06/16/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

В рая на наргилето се разгаря борба с тютюна

Франс прес

Пушач на наргиле в Кайро. Снимка: нюзкафеин

Близкият изток - този рай на наргилето, разбра накрая колко е необходимо да засили борбата с тютюнопушенето и редица държави приеха съответните закони. Често обаче им е твърде трудно да ги прилагат. От Бейрут до Дамаск и от Аман до Кайро - навсякъде цигарите са необходим елемент от всекидневието. Виждаме го не само по кафенета и ресторанти, но също тъй в банките и министерствата, дори в местните болници.

В Египет, страната с най-многобройно население в арабския свят, наргилето (наричано там “шиша”) е също тъй неизменна част от приятното времепрекарване, както и в близките държави. При все това Кайро обяви в четвъртък, че се кани да превърне Александрия в “първия египетски град без тютюн” - с надеждата, че примерът ще бъде последван в цял Египет.

Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) и египетските власти от януари т. г., близо 40 на сто от пълнолетните египетски мъже са пушачи (при което 95 процента пушат всеки ден). Най-малко 70 на сто от запитаните египтяни пък са изложени на пасивно тютюнопушене у дома си или на работните си места.
В страната наистина действа законова забрана да се пуши например в обществените сгради и болниците, но тя всекидневно се нарушава с твърде лека ръка.

Сходни закони бяха приети през последните месеци в Йордания, Сирия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). През януари президентът на ОАЕ шейх Халифа бен Зайед ал Нахаян обнародва закон, който забранява “пушенето в обществения транспорт и в закритите обществени места”. Забраната все още не се прилага в пълен обем, отбелязва официалната агенция WAM, но “сградите, които са държавна собственост - училищата, университетите, болниците, театрите и спортните центрове, в най-близко време ще трябва да се подчинят на абсолютната забрана да се пуши”.

През 2007 г. Дубай вече започна да забранява цигарите на обществени места. Закон срещу тютюна влезе в сила през април в Сирия, където пушат близо 60 на сто от мъжете и 23 процента от жените. Нарушителите рискуват глоби от по 45 до 870 долара, заплашват ги също до две години затвор. Властите гледат на проблема крайно сериозно, доколкото средният сирийски пушач харчи за тютюн 8 на сто от годишния си доход - това сочат данни на държавната компания “Общо тютюнево дружество”, натоварена с различните дейности в бранша.

В Египет, където 40 на сто от населението живеят около прага на бедността, пушачите харчат 6 на сто от своите доходи за цигари, “шиша” или тютюн за дъвчене - нова мода за страната. На 25 май Йордания също забрани цигарите на обществени места. Йорданското здравно министерство увери, че строго ще следи забраната да се спазва и ще изпраща инспектори на внезапни проверки в министерствата и на обществени места.

Някои държави обаче изостават. В Ливан например цигарите са много евтини (един пакет американски струва 1,45 долара), а проектозаконът срещу тютюнопушенето все още е на етап проучване. През 2005 г. впрочем Бейрут подписа рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна, но все още не е ратифицирал документа.

Според анкета на СЗО от 2005 г., 60 на сто от ливанците на възраст между 13 и 15 години пушат цигари, наргиле или пури - това е най-високият показател за региона. Някои барове там взеха да организират “партита за непушачи”, но това са още много плахи начинания.

Колкото до Ирак, там няма никакво законодателство срещу тютюна. Пуши се почти навсякъде - по ресторанти и хотели, в асансьори и болници. Забележително изключение е кардиологичният болничен център Ибн Битар в Багдад - здравното министерство е наредило на охраната да конфискува цигарите още на входа.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване