07/02/10 07:20
(http://e-vestnik.bg/)

Отпадналите на световното - пред държавен съд. А ФИФА става световен жандарм

В Чили посрещнаха футболистите си на червен килим с почести, въпреки че отпаднаха на осминафинал. Все пак от Бразилия.

В Италия запалянковци нападнали треньора Марчело Липи в заведение и го псували пред приятелите му, докато станал и напуснал. Много леко е минал италианският треньор, спечелил с “Милан” Купата на европейските шавпиони и световната купа за националите.

Във Франция унижението от отпадането мина по-тежко. Френският парламент привика националния си треньор по футбол Раймон Доменек да дава обяснения пред комисия за представянето на страната на световното. Президентът Саркози пък извика на разговор Тиери Анри. Доменек говори на закрито заседание, с риск ФИФА да накаже Франция, защото не допуска намеса на държавата във футбола. И правилно не допуска. Но френският законодател е загрижен за престижа на страната след срамното представяне. Загубите са национален въпрос.

Колко странно се получава… Във футбола винаги ще има победени. Нима държавите трябва законодателно да решават въпросите с победи и загуби? Възможен ли е модел всички да побеждават, за да няма унизени нации?
Моделът нация-държава в спорта нещо скърца…

Все пак – в случая с Франция имаше скандали в отбора и за законодателите е недопустимо такава международна излагация… (Навремето в България по подобен повод, но с тоталитарни похвати, тогавашните управляващи от Политбюро на ЦК на БКП се намесиха след скандален мач на “Левски” и ЦСКА, и преименуваха двата отбора на “Витоша” и “Средец”).

Но не е само Франция. И двама депутати в британския парламент са внесли писмено предложение в парламента да се направи правителствено разследване на причините за отпадането на английския национален отбор от световното първенство. Двамата искат още парламентът да “изкаже своето възмущение от жалката игра на отбора”.  Призовават също да се разследва Футболната асоциация на Англия и ръководството на Висшата лига.

Но… има риск – ако направят всичко това парламентът и правителството на Англия, ФИФА може да извади националния отбор от състезания за неопределен срок. От ФИФА предупредиха и Франция заради намесата на парламента и президента.

Получава се така, че една международна футболна организация е по-силна от правителства, има по-голямо влияние и власт над хора от различни нации.
Например решението на ФИФА да не допуска повторения по телевизията и на екрана на стадиона на положения за засада и на съмнително признати голове, е световен скандал. ФИФА е организация жандарм. Това е диктатура нямаща равна на нищо друго – без граници, без държави. И няма достатъчно демократични процедури, за да изберат този световен жандарм. Фюрерът в момента се казва Йозеф Блатер. Той и котилото му решават дали да използват техника за точно съдийство при головете. Той решава дали ще отмени засадите, както в хокея.

Диктатура без граници над няколко милиарда души…

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване