06/11/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ - икономиката се подобрява, повече хора сменят работата си

Асошиейтед прес

Един признак, че са дошли по-добри времена за икономиката, е когато повече хора започнат да си намират нова работа. Друг сигнал за подобряваща се конюнктура е, когато служителите се чувстват достатъчно уверени, за да напуснат работа. През последните три месеца в Съединените щати броят на напуснали работа е бил по-голям, отколкото на съкратените - рязък обрат след 15 поредни месеца, през които съкращенията надвишаваха доброволните напускания. Тенденцията навежда на мисълта, че положението на трудовия пазар най-накрая се подобрява.

Някои от напускащите си тръгват, за да постъпят на нова работа. Други нямат сигурни предложения. Тяхната възвърната увереност, че могат да си намерят работа, обаче сама по себе си е доказателство, че работодателите наемат повече хора и икономиката укрепва. “Има съвсем сигурни доказателства, които потвърждават това наблюдение, че доброволните напускания се увеличават, а съкращенията намаляват, с подобряването на положението на трудовия пазар”, казва Стивън Дейвис - икономист от Чикагския университет.

Броят на хората, които напускат работа, обаче е някъде близо до равнището отпреди рецесията. Икономистите очакват подобряването на положението на трудовия пазар да бъде по-скоро непостоянно отколкото устойчиво. През май, например, частният сектор създаде само 41 000 нови работни места, срещу 218 000 през април. Тенденцията в дългосрочен план обаче сочи към подобряване на положението на трудовия пазар. Американската икономика създаде тази година 982 000 работни места след рецесията, която заличи 8 милиона.

Правителството съобщи във вторник, че броят на хората, напуснали работа, е нараснал през април до близо 2 милиона. Това е най-високото равнище от повече от година и води до увеличение с близо 12% спрямо януари. Може да бъде направен паралел със 1,75-те милиона души, които бяха съкратени през април - най-ниското ниво от януари 2007 година, когато рецесията все още не бе започнала. През най-тежкия период от кризата работниците се колебаеха дали да напуснат и то не само защото работните места бяха оскъдни. Дори и да откриеха нова работа, някои се опасяваха, че ще бъдат уязвими от съкращение. В много компании съкращенията следваха едно просто правило: последният нает е първият изгонен.

Мнозина се вкопчиха в работните си места от страх, отбелязва Дейвид Адамс, който е вицепрезидент на Adecco по въпросите на обучението. Когато тази компания за набиране на персонал се опитвала да наеме служители, за да запълни вакантни позиции, тя често се натъквала на едно и също препятствие - малцина били готови да заложат на нова работа, която можело скоро да изчезне. Те вече са повече. Adecco отчита, че броят на наетите хора, които кандидатстват за интервюта е нараснал повече, отколкото на съкратените работници, които търсят “спасително въже”.

“Най-лошото като че ли е отминало”, казва Адамс. “Наистина започваме да вървим към пазар, на който служителят има много по-голяма увереност, за да направи ход.” Ето защо Кейти Чарланд току-що е напуснала работата си в списание във Финикс по проблемите с отглеждането на деца, за да постъпи в неправителствена организация с идеална цел, която работи по програми за обучение на деца.

Чарланд, която е на 27 години, казва, че има мечтана работа. Тя обаче си има цена: Чарланд е заемала по-висока позиция на предишното си работно място, но според нея икономиката нараства достатъчно, за да може нейната компания да привлече щатско и корпоративно финансиране. “Според мен не бе риск да напусна досегашната си работа, за да се захвана с това”, твърди Чарланд. “Чувствам, че икономиката се подобрява и има повече възможности.”

Такъв оптимизъм бе рядко срещан през 2008 и 2009 година, когато работодателите закриха над 8 милиона работни места, което изстреля равнището на безработицата в Съединените щати до 10,1% - най-високото му равнище от 26 години. Броят на хората, напуснали работа, намаля ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване