06/25/10 12:22
(http://e-vestnik.bg/)

Чалгата преля в българската политика

Позлатените кубета на най-голямата катедрала в България отразяват последните лъчи на залязващото слънце, докато хиляди хора танцуват на популярни песни с похотливи текстове, изпълнени от сластни и провокативно облечени красавици, пише Ройтерс в кореспонденция от София (оригиналната статия - тук, заглавието е на редакцията).

Безплатният концерт в София по повод 20-годишнината от създаването на водещата “попфолк” звукозаписна компания “Пайнер”, предизвика обществен гняв заради избора на мястото - емблема на демокрацията, където се провеждаха първите митинги след падането на комунизма в България.

След превръщането си в културен феномен, който българите обичат и мразят, “чалгата”, както пренебрежително наричат попфолка, предизвика множество противоречия заради влиянието си върху младите и често е обвинявана за засилването на популизма в политиката.

С живите си танцувални ритми, лесно запомнящи се текстове, ориенталски и цигански мотиви, попфолкът е вторият най-популярен стил в балканската страна, отстъпвайки само на западния поп, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на неотдавнашно изследване на “Галъп интернешънъл”.

“Тази музика принизява човека до животно. Не мога да се изразя по-меко”, заявява 39-годишната Джуни Харизанова, почитателка на рок музиката, която била заведена на концерта на “Пайнер” от свой приятел. “Тя не може да даде нищо на младите хора… Съжалявам, че видях толкова много младежи там”, допълва тя.

Попфолкът, който някога беше забранен от комунистическия режим в България и възприеман като бунт срещу елита, има същия антиинституционален привкус, който доведе говорещия в прав текст премиер Бойко Борисов на власт.

Платинено русият Азис, самоиздигналата се звезда на този стил, рядко не съумява да провокира, било като се облича с прилепнали рокли и високи токчета, било като се ожени за приятеля си на импровизирана гей церемония.

Нека си говорим честно, попфолкът е секс”, заявява пред Ройтерс Азис, чието истинско име е Васил Боянов. “Ние продаваме секс. Моите колежки… карат жените да мечтаят да изглеждат като тях, докато мъжете мечтаят за такива жени”, продължава той.

Попфолк политика

Попфолк ефектът и лесносмилаемите му послания са навсякъде в българската политика, в която популистките партии бяха във властта през по-голямата част от последните 10 години, казва анализаторът Кирил Аврамов от “Политикъл Кепитъл”.

Не беше изненадващо, когато партията на Борисов ГЕРБ отпразнува победата си на изборите миналото лято в попфолк клуб. Освен това премиерът е главен герой в една попфолк песен и въплъщава фигурата на силния мъж в много други.

Нощните попфолк клубове, които според много местни наблюдатели са посещавани от фигури на организираната престъпност, излъчват благосъстояние и са посещавани главно от богаташи.

За почитателите попфолкът означава празненство и е предпочитан на сватби, абитуриентски балове и други събития, които завършват с оскъдно облечени млади момичета, танцуващи на масите, заобиколени от щракащи с пръсти младежи, отбелязва Ройтерс.

Много българи не признават, че слушат попфолк, тъй като се срамуват от негативните асоциации с този стил. Философът и настоящ председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов счита, че “попфолкът е музиката на радостта” и трябва да бъде защитена като част от културата на страната, независимо от личното отношение на хората. “Обезпокоителното е, че той се превръща в начин на живот, който легитимира проституцията, като превръща женското тяло в предмет и представя наркотиците като “най-простия инструмент за краткотрайно удоволствие, - допълва Лозанов. - Само като начин на живот попфолкът е категорично неприемлив. За съжаление попфолкът отвъд попфолк музиката нанася големи вреди”.

Секс, наркотици и чалга

Всъщност, повечето момичета, танцуващи в лятната вечер на песни за любов, секс и горещи мъже имат ясно изразен попфолк външен вид с голям бюст, удължители за коса, изкуствен тен и стегната горна част на тялото.

Подобна е ситуацията в съседна Сърбия, където турбофолк дивата Светлана “Цеца” Ражнатович се превърна в модел за подражание, нейният звезден статус се засили след конфликтите й с ...

Публикувана на 06/25/10 12:22 http://e-vestnik.bg/9415/chalgata-prelya-v-balgarskata-politika/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване