04/25/10 15:23

Къде отиде малката пица на Дянков?

Финансовият министър Дянков обеща бюджет - малка пица. Дори я показа по телевизията.

И хората сега си я чакат – общини, служби, майки, безработни… Но не им дават и малкото обещано парченце. Вместо пица, изглежда фурнаджиите Борисов и Дянков пекат тънко геврече с голяма дупка.

Поне такъв извoд може да се направи, като се погледнат приходите на държавата за тази година. Те са паднали катастрофално. Докато в Европа и САЩ икономиката почна да се съживява, България затъва повече.

Тия дни Емил Димитров – Ревизоро размаха публично някои цифри (включително в интервю за e-vestnik), които са тревожни. Митницата има за 2010 г. занижен бюджет – вместо 9 млрд., Дянков предвидил 7 млрд., защото имало криза. Според Ревизоро обаче могат да се съберат 9 млрд., защото потреблението на акцизни стоки – горива, цигари, алкохол - продължава. И от 25 млрд. къса цигари годишно потребление, държавата облага с акциз една половината…

Последва дуел на Ревизоро с шефа на митниците Ваньо Танов в студиото на Нова ТВ. Кой крив кой прав защо са малки приходите на митниците не е много ясно, но парите ги няма. Вносът е по-малък заради свито потребление и производство, а контрабандата се увеличава, защото цигарите поскъпнаха и т. н.

Например и при заниженият бюджет на митниците за тази година – 7 млрд. лева - за първите 3 месеца са събрани под 1,3 млрд. Какво ще събере до края на годината?

Какво ще стане? Къде е пицата? Откъде ще дойдат пари? Премиерът Борисов каза, че ако не дойдат пари, ще вдигнат ДДС. (А през януари от Израел каза, че ще намалят ДДС с половин процент – като антикризсна мярка. Нещо не е както трябва…

Наистина иде лошо, но май не заради наследството от предишното правителство, с което постоянно се оправдава премиерът. Некомпетентност лъха от всички нива в сегашното управление. И събираемостта, и потоците от пари намаляват. Всичките им действия досега свиват потреблението и блокират икономиката.

Борисов постоянно се оплаква от обрания бостан от предишните. Само че няма как да скрие, че на него остана един голям пъпеш - той наследи фискален резерв от 8 млрд. лева. Добре, че е той, та да запуши дупките на първо време. А после, като изядем пъпеша? Май всеки ще се спасява поединично.

Вместо да търси изход и подкрепа, премиерът постоянно създава напрежение и конфронтация. Напада наред – ту лекари, ту тия, ту ония. Последно нападна майките, които си искат надбавките – попита къде били, когато предишните крали. Много били искали…

Преди месец Борисов каза – “Най зле сме от войната насам.” Преувеличи в негов стил, но май ще се окаже пророк. Защото засега ни води натам.

[...] » прочети още
Публикувана на 04/25/10 15:23 http://e-vestnik.bg/8941/kade-otide-malkata-pitsa-na-dyankov/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване