06/24/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Невъзможната мисия на НАТО - и със, и срещу Русия

Андрей Терехов

В Брюксел се състоя международна конференция “Европейските измерения на НАТО”, на която се изказа генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. В речта си, посветена на това, каква трябва да бъде организацията в 21-ви век, Расмусен нито веднъж не спомена Русия.

Форумът бе организиран от базирания в Брюксел мозъчен тръст “Секюрити енд дифенс адженда” (Security & Defence Agenda). Гвоздеят в програмата бе изказването на Расмусен, който разясни как се гарантира сигурност в период на орязани от кризата бюджети. Расмусен представи някои любопитни цифри.

САЩ харчат за отбрана тройно повече от европейците - над 300 000 евро за един войник. За екипировка и научно-изследователска дейност американците отделят по 112 000 евро на войник, европейците - пет пъти по-малко. Генералният секретар заяви, че е необходима активна работа за преодоляване на тези драстични разлики. От думите му обаче не следваше да се разбира, че американците трябва да харчат по-малко.

В интервю за “Независимая газета” постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин изрази съмнение, че Расмусен ще успее да накара европейците да увеличат разходите си за отбрана до американските мащаби. Та нали европейските страни биха искали да използват американците като доброволна охранителна структура и да икономисат своите разходи за отбрана за сметка на САЩ. Ако европейците трябваше да отделят за отбрана толкова средства, колкото САЩ, това би могло да разруши НАТО, каза Рогозин.

Расмусен повтори тезата си, че стабилната, свободна пазарна икономика повишава равнището на сигурност и в икономически тежки времена е нужно финансовото бреме да се разпределя грамотно сред страните членки на алианса. В крайна сметка наличните средства трябва да се харчат разумно. Расмусен призова и за изграждане на “истинско стратегическо партньорство между НАТО и Евросъюза”. Както и в неотдавнашното си изказване за новата стратегическа концепция на алианса, генералният секретар изобщо не спомена Русия.

За изказването на Рогозин бяха предоставени 10 минути. Той се съсредоточи върху критиката на точки от доклада на експертната група на НАТО, оглавявана от Мадлин Олбрайт. Руският постоянен представител изрази неодобрение най-вече към това, че в доклада не се посочва, че НАТО трябва да осъществява дейността си съгласно устава на ООН и решенията на Съвета за сигурността на Обединените нации.

“Как може в едно и също изречение да призоваваш за сътрудничество с Русия и да говориш за необходимостта от укрепване на сигурността по отношение на Русия? Обърнахме внимание на факта, че всички упоменавания на член 5 от Вашингтонския договор (за колективната сигурност) са в руския раздел на доклада “Олбрайт”", каза Рогозин. По думите му изявленията, че натовците трябва да изработят единна позиция по отношение на Русия, никак не радват Москва, тъй като тази позиция ще е по-близка до подхода на Балтийските страни, отколкото до този на руските партньори в Западна Европа.

“Затова призовах НАТО да изработи такава стратегическа концепция, която няма след пет години да е вече остаряла, а ще е насочена към бъдещето. А бъдещето на НАТО е най-вече в съюзническите отношения с Русия”, заключава Рогозин.

Ще напомним, че се очаква новата стратегическа концепция на НАТО за следващото десетилетие да бъде одобрена на срещата на държавните и правителствени ръководители от алианса в Лисабон след пет месеца.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване