04/21/10 11:45

Някои мразят Кунева, както мразят Бербатов и успелите

Новината, че Меглена Кунева е поканена за съветник от комисаря по транспорта на Евросъюза се посрещна враждебно от някои потребители в Интернет. „Тая ли пак, бе?”, „Снахата на политбюро пак се уреди” и др. подобни разсъждения.

Защо омраза, вместо радост, че една българка е получила признание и я канят като авторитет, при кризисен момент с вулкана и спрения авиотранспорт? Абсолютно същата омраза се излива в интернет форумите и срещу Бербатов, което го принуди да напише в блога си текст озаглавен „Haters” („Мразещи”). Може да се добави и Стоичков, но той е голям ръб и често избухва с непремерени приказки, така че неговия случай е по-особен.

Но отчетливо се вижда нещо в манталитета български – успелият по света дразни. Като потвърждение на поговорката – никой не е пророк в собствената си страна.
Кунева стана Еврокомисар на годината и Европеец на годината с гласуване на жители на цяла Европа. У нас има хора, които, ако могат, ще я полеят с киселина. Без нищо да е направила. Лепят й етикети, че е снаха на политбюро, макар че нейният свекър Пръмов не е бил член на политбюро, дори да е бил от тогавашната висша номенклатура. Клеветят я вестници и сайтове, специално измислени, за да правят кампании срещу личности в политиката. Измислиците са най-разнообразни – че не си плаща парното, че си е сложила силикон в задника, че е любовница на този или на онзи,  разбира се, и на председателя на ЕК Барозу.
Някои медии у нас се специализираха да подклаждат характерната за националния манталитет завист и омраза към успелите. И когато има завист, измислената новина за някой се поглъща като вкусна хапка и се разпространява като слух. В цивилизована държава такива клевети свършват в съда, но българския съд е бавен, тромав, несправедлив и никой не разчита на него. Затова и всеки пише каквото си иска. Клеветата се превръща в медиен бизнес.

По-тревожно е отношението у нас към успелите българи. Ако има успели в света българи, с международен авторитет и известност, освен двамата ни футболисти Стоичков и Бербатов, това е Меглена Кунева. Европа я прие и призна. При това не в областта на футбола. И у нас, слава Богу, Кунева среща признание, макар и не толкова широко.

Оптимистично е, че наред с ругателствата в интернет форумите може да се срещне и по някое „Браво!”, казано за за нея.
Ако българинът се чуди защо сме толкова зле, едно от обясненията е заровено тук. Когато спре да мрази и излива негативна енергия, и стане по-позитивен, и държавата му ще тръгне напред.

[...] » прочети още
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване