абсурдно : “Българите станаха прекалено нагли, убиват българските си съпруги”.

Ами това?- “Време е прекалено наглите български баби да бъдат поставени на мястото им!” ( като доказан дядо на доста внуци съм малко чувствителен по темата, но щом това е гласът на народа, ще се присъединя към този призив).

Мога да продължа ОЩЕ ПО ТЕМАТА, но май няма нужда. Ако читателите имат мозък, сърце и чувство за справедливост, със сигурност са разбрали тънкия ми намек чрез съзнателно употребения за контра(ст) дебелашки хумор. 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване