04/01/10 13:00

Попитахме: Кои са основните предимства на България в привличането на инвестиции в момента? Кои са атрактивните за проекти сектори тук?

Борислав Стефанов, зам.-председател на Българската агенция за инвестиции За мен лично това са преди всичко стабилната политическа и бизнес среда и запазване на сегашните данъчни ставки. България има ниски данъци и благоприятни условия за привличане на чужди инвестиции. Ние специално в агенцията ще стимулираме експортно ориентираните индустрии, защото това е едно от условията за успешен бизнес в България при не особено големия ни вътрешен пазар. Всеки бизнес, който има потенциал за износ, независимо дали на стоки и услуги, е интересен.Примерно аутсорсинговите центрове за услуги на международни компании в сферата на IT технологиите, финансите, счетоводството и други услуги на практика представлява експорт. България започна да се развива много добре в това отношение през последните години. Ние сме в челните места в класациите за подобни дейности.Бизнеси с висока добавена стойност и чрез които се разкриват работни места, също са интересни, особено по време на криза. Земеделието също е сектор, който трябва да се развива в страната, и ще е неправилно да го изоставим, защото не носи висока добавена стойност. Много страни като Сингапур, Дубай наблягат на развитието на клъстъри.Специално Дубай изградиха интернет град и в момента там всяка значима IT фирма в света има там свое представителство, било то регионален или развоен център. Същите компании привличат със своите центрове и доставчиците си.www.dnevnik.bg
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване