06/17/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Газа - блокадата, която не съществува

Тунел между Египет и ивицата Газа. Снимка: пропа

“Флотилията на мира” не успя да стигне до Газа, но инициаторите постигнаха основната си цел: целият свят заговори за вдигане на блокадата. Израел бе призован да го стори от външните министри на държавите в Европейския съюз. Експерти предполагат, че ЕС ще настоява в специална резолюция секторът да бъде отворен за доставка на товари с осигуряване на строг контрол и при уточнен списък на забранените стоки. Франция и Великобритания предлагат да поемат отговорността за проверка на пратките, изпращани в Газа от чужбина, с цел да се възпрепятства оръжейната контрабанда. В общи линии лидерите на страните от ЕС засега са настроени доста коректно към Израел и са искрено убедени, че блокадата ощетява най-вече еврейската държава, включително в сферата на сигурността.

Успоредно с това в международните среди се обсъжда разследването на нападението срещу кораба “Мави Мармара”. В момента Евросъюзът е готов да подкрепи израелската комисия, а за наблюдатели са определени произраелски личности - северноирландецът Дейвид Тримбъл и Кен Уоткин от Канада. Не е изключено обаче, ако Израел не се вслуша в “приятелските” подканвания да спре блокадата, позицията на Европа за превземането на кораба, пратен от движението “Свободна Газа”, доста да се втвърди. Правителствата в тези държави са принудени да вземат предвид мнението на многобройния мюсюлмански електорат.

Прекратяване на блокадата целеше с посещението си в Газа и генералният секретар на Арабската лига Амр Муса. Показателно е, че това бе първата визита на арабски ръководител от този ранг в сектора след преврата, извършен от “Хамас” през 2007 г. До момента повечето арабски държави подкрепяха, макар и негласно, блокадата на “”Хамас”тан”, но ситуацията се промени. С публичното изявление, че “целият свят днес е на страната на палестинците”, Амр Муса отправи сигнал, че отношението към “Хамас” в арабския свят е станало далеч по-снизходително. Зарадван, един от министрите в кабинета на “Хамас” тутакси съобщи, че “бойкотът на Газа от арабските нации е приключил”.

Против евентуално отменяне на блокадата е настроен само ръководителят на палестинската администрация Махмуд Абас, но и той бързо ще промени своето мнение, за да не се озове в изолация. Съвсем до неотдавна блокадата бе подкрепяна от Египет, но сега КПП в Рафа е отворен. Кайро дори разреши в сектора да влязат 70 депутати от иранския парламент. Същевременно т. нар. миротворци от всевъзможни бои планират цяла серия от опити да пробият блокадата по море.
Основателката на движението “Свободна Газа” Грета Берлин обеща нови флотилии да заминават една след друга. Почти не се споменава вече за хуманитарна мисия - миротворците просто искат да покажат на палестинците, че “не са сами”. Явно със същата цел организацията “Репортери без граници” праща в Газа от Бейрут журналистически екип от 50 души. Между два и четири плавателни съда с “хуманитарна помощ” подготвя Ливан. За екипиране на тази “мирна флотилия” съдействат според медиите активисти от “Хизбула”. Иран също не остава настрана - според някои източници корабите му ще бъдат ескортирани от Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Не е изключено поредната провокация да се организира достатъчно професионално, за да бъде Израел принуден да употреби сила, а после - съвсем аргументирано обвинен в необоснована агресия.

Всичко това поражда въпроса дали си струва да поддържаме блокадата, щом на практика няма смисъл от нея. Египет отвори своите граници, а неотдавна светът се убеди, че слуховете за глад, настъпил в Газа, са твърде преувеличени. Снимки, демонстриращи изобилието на пазарите и в магазините на Газа, обиколиха световните медии. А по време на обеда, даден от Исмаил Хания (оглавяващ правителството на “Хамас” в Газа - б. р.) в чест на египетските парламентаристи, избухна скандал: стана ясно, че повечето сервирани ястия са… ...

Публикувана на 06/17/10 21:40 http://e-vestnik.bg/9365/gaza-blokadata-koyato-ne-sashtestvuva/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване