07/01/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Какво би направил, ако знаеш, че утре няма да те има?

Илюстрация от американското издание на “Преди да умра”

Книгата „Преди да умра“ буквално разтърсва тийнейджърите по цял свят. Темата е една от най-страшните и потискащите, не само за подрастващите – смъртта. Главната героиня на Джени Даунам е шестнайсетгодишната Теса, на която остават само няколко месеца живот. Докато се бори с коварната болест левкемия, с безкрайните изследвания, лекарствата с хиляди странични ефекти и отчаянието пред неизбежното, тя съставя списък с десетте неща, които иска да направи, преди да умре – да си намери гадже, да прави секс, да опита наркотици, да извърши дребно престъпление, да се влюби…

Но да получиш желаното, не винаги е лесно, а често се оказва, че не е и това, от което имаш истинска нужда. Защото понякога най-неочакваните неща се оказват най-важни…

Въпреки мъчителната тема, „Преди да умра” не е мрачно и потискащо четиво, а напротив – опит да се покаже не какво е смъртта, а какво е животът и как да го живеем по най-пълноценния начин…

Джени Даунам, която е самотна майка и отглежда двамата си сина благодарение на социални помощи, не е вярвала, че „Преди да умра“ ще се превърне в бестселър за толкова кратко време. Тя започва да пише книгата след като окончателно се разделя с професията си на актриса и се отдава на грижите за децата си.

С тази книга започва новата поредица „Enthusiast Teen’s Books“ – различните книги за тийнейджъри на ИК Ентусиаст. Тя ще включва заглавия, в които младите читатели няма да открият познатите вече истории за вампири, върколаци или фентъзи герои. Без фалш, помпозност и лицемерие книгите разказват за истинските неща от живота - любовта, приятелството, дори и за смъртта, такива, каквито са. В тях читателите ще открият и отговори на много въпроси, засягащи „трудни теми“ за тийнейджърите – секс, отношения с околните и родителите, рисково поведение на младите. Предлагаме откъс от книгата.

Преди да умра

Джени Даунам

Джени Даунам. Снимка: личен сайт

Искам да си имам приятел. Да живее на закачалка в гардероба. Да мога да го извадя оттам, когато си поискам, и той да ме погледне, както момчетата по филмите гледат своите момичета, сякаш съм най-красивата на света. Да не говори много, но да диша тежко, докато съблича коженото яке и разкопчава дънките си. Да носи бели слипове и  да е толкова готин, че да ми идва да припадна само като го видя. Да свали и моите дрехи и да прошепне: „Теса, обичам те. Обичам те ужасно много. Ти си прекрасна.” Искам, докато ме съблича, да казва точно тези думи.
Сядам в леглото и паля нощната лампа. Намирам химикалка, но няма листове, затова пиша на стената зад мен: „Искам да почувствам тежестта на гаджето си върху мен.”  После лягам отново и поглеждам небето. Цветът му е странен – едновременно червен и тъмносив като въглен, сякаш денят се ражда от него сред локви кръв.
Подушвам наденички. В събота вечерята винаги е наденички. Към тях ще има пюре, зеле и лучен сос. Татко е попълнил фиш от тотото, Кал е избрал числата, двамата ще седнат пред телевизора и ще вечерят от подносите на коленете си. Ще гледат „Хикс фактор”, после „Стани богат”. След това Кал ще си вземе душ и ще си легне, а татко ще пие бира и ще пуши, докато стане време за лягане.
По-рано тази вечер той дойде в стаята ми. Отиде до прозореца, дръпна завесите и приседна на края на леглото. Аз задържах дъха си. Ако успееш да го задържиш достатъчно дълго, пред очите ти започва да танцува ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване