06/29/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Кой иска унизена Гърция да се “разпродава”?

Гърция бе въвлечена в поредна международна клеветническа кампания. След германските политици от десноцентристката правителствена коалиция, поискали публично Гърция да продаде някои от островите си, за да се разплати с кредиторите, и след призивите на германския печат на концесия да бъде отдаден и Партенонът, към злословниците миналата седмица се присъединиха американски и британски вестници.

Едните предложиха Гърция да даде под аренда част от територията си, а другите “разкриха”, че гръцки острови вече се разпродават. По-агресивни бяха англичаните. “Място под слънцето - Гърция изважда за продан островите, за да спаси своята икономика”, писа в.”Гардиън”. В свой репортаж британското издание избълва, че “германски политици са призовали Гърция да започне да продава острови, исторически сгради и произведения на изкуството”.

Гърция сега се готви да продаде или да предложи за даване под аренда на някои от общо шестте хиляди острова в безнадеждното усилие да изплати огромните си дългове, писа още вестникът с твърдението, че разпродажбата на държавна земя е започнала от атрактивния остров Миконос.

Американците бяха преди британците. В. “Ню Йорк таймс” публикува статия от германски професор, преподаващ в Париж, който предложи Гърция да даде под аренда на чужденци части от територията си. “Това е отличен начин, за да може тя да намали своя публичен дълг”, смята авторът на статията в американския вестник, като дава за пример Панамския канал, Гуантанамо и Хонконг.

Гръцкото правителство отрече появилите се информации, че страната възнамерява да продаде някои от островите си, за да излезе от кризата. Официален представител заяви, че продажбата или покупката на острови, които принадлежат на частни лица, е честа практика, но гръцките власти нямат никаква връзка с такива транзакции. Той отрече също, че гръцкото правителство е склонно да продаде на руски или китайски инвеститори площи, които притежава на остров Родос.

За жалост обаче наглата международна кампания има своето обяснение. За какъв международен авторитет може да претендира една страна, която доброволно се постави в подчинено положение на Международния валутен фонд (МВФ)? Кой би могъл да уважава такава страна и защо? Още повече, че правителството в Атина подписа кошмарните условия в този договор с фонда, който засяга и националния суверенитет на Гърция.

Университетски професори са ужасени от съдържанието на този документ. Дали депутатите на управляващата социалистическа партия ПАСОК са разбрали за какво са гласували? Ако това бе сторила десницата, тя щеше да бъде изправена до стената и то съвсем основателно. Тогава защо социалистите подписаха този договор?

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване