06/17/10 21:49
(http://e-vestnik.bg/)

Одисеята на сем. Диневи в българския съд

Семейство Диневи. Снимка: Личен архив

За нашето правораздаване напоследък се говори или лошо, или нищо. Мешерето се радва на повече уважение сред клиентелата си. Защо авторитетът на правосъдието е паднал до най-ниски коти?
Ето една демонстрация на уменията му да превърне живота на почтения гражданин в кошмар.

Как Диневи си купиха къща, а още не я притежават

Светла Динева е учен-археолог. Съпругът й Росен Динев е капитан-далечно плаване. Младостта им минава в пренаселена панелка в столичния кв.”Младост” и мечтата за просторна къща. Демокрацията прави бляна им осъществим.  Семейството продава наследствени имоти и изгражда своя “идеален дом” в престижния кв.”Витоша”. Средствата за строителството обаче не достигат и теглят заем. За да го погасяват търсят наемател. Деус екс махина им спуска кандидат –  военния аташе на Франция у нас, полк. Марк Риверан. Дипломатът се настанява в дома със седемчленното си семейство – съпруга и шест деца. След няколко месеца обаче притокът от наеми става нередовен и секва. Срокът на договорните отношения с наемодателите изтича, но полковникът продължава да обитава къщата безплатно. Сметките за ток, вода и телефон се изплащат от хазяите.
Семейство Диневи се обръща към съда, но като дипломат – полк. Риверан може да бъде съден само в родината си. След двугодишни премеждия (2000 – 2002),  потърпевшите се обръщат към медиите. Печатът разгласява случая. Получава се дипломатически конфуз, аташето напуска дома на Диневи и почти се издължава.
Още ненарадвали се на прекратената френска “окупация”, през 2003 г. изникват  нови узурпатори.
Наследниците на починалия през 2001 г. строител на къщата Георги Войников,  две години сбед смъртта му “откриват” в архивите му запис на заповед за 55 хил. долара (б. р. – документ, с който купувачите Диневи се задължават да плащат за къщата) Но Диневи имат документи, че задължението е разсрочено на пет записа на заповед и, че те дължат само остатък от 18 хил. долара. Въпреки това вдовицата Мария Войникова и синът Марин Войников, отправят претенции към Диневи за повторно  изплащане на 55-те хиляди долара.
Почват разправии по съдилища, на които не им се вижда краят.
Диневи многократно настояват да платят доброволно дължимата от тях сума (18 хил. долара), но кредиторите Войникови се скриват. И експедитивно завеждат изпълнително дело заради задълженията, за да изнесат чуждия имот на публична продан. Толкова бързат, че не смогват да внесат задължителната такса за образуване на изпълнително дело. Въпреки че така делото е нередовно, са наложени запори, възбрани, вещо лице и частен съдебен изпълнител правят опис на къщата.
От заплатата на Светла Динева в продължение на 22 месеца съдебният изпълнител тегли по 200 лв.

Да те граби съдия изпълнител

С действията си частният съдебен изпълнител може да се превърне в правомерен съучастник в грабителство.
Но преди да се нанесе големия удар – продажба на чуждия дом, е нужен опис.А описът се плаща. От този, който го поръчва. В случая – около 10 хил. лв. Но вместо възложителите да си платят – парите се набавят от …жертвата. А според закона за частните съдебни изпълнители, когато взискателят не си плаща, може да се извади изпълнителен лист и срещу него. Но в случая е по-удобно да цицат от “добрия платец”.
“Вие сте много добър платец, г-жо Динева! Де всички да бяха като вас!” – похвалила я пиявицата съдия-изпълнител, докато засмуквала нужните й пари без никакво формално основание.
Адвокатът на потърпевшите Иван Минков срещнал “изключително голяма трудност”, за да разбере какво всъщност “събира” частният съдия изпълнител, защо го прави и как си определя възнаграждението.
“Голяма бъркотия! – обобщава той. – Принципът е, че след всяко изплащане съдия изпълнителят трябва да дава сметка какво е ...

Публикувана на 06/17/10 21:49 http://e-vestnik.bg/9369/odiseyata-na-sem-dinevi-v-balgarskiya-sad/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване