06/22/10 03:57
(http://e-vestnik.bg/)

Пророчества от 2006 г. - Бойко Б. се издигна като слуга на много господари


Снимка: Булфото

Текстът по-долу е публикуван във вестник „Гласове” в началото на 2006 г. Пускаме го тук, защото в него има някои проникновени оценки за сегашния премиер Борисов, които дори имат характер на предсказания.


Поредният мелодраматичен герой

Има един жанр в драматургията, който се нарича мелодрама. Историята на театъра го свързва с края на XVIII век, тоест с времето след Френската революция, когато населението, казват, се превърнало в народ; и не само се еманципирало, но и станало важен играч – и в политическия, и в обществения живот. В мелодрамата, като във всеки уважаващ се жанр, има задължителни правила и съответно - атрибути: първо, разбира се, е народът, който излъчва добрия герой, наред с него съществува и злият герой; те двамата преминават през драматични ситуации и неочаквани перипетии, през много сантименти и афекти, за да илюстрират централната тема на мелодрамата: борбата на Доброто срещу Злото; задължителни са още фатални случайности, заговори, конспирации, битки, кръв, незаслужени нещастия (разбира се, за добрите) и незаслужени щастия (за лошите). В крайна сметка обаче, в мелодрамата, като във всяка религия, добродетелта тук, на земята, дори и невъзнаградена, все пак е поощрена, докато порокът при всички случаи е наказан. За поука и назидание на поколенията.

Ако в тази рамка положим родната действителност, ще получим сякаш образец на жанра – налице е и страдащият добродетелен народ - самата угнетена невинност; налице са безсъвестните злодеи-политици, причина за всички народни нещастия, налице е обаче и героят, който идва (от недрата на същия народ), всичко вижда, разбира, вниква, посочва врага и започва битката с него. Разбира се, врагът не спи, той е коварен и подъл, крои интриги и заговори, нанася му удари в гръб…, но героят въпреки всичко продължава борбата, защото…
Е, точно тук е цялата работа: във въпроса защо. Ако се намери отговор на него, е лесно - малко търпение, и спектакълът ще свърши; след което сменяме жанра.

В нашия случай обаче отговор на този въпрос не се търси. И без да е фатално, това обстоятелство за пореден път ще изкриви перспективата. И ще ни вкара в сокак, от който връщането пак ще е мъчително, пак ще е придружено със скрити угризения и явни тюхкания…
Да, точно така - за Бойко Борисов ще става дума по-нататък. Защото, без да е уникален като явление (и преди него наблюдавахме напъни на подобни херои), той на пръв поглед сякаш акумулира типичното за жанра. А всъщност го взривява отвътре. Как ли? Много просто. Нашият герой, за разлика от героя на класическата мелодрама, се появи, без да съобщи на народа ясно формулирана цел. Защото сам не я знае. А не я знае по една проста причина – той не е посочен, излъчен от въпросния народ (както е в класиката), той е произведен, посочен, излъчен от господарите си, от същите злосторници-политици, срещу които сега казва, че се бори. Тази на пръв поглед малка, а всъщност съществена разлика, още в средата на действието компрометира жанра и го превръща в нещо друго. В какво – събитията по-нататък ще покажат. Но нека първо се върнем към генезиса на явлението.

Казват, че в тоталитарната си младост ББ бил свързан с пожарната. Дотук добре, вписва се в жанра: народен произход, пък и пожарникарите по време на Френската революция са играли особено важна роля. Тоест, според тази част от биографията си той е приемлив кандидат за централната роля в нашата мелодрама. Следва обаче първото “преобръщане” – в някакъв неясен биографичен луфт се случва категорична промяна в статуса му – от потенциален слуга на народа той става реален слуга на цар. Даже не на един, а ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване