06/20/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Бойко Борисов - мъж ден до пладне за АЕЦ

Едвин Сугарев

С давност ден до пладне се оказаха храбрите приказки, които Бойко Борисов изговори пред посланиците от ЕС: че страната ни се отказва от „Бургас-Александропулис” и замразява АЕЦ „Белене”. Целият негов кураж банкрутира в рамките на по-малко от седмица – а България, вместо да загърби Кремъл и да завие към цивилизования свят, направи поредния си поворот към дъното на празните приказки.

В паралелни интервюта по различни телевизии двамата най-ярки политически противцици – президентът и премиерът – се оказаха учудващо съгласувани по въпроса за това какво да се прави с АЕЦ „Белене”. По-точно казано: президентът, самообявил се за „плеймейкър”, вдигна топката с искането за всенароден референдум по въпроса ще я строим ли или не – при което премиерът пое паса и си вкара автогол – като най-неочаквано изрази съгласие с тази идиотска идея. Нищо ново под слънцето впрочем. Нека припомним, че Бойко Борисов замрази руските енергийни проекти още преди да дойде на власт.

След което дойде на власт, поговори си с Путин на четири очи и заяви с подавляващ ентусиазъм, че ще ги правим и трите. След което Дянков замрази Белене, щото нямало пари, но Генералът на народа го извади от фризера. След което се установи, че в Белене има само един гьол, от който къмто генерала се блещят жабоци – и същият нарече това престъпление, което ще бъде дадено на прокуратурата. След което тръгна да дири инвеститори за същото това престъпление по целия континент, а дори и по целия Божи свят – и какво като сам бе казал, че никой не иска да купува котка в чувал – дума дупка не прави. След което си пое дълбоко дъх и отпрати две трети от всичките руски енергийни проекти в небитието. (Всички се възрадвахме – аз включително, признавам си наивността.) След което облекчено въздъхна и подкрепи, с извинение, прилизаната идея за референдум, подхвърлена от, пак с извинение, президента на България. Молодец!

Няколко прости истини: първо, този референдум е с предизвестен резултат. Ще питате защо – и не е ли добре народът да си каже думата. Моят отговор е – не, не е добре. Може би е добре други разни народи да си казват думата – швейцарците например, но за българския народ категорически не е добре, защото не знае какви ги върши, камо ли за какво гласува. (Просто се огледайте и ще видите колко съм прав.) Например ако се проведе референдум да се правят ли циганите на сапун, отговорът като нищо може да се окаже положителен.

Илюстрирам феномена на бленувания през целия преход референдум със следния пример: българинът обича ядрената енергетика. Обича я така, както се обича националният отбор – дори когато е паднал от Кипър. За българина ядрената енергетика се идентифицира с две понятия: топло и евтино.

С този феномен се сблъсках веднъж – в лицето на подписка на ВМРО в защита на бастисаните блокове в АЕЦ „Козлодуй”. (Само си представете какъв абсурд е това – воеводи защитават ядрени блокове.) Та когато отказах да се подпиша, воеводският активист ме погледна с искрено недоумение и изрече с тъга в гласа: „Ама защо, г-н Сугарев… Защо трябва за хатъра на европейците да даваме грешни пари? Нали трябва да си запазим топлото…” Второ: като привърженик на футбола вероятно и Бойко Борисов обича ядрената енергетика. Не обича обаче да дава грешни пари за нея.

Мръсният номер в случая е, че въпросните грешни пари са дадени предварително и са в размер на над един милиард евро. Ерго: който замрази „Белене”, ще види този милиард, вписан на неговия рабош. Плюс неустойките, за което руската страна още отсега точи зъби. А това не е здравословно – особено от електорална гледна точка. ...

Публикувана на 06/20/10 21:35 http://e-vestnik.bg/9386/boyko-borisov-mazh-den-do-pladne/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване