06/10/10 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Руски експерт: Натискът върху Иран за ядреното оръжие е лицемерен

Фонд за стратегическа култура

Ядреният фактор в международните отношения отново е в центъра на световната политика. Неизбежно беше ролята на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО) да отслабне. Договорът не можеше да осуети “хоризонталното разпространение” на ядрените въоръжения и появата им в арсеналите на Израел, Индия, Пакистан, Северна Корея и Южна Африка. Причина е дискриминационният характер на ДНЯО. Абсолютно е невъзможно да се обясни защо едни държави може да притежават ядрено оръжие, а на други е забранено.

В своите опити да градят света според собствените си нужди САЩ нанесоха няколко мощни удара по режима за неразпространение.  Първият бе, че напуснаха договора за противоракетната отбрана от 1972 г. Вторият - приемането на нова ядрена доктрина, която свали летвата на предпоставките за употреба на ядрено оръжие и фактически го прехвърли от категорията възпиращи средства в друга - оръжия на бойното поле. Както писа неотдавна “Файненшъл таймс”, инициативите за разоръжаване на Барак Обама са “тактически ход срещу иранската пропаганда”. Повикът на Вашингтон за тотално ядрено разоръжаване засили позициите на САЩ в сложната ядрена дипломация, водена в ООН. “Имитираната вяра в общо ядрено разоръжаване е необходима съставка от западното лицемерие.” Третият удар върху режима за неразпространение бе нанесен, когато признаха Индия за де факто ядрена сила.

Четвърти удар стана разрастването на “силовия компонент” от външната политика на САЩ и НАТО, обявили целия свят за зона на жизненоважните си интереси. След Югославия, Ирак и Афганистан е напълно ясно, че за държавите - обект на “подозрения” от страна на САЩ, ядреното оръжие днес е единственият начин да се предпазят от “демократизация” чрез крилати ракети и авиация. Достатъчно бе Северна Корея да се оттегли от ДНЯО и да се обяви за ядрена сила, за да намалее видимо ескалацията на заплахите срещу Пхенян.

* * *

Международният фон, на който действа ядреният фактор, е крайно неблагоприятен за приемане на съгласувана програма срещу “хоризонталното” разпространение на ядрените оръжия.

1. От една страна, ядреното оръжие представлява един вид “супероръжие”, чиято употреба носи риска от катастрофални последици. От друга обаче, точно качествата на “супероръжие” правят ядрените въоръжения важен инструмент за прокарване на жизнени национални (или групови, или пък частни) интереси. В света има две противоречиви тенденции: в ход са процеси на ядрено разоръжаване, а същевременно държавите все по-активно използват ядрения фактор, за да гарантират националните си интереси.
2. Разпадането на Бретън-Удската система и кризата, започнала през 2008 г., станаха причина основният властов инструмент, използван от САЩ на международната арена - доларът, необезпечен със злато, да бъде подкрепян единствено с военна сила. Това засилва желанието на други държави да се сдобият с ядрено оръжие.
3. Продължаващото от години “въстание на Азия” изостря стремежа на Запада да не допусне появата на нови ядрени държави. Тоест Западът иска да ограбва страните с неразвита икономика и да консумира лъвския пай от ресурсите на планетата с “неконвенционални” методи, но предпочита да воюва за това “право” само с “конвенционални”, “обикновени” средства - под формата на шоу, наречено “безконтактни войни”, избягвайки риска от ответен удар с оръжие за масово поразяване.
4. “Геополитическата дистанция” между ислямския свят и Израел днес нараства и това подбужда израелците да пазят ядрения си статут като последна надежда за военна сигурност, което веднага вкарва в задънена улица проблема за денуклеаризация на Пакистан и гарантиране на режима за неразпространение в Близкия и Средния изток.

* * *

Сериозна пречка за приемане на съгласувана програма срещу “хоризонталното” разпространение на ядреното оръжие е “иранският въпрос”. Спрямо Иран - държава членка на ДНЯО, се прилага своеобразна “презумпция за виновност” под формата “ти си, който трябва да докаже, че . . .” Вашингтон използва иранската ядрена програма като оправдание за това, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване