06/08/10 04:00
(http://e-vestnik.bg/)

Цветанов да въведе ред в операта и да доведе под стража поета Христов

Сцена от премиерния спектакъл на операта “Рейнско злато” от Рихард Вагнер в Софийската опера. Снимки: Виктор Викторов, Софийска опера

Затворено писмо

До генерал Бойко Борисов
Министър председател на Р България

Г-н генерал,
донасям ви, че Националната опера и балет в София е поставила “Рейнско злато” от някакъв немски композитор Рихард Вагнер. Постановката била на самия директор Карталов, а сценографията и костюмите на Николай Панайотов, който от години не живее в Родината. Дирижирал някой си Павел Балев – също (забележете) емигрант.
Апелирам да се разпоредите, щото г-н вицепремиерът и министър на МВР Цветан Цветанов да издаде заповед командосите да нахлуят на следващото представление, да арестуват директора на операта (той и постановчик), диригента, изпълнителите, сценичните работници и гардеробиерките, както и художника (в случай, че е отпътувал за Франция, да се обяви за  издирване чрез Интерпол), а също така да се задържи за разпит на място публиката, въпреки нейната многобройност, както и всички забелязани покрай операта, които може да се окажат неуспели да влязат, за да се констатира:

1. Дали ръководството на Операта е получило надлежното разрешение от Министерстовото на културата, ръководено от назначения от вас Вежди Рашидов.

2. Предвид на това, че са изминали повече от 50 години от създаването на творбата, да се установи дали тя действително принадлежи на въпросния Рихард Вагнер.

3. Дали не е на лице сблъсък на интереси (директорът, явно възползвайки се от служебното си положение се е  изявил като  постановчик). Освен това те са много в близки отношения с художника – миналата година са били забелязани да пият кафе в известно парижко кафене – и това не може да не е повлияло на избора на сценограф.

4. Понеже за ролите на джуджетата са изполвани деца, да се установи кой е дал разрешение да се използва детски труд и то нощно време (след вечерния час).

5. И най-важното -  да се прецени дали не се извършва неонацистка пропаганда в една страна все още членка на ЕС, като се има предвид, че въпросната опера е била любима на Адолф Хитлер.

Уважаеми г-н генерал,

Поетът Борис Христов, който живее в родопско село и отказа неотдавна ордена, с който правителството реши да го награди. Снимка: Слово

Обръщам ви вниманието и на факта, че писателят Борис Христов, който се обявява за забравен от всички в някакво си село, се е самозабравил и се е одързостил да откаже ордена, който сте имали добрината да му дадете. Този акт на черна неблагодарност към грижите, които вие лично полагате за българската култура, изисква, щото немедлено да се разпоредите въпросното лице да бъде доведено, ако се наложи под стража,  в София и да бъде разпитано по надлежния ред защо е избрало да живее в затънтено село, след като никой не го гони от столицата. Не е ли това опит за подронване на авторитета на държавата, независимо коя политическа сила я управлява, в това число и ГЕРБ. Сам разбирате, че от такива лица трябва се търси най-строга наказателна отговорност. Подминаването на тревожния симптом може да доведе до непредвидени последствия, а именно: и други – като поетите Михаил Белчев и Недялко Йорданов или журналистката Валерия Велева – да се одързостят и да откажат също престижните отличия, а видни орденоносци като Любомир Левчев, Дончо Цончев или не дай си боже самият Вежди Рашидов, да върнат със задна дата ордените си.

Като ви донасям за всичко това, оставам винаги предан вам,

Кирил Кадийски,

ТСС (таен статски съветник), носител на престижната награда ТТ (Тулский Токарьов) на МВР на РБ и други по-дребни такива

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване