05/03/10 23:00

Цените на имотите в кочината София – до 500 евро на квадрат

В един ден прочутият физик Стивън Хокинг посъветва да не контактуваме с извънземни, а бившият премиер и цар Симеон посъветва да обърнем приказката за Вуте - “Ако на Вуте му върви добре, то и на мен ще ми върви добре”.
Колкото първото ще стане, толкова и второто.
След тези два съвета направо умиление извиква третият - от експерти по недвижими имоти - да се купува сега, щото цените наесен щели да се вдигнат. Този съвет е далеч по-безполезен от горните. И го повтарят няколко пъти вече през последната година. Но цените продължават да копаят надолу.

Преди дни излязоха данни, че шесто подред тримесечие (тоест 18 месеца - година и половина) цените на жилищата падат. И за това време разни спецове по недвижими имоти през месец-два обясняваха, че цените са стигнали дъното. Те обаче продължават да падат. Разбира се, това е поднесено като нещо много важно в някои много важни медии. Да, ама… “Гладен инвеститор повишение на цени сънува” – шегуват се из интернет форумите.

Години наред имаше спекулативни изказвания по медиите и създаване на истерия – как цените се качвали, качвали и щели да се качат още не знам си колко. След като балонът гръмна, по пътя надолу не се знае кога ще спрат.
Тази година най-вероятно ще слязат наполовина, в сравнение с края на 2008 г. Но, въпреки това, разни експерти продължават да твърдят, че настъпва “стабилизация”, наесен ще има “съживяване”, можело да се очаква “плавно повишение”. И кой им вярва вече на тия? Това струва колкото и обещанията на Дянков, че от април ще има съживяване на икономиката. Напротив – сега започва още по-лошо.
Разни експерти си въобразяваха, че като България стана член на ЕС, цените автоматично трябва да станат като в Европа. Е, как софийската кочина “Люлин” или “Надежда” ще се изравни с цените в Берлин, примерно? С разбити улици, кални пътеки, боклуци и павилиони? Или в центъра – вехти сгради без основен ремонт, със счупен асансьор и кърпени тук-там фасади с топлоизолация на парче, а наоколо - разбити тротоари от паркирани коли и никакви гаражи?

Дори “Лозенец” – тази гордост на Софиянци – е квартал с типична “истанбулска застройка”. Тоест – без регулация, всичко нагъчкано, през прозореца на 5 м гледаш в спалнята на съседа, а колите се качват по дърветата, щото е строено без спазване на нормативи за паркинги и гаражи. И този градоустройствен хаос ще мери цени с европейски градове?

Пазарът показва, че по-високи цени на наеми и на имоти сега има само в луксозните комплекси затворен тип, с гаражи портиер и т. н., които са извън центъра. Но те са за малцина платежоспособни. Това обуславя цените да падат още.

И наемите подсказват, че цените ще падат. Сега онова, което в София се даваше под наем за 400 евро в центъра, не може да се даде и за 250 евро. За 400 лева можеш да си намериш стая, хол и кухня.
А цените на недвижимите имоти са пряко свързани с наемите. По света се смята, че наемът за 10-15 години трябва да изплаща цената на апартамента. Това означава, че цената на стая, хол и кухня ще падне на 30-35 хил. евро. Не повече от 500-600 евро на квадрат. Досега само в “Люлин” е имало сделки на такива ниски цени, но скоро ще се случи и в центъра.

Кризата, която министър Дянков задълбочи с малката си пица, плюс надутите лихви на банките, допълнително дърпат цените надолу. Така че, не вярвайте на съвети от експерти. Досега за повече от година нито една вярна прогноза не са направили.

По-добре да послушаме Стивън Хокинг за извънземните или Симеон за Вуте…

[...] » прочети още
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване