06/18/10 23:56
(http://e-vestnik.bg/)

Цветанов оплете конците с картините. Ако и мутрите така обвинява…

Картината “Катердала” от Никола Манев, е известна, публикувана и участвала в още един търг преди година. Снимка: “Аполон и Меркурий”
Цветан Цветанов. Снимка: Sofia Photo Agency

На търга за картини на аукционната къща “Аполон и Меркури”, който полицията нападна и прекрати, е имало крадена картина, рисувана от художник, български емигрант в Америка, обяви в парламента Цветан Цветанов.Звучи интригуващо, но това ще се окаже поредната полицейска изцепка. Организаторите на търга веднага пуснаха в сайта си няколко картини, които могат да отговарят на твърденията и се опитват да разберат за коя се отнасят обвиненията. Една от тях е на емигранта в Париж, художникът Никола Манев, който вече живее в България, а с другите има несъответствия с твърденията на министъра.

Както е известно, към двамата организатори на търга Игор Марковски (известен тв водещ) и Димитър Фицов (уважаван скулптор), бяха започнати действия, че нарушават закона за търговия с културни ценности. Справка в закона обаче показва, че нарушението им е административно, а не престъпление, което да изисква полицейска акция и задържане на около 60 души заключени в зала. За да оправдае дебелашките действия на полицията, сега Цветанов обяви, че имало крадена картина. Но обвинения към двамата за крадена картина още не са повдигнати. Друга важна подробност е, че на търг се продават картини, които не са собственост на организаторите, а продавачите са други хора, които притежават картините, и са регистрирани по надлежния ред за търга. Само луд може да изкара крадена картина на публичен търг, освен ако самият той не знае, че е крадена.

А, както е известно, преди повече от месец, Димитър Фицов, един от двамата собственици на “Аполон и Меркурий”, обяви пред една медия, че се чуди защо полицията не дава информация за крадени картини, да пусне в Интернет снимки, за да знаят търговците какво е откраднато. Така една картина може да мине през много собственици, без те да разберат, че е крадена. Полицията като че ли изпитва наслаждение от това, каза Фицов. Някои наблюдатели намират причина за акцията срещу търга именно в тези негови думи. Така или иначе, двамата организатори пак не могат да бъдат обвинени в престъпление.

Цветанов беше предизвикан да даде това изявление за крадена картина от колегата си министър Вежди Рашидов, който също се обяви против полицейщината в културата. Рашидов заяви в парламента по повод акцията срещу търга с картини, че „интелектуалната сфера не бива да се приравнява с мутри” и още, че “Пиар кампаниите не бива да се бъркат с реалния живот”. „МВР обича да се снима във филми. Ние само отговаряме за киното”, каза Рашидов.

Цветанов преглътна лицемерно забележките, като каза, че прекалено много уважава Вежди Рашидов и “Не очаквайте да кажа нещо, което да провокира”. “Мога да приема думите му като приятна, приятелска закачка” - така Цветанов коментира казаното от колегата си Рашидов.

По думите на Цветанов крадената картина е нарисувана през 1965 г. от български художник, емигрант в САЩ. Вицепремиерът обаче упорито отказа да назове името на художника с аргумента, че тече следствие. Кражбата била извършена през 2008 г. Макар че няма още официална експертиза, има съмнения, че сред картините, обявени за оригинални, има и “дубликати”, твърди още Цветанов.
Тизи израз демонстрира невежество от страна на Цветанов и полицаите, които му докладват. Защото в изобразителното изкуство понятие дубликат няма. Дубликат има на ключ, но не и на картина. Има понятия като реплика и дуплика (с “п”, а не с “б”). Вероятно Цветанов иска да каже, че някои картини са копия на оригинали. Но това е абсурд. Никой търговец на произведения на изкуството ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване