06/18/10 08:55
(http://e-vestnik.bg/)

Хосе Мария Аснар: Подкрепете Израел. Ако той рухне, всички рухваме

Хосе Мария Аснар*

Хосе Мария Аснар. Снимка: личен сайт

Гневът заради Газа е отвличане на вниманието. Не трябва да забравяме, че Израел е най-добрият съюзник на Запада в размирния регион. В Европа отдавна е демоде да се говори в подкрепа за Израел. След последния инцидент на борда на кораб в Средиземно море, пълен с антиизраелски активисти, е трудно да се измисли по-непопулярна кауза.

В един идеален свят нападението на израелски командоси срещу кораба “Мави Мармара” нямаше да завърши с девет убити и много ранени. В един идеален свят войниците щяха да бъдат спокойно посрещнати на кораба. В един идеален свят нито една държава, още по-малко неотдавнашен съюзник на Израел като Турция, нямаше да финансира и организира флотилия, чиято единствена цел е да създаде невъзможна ситуация за Израел, т.е. да го накара да избира между отказ от политиката си на сигурност и морската блокада и риска да си навлече гнева на света.

В отношенията си с Израел трябва да разсеем червената мъгла на гнева, която твърде често затъмнява разсъдъка ни. Разумен и балансиран подход би трябвало да бъде изграден въз основа на следните факти: първо, държавата Израел бе създадена с решение на ООН. Ето защо нейната легитимност не трябва да се поставя под съмнение. Израел е държава с дълбоко вкоренени демократични институции. Тя е динамично и отворено общество с процъфтяваща култура, наука и технологии.

Второ, благодарение на корените, историята и ценностите си, Израел е истинска западна държава. Всъщност, той е нормална западна държава, която обаче е поставена при ненормални обстоятелства. За разлика от останалите западни държави, тя е единствената демокрация, чието съществуване е поставено под въпрос още от зараждането й. Още от самото начало, тя бе нападната от своите съседи с конвенционални оръжия. След това се сблъска с тероризъм, който кулминира в непрекъснати вълни от самоубийствени атаки. Сега, заради ислямистите и техните симпатизанти, тя е изправена пред кампания за делегитимизация чрез международното право и дипломация.

62 години след създаването си Израел все още се бори за своето съществуване. Наказван с ракети, които валят от север и юг, заплашван с унищожение от Иран, който се стреми да се сдобие с ядрени оръжия, и притискан от приятели и врагове, Израел, както изглежда, никога няма да има и миг покой.

От години вниманието на Запада по понятни причини е съсредоточено върху мирния процес между израелци и палестинци. Но ако днес Израел е в опасност и целият регион върви към тревожно проблемно бъдеще, това не е заради липсата на разбиране между страните за това как да бъде решен този конфликт. Параметрите на всяко бъдещо мирно споразумение са ясни, колкото и да е трудно за двете страни да осъществят последния напън за споразумение.

Истинските заплахи за регионалната стабилност обаче могат да бъдат открити във възхода на радикалния ислямизъм, който вижда в унищожаването на Израел осъществяване на религиозното си предопределение и едновременно с това, в случая с Иран, израз на амбициите си за регионална хегемония. И двата феномена са заплахи, които засягат не само Израел, но и Запад в по-общия смисъл на думата, и до голяма степен света.

Същината на проблема е в амбициозния и често погрешен начин, по който твърде много западни страни сега реагират на това положение. Лесно е да се обвинява Израел за всички злини в Близкия изток. Някои дори реагират и говорят така, сякаш ново разбирателство с мюсюлманския свят може да бъде постигнато, само ако сме подготвени да пожертваме еврейската държава. Това е безумие.

Израел е предната ни отбранителна линия в размирния регион, който е в непрекъсната опасност да потъне в хаос, регион, който е от жизненоважно значение за енергийната ни сигурност заради зависимостта ни от близкоизточния ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване