06/11/10 21:29
(http://e-vestnik.bg/)

Терористите от “Хамас” държат като заложници жителите на Газа

в. Новая газета

Нажежените емоции около опитите на “хуманитарни морски конвои” да си пробият път към ивицата Газа постепенно се уталожват; междувременно обаче нараства политическото напрежение в близкоизточния регион като цяло. В явно конфронтационния, военно обагрен диалог между Израел и Турция се включва още един радикален “играч” - иранският президент Махмуд Ахмадинеджад. Както и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, президентът на Иран заплашва да пусне по същия маршрут нови конвои, пак ужким “хуманитарни”, но съпровождани вече от бойни кораби. Израел дава еднозначен отговор: тези военни съдове ще бъдат потопени.

Дали ще избухне истинско морско сражение или не - ще видим още някъде в края на седмицата. Иранският президент със сигурност желае подобно развитие. Има си хас - на гребена на вълната от “благородно негодувание заради действията на Израел”, добило едва ли не вселенски мащаби, ще му е доста изгодно да префокусира световното внимание от проблемите с иранската ядрена програма върху борбата “на ислямския свят за освобождението на палестинския народ”.

Междувременно обаче тази вълна започна да утихва, след като Израел демонстрира впечатляващ видеозапис от атаката на ислямски въоръжени бойци, нападнали на 31 май негов морски патрул на борда на “Мави Мармара”, екипиран главно с полицейско снаряжение за разпръсване на демонстрации, включително пушки за стрелба с боя. Естествено и с лично оръжие - пистолети, използвани от израелците за самоотбрана, щом “хуманитарните ислямисти” се опитали да линчуват войниците с викове “Аллах акбар!”. А на западните правозащитници, пътували с корабите, фактически е била отредена ролята на прикритие за ислямистките бойци.

Ако потиснем емоциите и разгледаме създалото се положение от гледна точка на международното право и здравия разум, ще видим съвсем ясна картина. За разлика от ситуацията на Западния бряг на река Йордан, където управлява законно палестинско правителство на Фатах начело с президента Махмуд Абас, с което Израел поддържа отношения например в икономическата сфера, властта в ивицата Газа бе заграбена с военен преврат от екстремистката (по-точно терористична) организация “Хамас”. Нейните лидери, за разлика от Фатах, не признават правото на Израел да съществува и водят срещу него непримирима война с ракети и шахиди самоубийци.

Формално погледнато, ивицата Газа не е самостоятелно държавно образувание, а част от палестинските автономни територии; сигурността на външните им граници се гарантира от Израел. Това е уредено със споразумение между палестинците и израелците от 1993 г. След поредния етап от военното противопоставяне в началото на 2009 г. в отговор на ракетните обстрели срещу мирни обекти на израелска територия ръководството на еврейската държава наложи военна блокада на сектора - впрочем, заедно с Египет, който също граничи с Газа. Военна, но не и хуманитарна блокада - пратки с хранителни продукти пристигат в сектора всеки ден под контрола на съответните структури на ООН.

Задача на блокадата е да ограничи възможността “Хамас” да получава контрабандно оръжия и ракети, маскирани като “хуманитарна помощ”.
Блокадата обхваща и крайбрежните води на Газа, формално смятани за израелска акватория. Следователно, влизането на кораби в забранената зона (в случая, в акваторията на Израел) не е нищо друго, освен нарушение на международното право.

Ситуацията налага и да се запитаме адекватна ли е реакцията на израелската страна, чиито права се нарушават. Дали е трябвало израелският патрул да се качва на кораб, който открито декларира намерението да проникне в забранената зона и отвръща с отказ, щом му е наредено да смени курса? Отговорът е “Да”. Или за проверка (както по всички граници), или за да бъде съпроводен корабът до най-близкото открито пристанище - в случая Ашдод, откъдето хуманитарните товари се изпращат директно по предназначение, за Газа. Неподчинението или нападението срещу граничари винаги и навсякъде се разглеждат като престъпления. Сегашната ситуация съвсем не е изключение, точно обратното, тъй ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване