07/01/10 23:45
(http://e-vestnik.bg/)

Явор Колев е прав за chitanka. Недоволството в случая е колективна цигания

Снимка: Нели Томова

Никой не може да ме упрекне в симпатии към МВР, ГДБОП или някой си Явор Колев, шеф на отдела за компютърни престъпления. За всички тях в нашия сайт e-vestnik сме писали изобличаващо и осъдително неведнъж.
Дори след акцията за chitanka.info написахме, че МВР пак вдига шум и нямаше нужда антимафиоти да гонят сървъри по покривите и да правят показни акции (виж тук). Можеше тихомълком двама цивилни да посетят стопаните на сайта, прокурор да им приготви един обвинителен акт и т. н.

Но реакцията във форумите в Интернет по този случай ме кара да се върна на него и да кажа още нещо. Всякакви разсъждения, че посягат на словото, че това е акция срещу книгите и срещу читателя са несъстоятелни.
Признаваме ли в България закони? Или приемаме кражбата за нещо естествено и морално?

Законът в случая не е крив – такива са законите в целия цивилизован свят. Всякакви нелепи примери, които защитниците на въпросната chitanka привеждаха в интернет, са едностранчиви и манипулативни. Не, не може да се сравнява с библиотека с книги. Библиотеките по света си купуват книгите и в Европа са задължени да правят отчисления за авторски права, а в тях се плаща такса от читателите. И примерите с руски безплатни или западни сайтове също не са никакво оправдание. Това, че в Русия имало пиратски подобни сайтове, не е оправдание. Има и западни безплатни за четене. Но там тези сайтове си плащат авторски права на автори, издатели и преводачи.

Явор Колев. Снимка: в. “Новинар”

Какво прави chitanka.info? Не плаща нищо. Стопаните му се крият, никой не ги знае кои са, скрили са и сървъра на някакъв покрив. Ако делото им е толкова хуманно, благородно и законно, защо се крият? Прав е Явор Колев да зададе този въпрос.

В една правова държава, онзи, който прави подобен сайт, ще откупи авторски права. Ще плаща според броя на изтеглените книги на съответните автори, издатели и преводачи. Дали ще направи безплатен сайта или платен с есемеси (като един друг хитрец от Русе, направил подобен сайт за книги, пак закрит от ГДБОП), това си е тяхна работа. Да печелят с реклами, да печелят с есемеси – както решат. Но трябва да плащат авторски права. Кой може да накара един преводач да преведе една книга, ако ще я превежда безплатно? Кой издател ще плати на чужда автор, за да издаде на български една книга, ако някой ще я разпространява в интернет безплатно?
Сайтът може да е безплатен за читателя, но за авторите и носителите на авторски права трябва да плаща. Негова работа как.
Както има безплатни вестници, за които все пак някой плаща (реклама и др.), така има и безплатни сайтове. И както един търговец или автомонтьор намира пари и инвестира, за да си направи магазин или сервиз, така и някой, който е тръгнал да прави сайт, ще намери пари и ще инвестира да купи стоката, която ще продава или разпространява безплатно. Много хора с дребен или едър бизнес залагат апартаментите си за кредити, затъват в заеми и т. н., за да започнат.

“Свободата зависи от твоите пръсти - продължавай да блогваш”, пише на този банер на EФФ, световна организация за защита на правата на Интернет потребителите. Тези права обаче често се сблъскват със закона за авторското право. Снимка: eфф.орг

В случая създателите на chitanka.info искат да минат метър. Крадат и се крият. И призовават за помощ, че им пречат на кражбите. И се намират ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване