07/12/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Владимир Буковски: Животът в Русия ще бъде ад за върнатите шпиони

Владимир Буковски. Снимка: Сканпикс

Животът на 10-те шпиони, заловени в САЩ и върнати в Русия в петък, от сега нататък ще е истински кошмар. Това казва в обширно интервю за в. “Дейли телеграф” 67-годишният Владимир Буковски, руски дисидент, писател и правозащитник. Буковски прекара 12 години в руски затвори, трудови лагери и в психиатрични клиники, в които беше въдворяван за принудително лечение. Едва след това той беше изпратен в Европа чрез размяна на затворници, станала през 1976 г.

“За завърналите се в Русия руски шпиони животът ще бъде истински ад”, казва Буковски. Той припомня, че някои от 10-те агенти, действали под дълбоко прикритие в САЩ, са прекарали извън родината си 15 години и сега много трудно ще успеят да се адаптират към живота в Русия. На пръв поглед тези хора ще живеят охолно и ще имат чувството за свобода, но тя ще е само привидна. Те непрекъснато ще бъдат под наблюдението на руските тайни служби и всеки техен жест ще бъде наблюдаван от близо, смята Буковски.

Според дисидента първото усещане на шпионите, когато са били разкрити, е било на облекчение, че вече не трябва нищо да крият. Сега обаче те заменят комфортния си живот на Запад с живота под надзор в Русия. Най-тежко ще бъде за децата на шпионите, израснали като американски тийнейджъри и принудени да се сблъскат сега с ада на живота в Русия, твърди Буковски. Дисидентът разказва, че скоро е имал възможност да пътува до Москва и обновеният облик на руската столица изобщо не му е харесал. “Москва ми заприлича на стара проститутка, намацала с пластове грим лицето си”, казва дисидентът.

Буковски допълва, че децата на шпионите трудно ще простят на родителите си, че толкова години са ги лъгали. “Децата ви могат да ви простят, че сте луд, че сте пияница, но никога няма да ви простят, че сте ги излъгали”, твърди Буковски.
“Предполагам, че руското правителство ще отпусне на шпионите пенсийка, после ще ги изпрати да живеят някъде на далеч. Може би ще им намери и спокойна работа.

Онова, което властите ще искат от тях е да си мълчат и да привличат вниманието. Не мисля, че самите шпиони ще искат да говорят за това как работи Федералната служба за сигурност (бившия КГБ). Те знаят, че човек не бива да си прави майтапи с момчетата от ФСС, които убиват хора наляво и надясно”, казва Буковски.

В интервюто руският писател и дисидент си спомня за своето собствено освобождаване. Преговорите за свободата му се водели една година, но той научил в последния момент, в деня, когато, закопчан с белезници във военна база той бил качен в съветски правителствен самолет заедно с майка му сестра му и племенника му. По време на полета белезниците на Буковски така и не били свалени от ръцете му. “Това беше смешно. Та аз тежах едва 59 килограма и бях заобиколен от 12 агенти на КГБ. Какво толкова щях да направя?”, казва Буковски.

Той си спомня, че по време на полета сервирали традиционните за съветски правителствен самолет блюда - пушена сьомга и хайвер, нещо, което обикновените хора в СССР не били виждали от години на трапезите си. Самият Буковски цели 12 години бил хранен само с отпадъци и боклуци. Стюардесата в самолета не знаела дали да му даде от правителствената храна и се чудела как Буковски щял да се храни с белезници, разказва още дисидентът. “После тя ме съжали и ме попита дали не мога да си сложа малко грим, та да придобия по-човешки вид”, споделя Буковски пред “Дейли телеграф”.

Буковски беше разменен в Цюрих за чилийския политически затворник, комуниста Луис Корвалан. На летището имало три коли, едната на посланика на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване