06/10/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Пастор Гаук - новият герой на разочарованите германци

ДПА

Йоахим Гаук. Снимка: ДПА/БТА

Възрастен и необвързан партийно, 70-годишният кандидат за президент на Германия Йоаким Гаук слиса правителството на Ангела Меркел, като получи вълна от подкрепа из цялата страна от хора, които казват, че той изразява съвършено тяхното недоволство от курса, по който е поела страната. Гаук, който е бил лутерански духовник, преди да заработи за правителството за разкриването на бивши агенти от времето на комунизма, беше номиниран миналата седмица от опозиционните партии за до голяма степен церемониалния президентски пост. Той върви в комплект с екстри като прислуга, държавни банкети и два двореца.

На хартия Гаук няма шанс. Новият президент трябва да бъде избран на 30 юни и се очаква Кристиан Вулф, 50-годишен консерватор от провинцията, да пожъне мнозинството от гласовете в 1244-членната избирателна колегия. Избраникът на Меркел на хартия има мнозинство от 21 или 22 гласа. От няколко дни обаче покритото с дълбоки бръчки лице на Гаук не слиза от първите страници на вестниците. В неофициално проучване сред 87 000 зрители на телевизия А Ер Де 78 процента от запитаните подкрепят Гаук, въпреки че извадката не е представителна. В научно издържана анкета на агенция “Емнид” от уикенда Гаук получава подкрепа от 32 процента, а Вулф - от 41 на сто от запитаните.

Докато коментаторите умуват защо германските лидери изглеждат неспособни да вдъхновят нацията да направи жертви, Гаук говори по всички телевизии, като каза на германците, че знае, че им е писнало от обичайните политици, и ще направи каквото е по силите му, за да помогне.
“Имам чувството, че съществува срив в комуникацията между управляващите и управляваните, че те не се чуват едни други, че често възникват недоразумения”, заяви той в централната новинарска емисия на телевизия Цет Де Еф в събота вечерта . “Управляваните често не знаят на кого да се оплачат. Не правя пропаганда срещу партиите, но ще се опитам да поправя този срив в комуникацията. Ще се боря с това, без значение дали ще ме изберат”, добави Гаук.

На въпроса дали ако той успее да победи кандидата на Меркел това ще бъде смъртоносен удар за правителството, Гаук отговори: “Демокрацията е доказала, че може да бъде изключително жизнена и иновативна, когато нови идеи от средите на обикновените хора се просмучат в политическата класа”. Премигвайки с успокоителното изражение на семеен лекар той добави: “Това не би било симптом на заболяване на нашата демокрация. Това би означавало, че гражданите казват: тази демокрация принадлежи на нас”.

С издадената си брадичка и гъста твърда коса, която прикрива истинската му възраст, в очите на много германци Гаук е национален герой.
Съществува дори правителствена служба, която хората разговорно наричат на негово име - Архивите на Гаук, които съхраняват и пресяват досиетата, оставени от комунистическата тайна полиция на Източна Германия Щази. Повечето от останалите бивши комунистически държави така и не се осмелиха да публикуват досиетата от страх, че може да предизвикат обществен раздор. От 1990 до 2000 г., Гаук който също е сред репресираните, ръководеше постепенното разкриване на злоупотребите на комунистическия режим в ГДР. Филмът “Животът на другите”, който през 2006 г. взе “Оскар” и в който се разказва за разкаял се бивш агент на Щази, е драматизация на християнската доктрина на Гаук, според която истината и помирението дават свобода. Само бившите комунисти негодуваха срещу чистката. Партията “Левите” продължава да не харесва Гаук.

За да спечели президентските избори, Гаук ще трябва не само да привлече гласове от привържениците на подкрепяния от Меркел Вулф, но и да убеди “Левите” да оттеглят собствената си кандидатка Лукреция Йокимсен, евентуално в решителен втори или трети тур. Колегията се състои от 622-ма парламентаристи и 622 делегати от различните провинции. В понеделник ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване