07/01/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

“Брилянтното” дело срещу крадльовците по САПАРД

Едвин Сугарев

Брилянтна работа. Според главният прокурор Борис Велчев това е подходящият епитет за работата на съдебния състав по делото за източването на 7.5 млн. евро от САПАРД – брилянтно я били свършили съдиите. Нека припомним: този състав начело с шефа на Софийския градски съд Георги Колев осъди Марио Николов на 12 години затвор, съпругата му на 5 и още четирима члена на неговата „организирана престъпна група” на по 10 години, като свръх това постанови и конфискация на половината от имуществото на осъдените.

Не се случва често прокурор да похвали съдебен състав за неговото решение. Особено през последните една-две години, когато кошаревските свидетели на прокуратурата се провалят с трясък, а самата тя е принудена да приглася на традиционния възглас вече меверейски възглас: ние ги хващаме, те ги пускат. Поради това определянето на работата на съда по това дело като „брилянтна” – и то от самия главен прокурор – няма как да не направи впечатление.

Не е трудно човек да си представи положителния резонанс от тази присъда. Тя е нещо като символично възмездие за дълго липсвалата справедливост – най-тежкия дефицит в цялата история на българския преход. Тя показва един положителен прецедент срещу десетките и стотици безславно приключили, забутани и забравени дела за корупция на високо и най-високо равнище – един акт, който може да бъде изваден срещу многото доказателства за вече очевадно липсващото българско правосъдие.

Тя е и доказателството, че политическите чадъри могат все пак да бъдат свити в един момент – особено когато държателите им вече не са на власт. Тъй че ето ни го примера, повода да се гордеем, че сме българи, отговора на всички, които ни виждат като най-корумпираната страна в Европа: Сергей Станишев вече не е на власт и неговият спонсор Марио Николов е едва ли не поел към затвора (ако още две съдебни инстанции си свършат също тъй „брилянтно” работата).

Високата морална стойност на присъдата над Марио Николов – и от евентуалната й консумация, възможна някъде в светлото бъдеще – това е политически капитал първо за съдебната, а сетне и за изпълнителната власт. Е капитал, който трябва да бъде осребрен и трансформиран в престиж и доверие – за външно- и вътрешнополитическа употреба.

Комплиментът към съда е част от този именно процес на осребряване – защото някак си се подразбира, че не само съдебният състав, но и прокуратурата си е свършила работата като хората – след като имаме налице близки до исканите от нея присъди. Е – ако нещо не е било съвсем наред по това дело, нека да му турим пепел – сега, след като справедливостта в крайна сметка е възтържествувала. Според Борис Велчев например сега ставало ясно, че забавянето на делото си е било в реда на нещата: по-бързо не можело, защото трябвало да бъдат събрани множество доказателства.

Има обаче един проблем с това дело, който не може да бъде разрешен с възторжено каканижене – пък било то и на главния прокурор на републиката. То е обрасло с прекалено много памет, обговаряно е твърде често и от всякакви ъгли, влачи подире си последици, кънтящи като тенекии по паважа на недавнашното. Просто няма как всичките му трески за дялане да бъдат прикрити зад чаршафа на хепиенда – ако една първоинстационна присъда изобщо може да бъде смятана за хепиенд.

Нека припомним: това дело изобщо нямаше да го има, ако зависеше от българското правораздаване. Всички отговорни за наглата Остап-Бендеровска комбинация, разиграна от групата Николов – Стойков, си правеха пас, всичките контролни служби на САПАРД и финансовото министерство бяха ни лук яли, ни лук мирисали. Ако не беше ОЛАФ, службата за борба със злоупотребите и измамите към Европейската комисия, Марио Николов сигурно и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване