06/17/10 11:04
(http://e-vestnik.bg/)

“Слугинята” на Катрин Стокет - да бъдеш негър в щата Мисисипи

Най-коментираната и продавана книга в световен мащаб идва у нас - “Слугинята”, дебютният роман на Катрин Стокет, вече 52 седмици се задържа в челото на класацията на сп. “Паблишърс уикли” (в момента на 4-то място). В редица интервюта авторката споделя, че е писала книгата в продължение на пет години. Ръкописът бил отхвърлен от над 50 литературни агенти, преди да намери свой издател. Романът оглавява седмици наред и класацията на в. “Ню Йорк Таймс” за най-продавана книга в Америка, а тиражът надхвърля 2 млн. екземпляра.

„Слугинята“ е история за три обикновени жени, които са на път да направят необикновена стъпка… Годината е 1962 и 22-годишната Скийтър току-що се е завърнала у дома след дипломирането си. В Джаксън, Мисисипи, майка й вече крои планове как да задоми дъщеря си, докато младата жена иска да стане писател.

Ейбълийн е чернокожа домашна помощница, която отглежда седемнайсетото поред бяло дете. Тя го обгражда с цялата си любов и търпение, макар да знае, че сърцата и на двете ще бъдат разбити един ден, когато неизбежно ще трябва да се разделят. Приятелката на Ейбълийн – Мини, е може би най-дръзката жена в Мисисипи. Тя е най-добрата готвачка в щата, но не може да си държи езика зад зъбите и току-що е изгубила поредната си работа.

Невероятно различни една от друга, в крайна сметка тези жени ще се съберат около таен проект, който ще изложи живота на всички им на риск. Те обаче ще поемат този риск, защото се задушават в ограничените порядки и закостенялото мислене на раздираното от расистки проблеми американско общество. А и защото понякога границите се поставят, за да бъдат преминавани…

„Също както отношението ми към Мисисипи, така и чувствата ми към „Слугинята“ са доста противоречиви. Притеснявам се, че вероятно съм прекалила по отношение на границите между черните и белите жени. Като малка ме учеха да не повдигам подобни неудобни въпроси, защото е невъзпитано и неловко да се говори за това, а и те може да ни чуят“, споделя Катрин Стокет. Тя пише книгата си в Ню Йорк, въпреки че действието в нея се развива в Мисисипи. „Разстоянието помага да видиш събитията по-ясно. В центъра на шумния и забързан град за мен беше истинско облекчение да се потопя бавно в спомените си“, разкрива Стокет.

Катрин Стокет е родена и израства в Джаксън, Мисисипи. След като завършва Университета на Алабама със специалност английска литература и творческо писане, тя се премества в Ню Йорк, където се занимава с издаване и маркетинг на списания в продължение на девет години. В момента живее в Атланта със съпруга и дъщеря си. Тя споделя, че е написала „Слугинята” в опит да се пребори с носталгията по родния дом и чернокожата детегледачка - Демитри, която се е грижила за нея в детството й. Именно тя се превръща във вдъхновението, подтикнало я да напише тази история.

„Убедена съм, че никой от семейството ми не е питал Демитри какво е да си чернокож в Мисисипи и да работиш при бяло семейство. Никога не ни е хрумвало да зададем този въпрос. Все пак това беше част от ежедневието, а не въпрос, върху който да се замисляме. От много време съжалявам, че тогава не съм била достатъчно голяма и разумна, за да задам този въпрос на Демитри. Тя почина, когато бях на шестнайсет години. Оттогава се опитвам да си представя какво ли щеше да ми отговори тя. И затова написах тази книга…“, споделя за читателите Стокет.

Това лято започват снимките за филмовата адаптация на книгата. Специално участие ще вземе звездата от „Здрач“ Брайс Далас Хауърд. Във филма ще участват още Ема Стоун (позната от „Призраци на бивши гаджета”, където си ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване