06/14/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Турция - на Изток или на Запад?

В края на миналата седмица Турция, Сирия, Ливан и Йордания се договориха за създаване на зона за свободна търговия. В рамките на това споразумение бе създаден четиристранен съвет за сътрудничество на високо равнище. “Искаме автомобилът да тръгва от Турция и да стига до Мароко без да спира на гранични пунктове,” емоционално формулира целта на това сътрудничество турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу.

На някои наблюдатели това споразумение напомни 1951 година, когато шест държави (Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия и Германия) положиха основата на ЕС като подписаха Договорът от Париж за създаване на Европейската общност за въглища и стомана. Турция, Сирия, Ливан и Йордания, също като европейските държави, се договориха всяка една да бъде председател на новия формат на принципа на ротацията. Постигнатото споразумение даде повод на анализатори да кажат, че Турция търси възможности за алтернатива на ЕС в региона под нейно лидерство.

Подобна теза обаче се отхвърля от официалните среди начело с външния министър Ахмет Давутоглу, който неизменно повтаря, че Анкара е решена да стане пълноправен член на ЕС. Главният преговарящ за Турция Егемен Багъш също подчертава, че Турция няма намерение да се отказва от европейската перспектива. Последните събития стават на фона на значително спадналата подкрепа в турското общество за членството в ЕС. Допитванията до общественото мнение показват, че над 60 на сто от турците обвиняват европейските лидери в двойни стандарти, когато дума за присъединяването на Турция към ЕС.

Кемал Дервиш, който сега е заместник директор на Бруклинския институт и е един от тези, които преди години поставиха на масата кандидатурата на Турция за ЕС, казва, че годежният период между Анкара и Брюксел много се е проточил и вече е време да се стигне до брак. Той казва, че “Турция трябва да има думата при определянето на бъдещето на ЕС”.
Казусът на Турция според мен е “действително ли иска ЕС Турция или търси начини как да се откаже от дадената дума и така постепенно насочва Анкара към алтернативи”, казва политологът Харун Йондем.

Според “голямата дама” на турската икономика Гюлер Сабанджъ, президент на Сабанджъ холдинг, “Турция притежава такъв икономически потенциал, който й дава възможност да допринесе за икономическия напредък на региона и да води активна външна политика. Западът тика Турция на Изток, казва Франко Фратини, външен министър на Италия, която е е сред най-страстните защитници на присъединяването на Турция към ЕС.

В интервю за немския вестник “Франкфуртер алгемайне цайтунг” в петък той каза, че “ако ЕС остави впечатлението, че не иска Турция за свой член, Анкара ще се обърне към други перспективи, насочвайки се към Иран, Сирия, Кавказ”. Подобно изказване миналата седмица направи и американският министър на отбраната Робърт Гейтс, който изрази безпокойство, че Турция се ориентира към изтока, като обвини за това някои европейци. Според Гейтс частична вина за влошаването на отношенията между Турция и Израел има и нежеланието на ЕС да интегрира Турция.

Въпреки опозицията на европейски лидери като германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, които поддържат идеята за “привилегировано партньорство”, Турция не изпуска европейската перспектива и трябва да играе роля в засега неясното бъдеще на ЕС”, обобщава Кемал Дервиш. Няма аналог в световната история, една държава да чака 50 години за членство в ЕС, както стана с Турция. Но от времето, когато се кандидатира за член на общността, се промениха много неща. Турската икономика се развива със стабилни темпове на фона на икономическата криза, която разтърсва Европа.

Анкара, която възприе европейските ценности, от тази позиция решително налага своята тежест в региона и на световната политическа сцена. Тя заема важно място в Г20, засили регионалното сътрудничество на Балканите, прилага политика на нулеви проблеми със съседите, спечели нови приятели по ...

Публикувана на 06/14/10 21:30 http://e-vestnik.bg/9342/turtsiya-na-iztok-ili-na-zapad/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване