07/11/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Ядреният физик Георги Котев: Започвам гладна стачка за истината за АЕЦ “Козлодуй”

Георги Котев. Снимка: Личен архив

Б.р. - Ядреният физик Георги Котев, който 17 години работи в АЕЦ „Козлодуй”, стана известен през 2008 г., след като замина в чужбина и пусна в Интернет предупреждение, че в продължение на четири години в пети и шести блок на атомната централа се зарежда ядрено гориво с характеристики, различни  от посочените в документите на производителя. (виж тук - “Физикът Георги Котев показва документи за горивото в АЕЦ “Козлодуй” , тук - отговори на Котев на изявленията на ръководството на АЕЦ по повод неговите обвинения и Георги Котев: Животът в АЕЦ “Козлодуй” е като в романа “1984” на Оруел).

Физикът е принуден да даде гласност за действията на шефовете на централата, след като никой не обърнал внимание на събраните данни и съмненията, че договореното гориво е подменено с друго, в което е възможно да има и рециклирано гориво. Сега Георги Котев разпространи отворено писмо, което поместваме.


Открито писмо: До посланиците на страните-членки на ЕС и САЩ в Република България

Уважаеми дами и господа!

Ваши Превъзходителства!

Казвам се Георги Котев, ядрен физик, на 44 години, с над 17-годишен стаж в АЕЦ “Козлодуй” ЕАД, в областта на реакторно-физичните анализи.
Обръщам се към Вас, като към последна инстанция, в опита си да потърся Вашето съдействие и помощ в решаването на един уникален криминален случай, извършен и продължаващ да се извършва на територията на Р България, но имащ също така пряко отношение и към други страни-членки на ЕС. Случаят, за чието разрешаване търся Вашето съдействие, е свързан с така наречената от мен криминална подмяна на ядреното гориво, което се експлоатира в АЕЦ “Козлодуй” на енергоблокове 5 и 6, в продължение на повече от 5 години. Ето и хронологията на събитията накратко.

В края на 2004 година в АЕЦ “Козлодуй” започва поетапен преход от стар вид ядрено гориво към нов – изготвено по нова технология и с променени характеристики. В началото на 2007 г., в резултат на напредналия поетапен преход, който продължава около 4-5 години се забелязват първите признаци на отклонение от характеристиките в поведението на новия вид гориво. През лятото на същата 2007 г. с мен се свързаха офицери от тогавашната Национална служба “Сигурност” (НСС) и аз им споделих своите опасения за това, че се извършва манипулация с ядреното гориво, която може да има непредвидими и опасни последици. Те ме поощриха да продължавам да следя развитието на ситуацията и своевременно да ги информирам.

Така в резултат на близо едногодишни усилия по събиране и анализиране на информация, аз достигнах до категоричното заключение, че доставяното и експлоатиращото се в АЕЦ “Козлодуй” ядрено гориво не съответства на основния документ, на територията на централата, т. н. Техническа Обосновка на Безопасността (ТОБ, in English Safety Analysis Report - SAR). В новото приложение към ТОБ, което би следвало да обоснове надеждната и безопасна експлоатация на новия вид гориво се говори за един вид, а на практика се доставя от Русия, и се използва в България, съвсем друг вид. Своевременно аз редовно предавах всичко събрано и анализирано от мен на офицерите от НСС, междувременно станали агенти в новосформираната в началото на 2008 г. Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС). Последните ми контакти с тях датират от месец юни 2008 г., когато вече им бях предал всичко, доказващо схемата с подмяната на горивото. Тогава ги призовах да предприемат незабавни мерки по разкриване на престъплението и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване