06/20/10 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Хилари Клинтън трябва да е вицепрезидент на Обама

Хилари Клинтън и Барак Обама пред Овалния кабинет. Снимка: Белия дом

Хилари Клинтън и Джо Байдън би трябвало да разменят постовете си. Наистина. Демократите, всъщност, разбират това. Клинтън свърши невероятна работа като държавен секретар. Преди всичко тя работи по-здраво, отколкото изобщо някой е очаквал. Успя да направи невъзможното: тя е посланик на САЩ по света, продължава да вдъхва доверие докато играе лошото ченге до доброто в лицето на президента Обама (както със Северна Корея, Иран и Израел) и при това продължава да изглежда като доброто. Тя е истински отборен играч. Ако Клинтън е неудовлетворена от ролята си, никога няма да разберете това. Тя е лоялна на президента, подкрепя го и поддържа добри отношения с него и с останалите в Белия дом.

Ако е била отдалечавана от вземането на политически решения или пращана на път, за да не участва - не го е показвала. Тя е жизнерадостна, задълбочена, сериозна и усърдна. За нея няма да чуете каквито и да било ужасии от Държавния департамент. Най-забележителното обаче е, че Бил Клинтън не беше проблем, както мнозина очакваха. Той подкрепяше и нея и Обама, стоеше далеч от светлините на прожекторите и бе дискретен по отношение на личния си живот. Накратко аргументите против това Хилари Клинтън да бъде вицепрезидент на Обама почти се изпариха.

И така, какъв кандидат-вицепрезидент би била тя? Видяхме отборния играч. Сега да разгледаме Хилари в контекста на кампанията на демократите. Тя е неуморна и непреклонна. Предвид общия брой гласове, които тя и Обама получиха на първичните избори през 2008 г., те можеха да станат почти непобедим екип. Клинтън привлича също и независимите, най-важното обаче е, че щеше да неутрализира въздействието на Сара Пейлин. Хилари превъзхожда Пейлин във всичко, което Пейлин предложи, включително в организирането на т.нар. “чаени партита”. Републиканците биха се простили с аргумента си “жена на годината”. Имайки предвид дори само опита й, Хилари е далеч по-подготвена да бъде президент от който и да било спряган днес републиканец, включително Мит Ромни, Боби Джиндал, Тим Поленти или Пейлин.

Клинтън е и достатъчно млада да бъде номинирана от демократите в края на евентуален втори мандат на Обама - през 2016 г.  тя ще бъде шейсет и няколко годишна, но при всички положения по-млада от Роналд Рейгън, който беше на 70 при встъпването си в длъжност през 1981 г., по-млада и от Джон Маккейн, който бе на 72 г. при изборната надпревара през 2008 г. Най-важното е, че ако Клинтън бе вицепрезидент, а Обама по някаква причина не можеше да завърши мандата си, тя би била готова да поеме поста му.

Вярно е, че Джо Байдън беше реабилитиран. Наскоро публикуван във “Вашингтон пост” профил го описа като преуспял и интелигентен човек, чиито съвети в областта на външната политика са ценени от президента. Склонният към гафове бивш председател на Сенатската комисия по външните работи изглежда е преодолял недостатъците си. Явно е осъзнал, че вече не е независим глас, а по-скоро представител на президента. Байдън обаче не възнамерява да се кандидатира за президент след шест години. Неговата страст е външната политика. Той би бил идеалният избраник за държавен секретар, ако не бе кандидат-вицепрезидент на Обама. А онези, които го познават, биха казали, че да бъде държавен секретар е работата за която мечтае.

Възможността Клинтън и Байдън да разменят функциите си след изборите в средата на мандата изобщо не е изключена. След като президентът обяви размяната, мнозинството в двете камари на Конгреса биха могли да утвърдят Клинтън на новата й позиция, следвайки правилата, заложени в 25-ата поправка. В този случай тя веднага би могла да започне кампания за Обама за изборите през 2012 г., а ще разполага ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване