06/18/10 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Как “Бритиш петролиъм” капитулира пред Обама

Петролното петно в Мексиканския залив напада брега
Пеликани и чайки на остров Шип в Мексиканския залив се виждат зад плаващия бараж, който трябва да предпази брега от нефтения разлив след потъването на платформа за добив на петрол наблизо. Снимка: ЕПА/БТА

Петролният гигант “Бритиш петролиъм” спира да плаща дивиденти на акционерите си до края на годината и заделя 20 милиарда долара за компенсации на пострадалите от петролния разлив. Решението бе взето под натиск от американския президент Барак Обама на среща в Белия дом.

БП капитулира пред Белия дом, пише “Таймс”. След зле прието обръщение към нацията и драматични сутрешни преговори в Белия дом, президентът Барак Обама се появи и съобщи, че средствата не означават край на отговорността на компанията. Минути по-късно председателят на борда на директорите на БП Карл-Хенрик Сванберг изказа и първото пълно официално извинение на компанията.

Решението на БП да отстъпи под натиска на Белия дом за компенсациите и дивидентите отдалечава перспективата за ожесточени съдебни битки. Юристи твърдят обаче, че това засилва възможността за фалит. Компанията тихо ще търси начин да обяви неплатежоспособност, за да се спаси, смята професор Джоди Фриймън от Харвардския университет.

Средствата за компенсации надхвърлят доста тавана от 75 милиона долара, определен за обезщетения от петролни компании. БП се съгласи “доброволно” също да създаде фонд от 100 милиона долара за засегнатите от затварянето на други подводни сонди съгласно правителствения мораторуим, отбелязва “Таймс”.

Обама изкопчи извинение от БП и договорка за обезщетения от 20 милиарда долара за жертвите на петролния разлив след четиричасова среща в Белия дом, но това е само началото на мъките на компанията, пише “Гардиън”. Изданието цитира Обама, че тези средства, равняващи се на дивиденти за две години, може да не са достатъчни, за да се покрият всички икономически искове към компанията.

Сега БП може да гледа как сметката й за петролни разлив бързо расте, включително 20-те милиарда долара, които задели за пострадалите, но в идните месеци може да види как сумата нараства още по-бързо, ако министерството на правосъдието на САЩ повдигне обвинения срещу нея, пише “Ню Йорк таймс”. Според последните оценки глобата само за един ден за изтичащия петрол може да достигне 280 милиона долара.

Ако бъдат наложени обаче съдебни наказания, цената ще се повиши доста повече, каза Дейвид Улман, професор по право от Мичиганския университет, завеждал отдела за престъпления срещу околната среда в министерството на правосъдието от 2000 до 2007 г. Според други експерти подобни наказания могат да доведат до загуба на правителствени договори. Американският вестник отбелязва, че споразумението за създаване на фонда няма да спре хората да прибегнат до съдилищата, за да решават спорове с БП заради разлива.

Според “Дейли телеграф” британският премиер Дейвид Камерън започва битка с Барак Обама, за да защити петролната компания. Камерън призова компанията да бъде защитена от прекомерни претенции за обезщетения в момент, когато президентът Барак Обама я принуди да се съгласи да изплати потенциално неограничени компенсации.

“БП е важна компания, тя е важна за пенсиите на хората, в нея работят хиляди хора във Великобритания и тя плаща доста големи данъци”, каза Камерън. “Важно е да има някаква яснота и сигурност, така че компанията да може да продължи да съществува и да бъде финансово стабилна”, добави британският премиер.

Американски учени удвоиха оценките си за количеството петрол, което бълва разрушеният подводен кладенец. Смята се, че оттам се изливат по 60 000 барела петрол дневно. “Вашингтон пост” пише, че Барак Обама дал амбициозно обещание в обръщението си към нацията - да възстанови флората и фауната по крайбрежието на Мексиканския залив. Но кога и как ще се случи това е друг въпрос, отбелязва вестникът.

Според цитирани от изданието експерти смислен план ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване