07/02/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Меркел отслабва, но няма силни противници

Маратонът, който германският канцлер Ангела Меркел трябваше да пробяга, за да може избраният от нея кандидат да спечели президентските избори, значително отслаби позициите й, няколко месеца след началото на новия й мандат, и може да предизвика промяна в политиката й, включително промени в плановете на правителството за затягане на коланите. Малко са анализаторите, които отписват Меркел след деветчасовото фиаско на нейния кандидат Кристиан Вулф, който трябваше да изтърпи три изпълнени с напрежение кръга на гласуване във Федералното събрание, преди да получи мнозинството от гласовете.

Никоя от партиите в нейната все по-непопулярна дясноцентристка коалиция, която дойде на власт едва през октомври, няма интерес от предсрочните избори, за които призовават някои критици. А Меркел ще направи всичко по силите си, за да задържи властта, успокоена от факта, че няма силни противници или очевидни наследници в нейния Християндемократически съюз (ХДС). Ударът от президентския вот, в чиито ранни етапи десетки представители от нейния консервативен лагер в събранието се разбунтуваха и подкрепиха кандидата на опозицията обаче вероятно ще преследва Меркел известно време и ще я принуди да направи политически компромиси, които ще подкопаят влиянието й по вътрешните въпроси.

“Сега тя ще трябва да управлява целенасочено, но инициативата няма да е в нейните ръце”, смята Петер Льоше, заслужил професор по политология в Гьотингенския университет. “Плановете за намаляване на разходите ще трябва да бъдат преразгледани”, добавя той във връзка с планираното от правителството съкращаване на бюджета с 80 милиарда евро през следващите четири години, което беше определено у дома като социално несправедливо и по света като препятствие за глобалното икономическо възстановяване. Сред евентуалните стъпки, които тя може да бъде принудена да обмисли, са прекратяването на поддържането на нисък данък добавена стойност, и увеличаване на данъците за лицата, получаващи високи доходи, смятат анализатори.

Петдесет и петгодишната Меркел загуби дясноцентристкото си мнозинство в Бундесрата (горната камара на германския парламент) миналия месец, когато нейната партия претърпя унизително поражение в изборите в най-многолюдната германска провинция. Този вот ограничи възможността й да прокарва закони без подкрепата на опозицията. След президентските избори, които подчертаха още по-ярко политическата й уязвимост, за нея ще бъде все по-необходимо да прави политически компромиси. Според анализатори може би най-очевидната стъпка, която правителството на Меркел трябва да предприеме, е реформиране на скъпоструващата здравноосигурителна система, което беше замразено заради вътрешни противоречия между коалиционните партньори - Свободната демократическа партия-либерали (СвДП) и Християнсоциалния съюз (ХСС).

Слабостта на СвДП, чиято подкрепа падна под 5 процента, след като отбеляза рекордните 14,6 на сто на изборите през септември, както и нервната обстановка в склонния към конфронтации ХСС обаче може да навредят на способността й да държи юздите на коалицията, обхваната от взаимни нападки и лишена от смели идеи. “Никой не знае за какво се бори това правителство и тези избори няма да променят това”, коментира Карл-Рудолф Корте от Дуисбургския университет. “На какво отгоре можем да очакваме дисхармонията от последните месеци да изчезне изведнъж”?

Вътрешният натиск върху Меркел от собствената й партия вероятно ще се засили с наближаването на изборите в шест провинции догодина, в които ако ХДС се провали, тя може да бъде принудена да се оттегли, или да свика предсрочен вот, както направи нейният предшественик Герхард Шрьодер. За политическото оцеляване на Меркел може би е също толкова важно да вдъхне увереност на своите съпартийци, колкото това да успокои вълненията в коалицията. Според Улрих фон Алеман от Дюселдорфския университет канцлерът ще трябва да постави ясни цели на правителството и да ги постигне, за да се задържи на власт. “Ако нещата продължат да се развиват както досега, тя ще губи избори след избори”, смята той.

Засега обаче Меркел запазва солидно мнозинство в Бундестага (долната камара на парламента). В нейна ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване