06/10/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Политическата система в Гърция гние

Ври и кипи във всички политически партии в гръцкия парламент, в момент когато икономическата ситуация в страната е на път да прерасне в трагедия заради рестриктивните мерки, наложени от МВФ и ЕС, а ръководствата на политическите сили смятат, че са намерили удобна възможност, за да унищожат вътрешнопартийните си врагове.

В управляващата партия ПАСОК премиерът Георгиос Папандреу усеща, че много скоро ще се окаже пред изключително тежко положение заради водената от него икономическа политика и за това се опитва да неутрализира предварително всяко огнище на вътрешнопартийно недоволство.
Избирайки за мишени “политически пенсионери”, които тежат на партията със съмненията или обвиненията в скандали, Папандреу вече изпрати няколко послания към някогашните “реформатори” на бившия премиер Костас Симитис и към историческите кадри на ПАСОК, един от които е и смятаният за символ на социалистите Акис Цохадзопулос, отстранен от партията заради имоти и връзки с офшорки.

Доста депутати-социалисти са обзети от недоволство и срам от политиката на правителството на Папандреу и натискът им върху него за по-голям контрол върху партията ПАСОК е огромен. Това е видно от отказа на трима от тях да гласуват мерките на МВФ, от питането, отправено от 14 депутати на управляващата партия към министъра на труда във връзка с позорната пенсионна реформа. Неспирни са и атаките им срещу финансовия министър, а също има и други подобни изблици.

В дясното пространство ескалира конфронтацията, след като лидерът на главната опозиционна партия Нова демокрация Андонис Самарас обвини директно Дора Бакояни и формацията ЛАОС, че са “херувими” на ПАСОК. Дора не остана длъжна и отговори, че Нова демокрация е на път да се превърне в политическа сила от типа на “Политическа пролет”, учредена навремето от сегашния лидер на консерваторите.
Разногласията в Нова демокрация не са от полза за партията, която при евентуални предсрочни избори, които не са никак изключени, ще загуби доста гласове.

Лидерът на Народния православен сбор (ЛАОС) Георгиос Карадзаферис, който все още не се е съвзел от последствията от гласуваните с голямо мнозинство мерки за икономии на МВФ, си е поставил за цел да накара анкетната комисия, разследваща корупционния скандал с подкупите, давани от германската компания Сименс, да повика бившия премиер Константинос Мицотакис. Желанието на Карадзаферис е Мицотакис да свидетелства за регистрираните около 356 срещи на бившия премиер, а също и срещи на неговото семейство, с бившия изпълнителен директор на компанията Михалис Христофоракос, избягал впоследствие в Германия, за когото се твърди, че е раздавал милиони от черните каси на Сименс. Карадзаферис иска Мицотакис да потвърди, че пари са давани преди 15 години и на партията “Политическа пролет” на Самарас. На тръни са и други двама бивши премиери Костас Симитис и Костас Караманлис, над които също тегне опасност да бъдат привикани от разследващите комисии.

В тази болна обстановка стартира и последната фаза от разпад на три части на Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА), за която със сигурност вече може да се каже, че не представлява привлекателна сила за недоволните гласоподаватели от ПАСОК. На конгреса миналата неделя реформаторското крило на Фотис Кувелис от другото ляво течение СИН (Синаспизмос) се оттегли от партийния форум на коалицията, след като не мина неговото предложение за разграничаване и отделяне на СИН от СИРИЗА и сега неговите представители се стягат да съставят своя партия. Третото течение, представлявано от Алекос Алаванос, което се нарича “Фронт за солидарност и промяна”, засега заявява, че остава в СИРИЗА. При тази ситуация неясно е дали лявото пространство, чийто изразител е коалицията СИРИЗА, ще може да влезе в парламента на следващите избори.

По БТА

Публикувана на 06/10/10 21:20 http://e-vestnik.bg/9311/politicheskata-sistema-v-gartsiya-gnie/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване