06/12/10 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Румъния получава червен картон от Европейския съд за правата на човека

Габриела Щефан

Стотици хиляди румънци, собственици или техни наследници, може би ще имат шанса след 20 години да си върнат имотите, конфискувани от комунистическия режим или поне да получат обезщетение за тях. Ако това се случи, няма да бъде заслуга нито на румънската държава, нито на румънското правосъдие, а на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Това, което за много граждани би представлявало естествен акт на справедливост, всъщност ще бъде една изключително строга санкция срещу Румъния.

Преди дни съдът в Страсбург разгледа две дела срещу румънската държава в областта на възстановяване на собствеността. Този път ЕСПЧ прибегна до специална процедура - тази на пилотните решения, която се прилага само в случаите, когато се установи, че определена държава нарушава системно и по отношение на голям брой хора определено право, защитавано от ЕСПЧ. В нашия случай става дума за нарушаване на правото на собственост.

Следва европейската инстанция да се произнесе по двете дела и има много големи шансове да издаде пилотно решение. С това решение европейските съдии посочват на осъдената страна серия от мерки, които трябва да вземе, за да сложи край на установените злоупотреби. До момента, в който държавата вземе съответните мерки, всички процедури от този род, които текат в ЕСПЧ, ще бъдат временно спрени.

В продължение на 20 години политическата класа - парламентът и правителството, “произведе” десетки нормативни актове в областта на собствеността: закони, правителствени решения, извънредни постановления и др. Всички те, често с противоречащи си разпоредби, не направиха друго освен да усложнят още повече въпроса за собствеността и да създадат абсурдни ситуации както от юридическа, така и от човешка гледна точка.

Злощастен принос към цялата тази история имаше безспорно и румънското правосъдие, което произнесе диаметрално противоположни решения в юридически идентични ситуации. Освен това, решението с обезщетенията не проработи, а сега, когато държавната хазна е празна, изглежда като утопия.

Намесата на ЕСПЧ чрез определяне на ефективни мерки би била една добре заслужена санкция за румънската държава, неспособна в продължение на 20 години да реши един проблем, който вече ни струва твърде много пари след присъдите, понесени в Страсбург. В същата степен обаче намесата на ЕСПЧ може би ще бъде единствения шанс за стотици хиляди румънци, унижавани от държавата и от правосъдието.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване